szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Benkő Tiborék helyszínre rendelt irányító csoportjai első körben valószínűleg még csak logisztikához és objektumvédelemhez értő honvédekből állnak majd, ha viszont a rendkívüli helyzet súlyosbodik, akkor bekövetkezhet bármelyik cég felügyelet alá vonása a közérdekre hivatkozva. Az első körben kiválasztott cégekhez már javában érkeznek az irányítócsoportok, amelyek óhatatlanul belelátnak majd kényes, akár komoly értéket képviselő üzleti titkokba is.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A rendkívüli helyzet miatt bevezetett intézkedés nagyon komplex kérdés: a lapunk által megkérdezett szakértők szerint egyértelműen vannak pozitív, az ország működését támogató hatásai, ugyanakkor érthetően vet fel aggályokat is. A nyugtalanító kérdések ezzel kapcsolatban szerintük is pontosan ugyanazok, mint ami az alaphírről szóló cikkünkre érkező olvasói reagálásokból is világosan kitűnt: vajon milyen mértékű beavatkozást jelent mindez ezeknek a valamennyiünk számára valóban fontos cégek életébe, és nem jelent-e lehetőséget visszaélésekre az eddig is erőből politizáló és a központosítást nyíltan kedvelő Orbán-kormány kezében.

Főleg, hogy a honvédelmi miniszter úgy fogalmazott: első körben választottak ki 140 céget, de a kör még bővülhet, mert szerinte

több száz olyan vállalat van, „amely különleges jogrendben olyan infrastruktúrát képvisel, hogy ott a honvédségnek lehet szerepe, helye és feladata”.

Rákérdeztünk, de válaszként már a honvédelem.hu oldalra kikerült vállalatok listáját kaptuk meg, hol jelentek meg rögtön a honvédelmi irányító csoportok. Ahogy előre körvonalazták, ezek elsősorban a távközlés, a közlekedés, az egészségügy-gyógyszeripar, illetve az energetika területéről kerültek ki, értelemszerűen köztük vannak a nagy közműszolgáltató cégek, de például az Auchan Magyarország Kft. is, míg utóbbi kereskedelmi versenytársai nem szerepelnek a listán.

Ez még csak a kezdet?

A cégekhez kiküldött irányító csoportok a minisztériumban létrehozott központnak jelentenek, amely felfelé már közvetlenül az operatív törzzsel van kapcsolatban – mondta Benkő.

Benkő Tibor
©
Többször hangsúlyozta, hogy a nemcsak katonákból, hanem rendőrökből és katasztrófavédelmi szakemberekből kikerülő delegáltak azért mennek, hogy mindenben a zavartalan működés érdekében járnak el, „felmérni, összehangolni, egyeztetni és segíteni” mennek.

Egy közjogban jártas jogász forrásunk névtelenséget kérve azt mondta, hogy ez egyelőre a legenyhébb verzió ahhoz képest, hogy a magyar jogrend is – többek közt a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvény egy 2010-es módosítása – lehetőséget ad a kormány számára, hogy közérdekből, adott helyzetekben gazdálkodó szervezeteket akár sokkal mélyebben a felügyelete alá vonjon. Ez már drasztikusabb beavatkozást jelent, ilyenkor az állam képviseletében teljes egészében felügyelete alá vonhatja a cégeket, ilyenkor kell a jóváhagyásuk minden fontos döntéshez. Erről a honvédelmi tárca eddigi kommunikációja alapján nincs szó, de a jogi lehetőség szerinte ehhez adott, ha ezt a kormány szükségesnek látná.

Nem árt, ha begyakorolják

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő indokoltnak tartja a lépést, mert „még ha egyelőre nincs is éles helyzet, egyáltalán nem árt, ha előre gondolkodnak és begyakorolják”, hogy ne ennek bekövetkezésekor kelljen nulláról kezdeni. „Ilyen rendkívüli időszak nem volt gyakorlatilag a rendszerváltás óta. Az ország védelmi rendszerében a honvédségnek, a rendőrségnek és a katasztrófavédelemnek tudnia kell együtt működni” – mondta.

Tálas Péter
©

„Nem arról van szó, amit a filmekben szoktunk látni, hogy odamennek valahova a hatalmi erők és átveszik az irányítást. Ahogy be is jelentették, ez egyelőre két dolgot jelent: biztosítják ezeknek az ország működése szempontjából stratégiailag fontos cégeknek a védelmét, másrészt besegítenek a koordinációba. Vagyis odamennek, körülnéznek, megvizsgálják, mi hogyan működik most, és lehetne-e ezt jobban megszervezni” – magyarázta, szerinte ugyanis a honvédség egyik ereje a logisztikai tudás. „A munkaszervezéshez és a racionális gondolkodáshoz tényleg értenek, ebben jók” – jegyezte meg.

Ha már az elosztást is irányítani kellene, képben lesznek

Ezért bár a friss bejelentés után a részletek nem ismertek, úgy véli, hogy döntően objektumvédelemmel foglalkozó és logisztikai szakemberek vesznek majd részt ezeknek a helyszínre települő egységeknek a munkájában. „Azért kell látniuk belülről a működést, hogy amennyiben racionalizálni kell valamit, javaslatot tudjanak tenni, például ha jobban is meg lehetne szervezni mondjuk a szállítást, ellátást. De az elkövetkező hónapokban sor kerülhet arra is, hogy már az elosztás szervezése is szükséges, akkor is ez a fajta tudás kell” – tette hozzá Tálas Péter.

Egy névtelenséget kérő, katonai körökben jártas forrásunk szerint azért sem meglepő a mostani lépés, mert „az Orbán-kormány eddig is a veszélyhelyzet érzetének a fokozására játszott, láttuk a migránsozást, évek óta abban élünk, hogy mindig jön valami ellenünk.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) páncélozott szállító harcjárműve a Szent István téri adventi és karácsonyi vásár közelében 2019. december 15-én
©
Sokat kiabálták a farkast, erre most itt van” – jegyezte meg. Ez szerinte azért baj, mert emiatt

egy érthető és logikus intézkedés is úgy tűnhet fel, mint egy újabb „biztonságiasítás” és hatalmi lépés.

„Miközben nem azt látjuk, hogy a magyar társadalom túl fegyelmezetten reagálna erre az új helyzetre, vagyis igenis szükség lehet a katonaság munkájára” – tette hozzá.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója is logikusnak tartja, hogy „katasztrófák, így egyebek mellett a tömeges megbetegedést okozó vagy ezzel fenyegető járványok elleni védekezés részeként a kormány a gazdasági szereplőkre is kiterjedően olyan intézkedéseket tesz, amelyek normális körülmények között elképzelhetetlenek lennének”. Ő is hivatkozott arra, hogy akár teljesen át is vehetnék egyes vállalatok irányítását, hiszen „a vállalatok rendes, azaz profitorientált működésénél a jelen körülmények között előrébb való a polgárok és a gazdasági élet szereplőinek elengedhetetlen szolgáltatásokkal történő ellátása”.

Megvéd-e egy titoktartási nyilatkozat?

A jogi igazgatót kifejezetten az adatvédelmi szempontokról is kérdeztük, miután a honvédelmi miniszter arról beszélt, hogy minden érintett cég vezetőinek „tájékoztató levelet küldött”, amelyben az is szerepel: ha minősített, titkos adatok derülhetnek ki a helyszíni jelenlétük során, akkor „a katonáinkat nyilatkoztatni kell”. Ilyenek minden cég életében, működése során értelemszerűen keletkeznek, vagyis valószínűleg alapból üzleti titkoknak minősülő adatokhoz férnek majd hozzá a HM delegáltjai, és ezért kell titoktartási nyilatkozatot tenniük.

„Számunkra az a fontos, hogy teljes egészében ismerjük meg a helyzetet, ismerjük meg a munkát és tudjuk áthelyezni úgy a feladatokat, ahogy azt az ország érdeke megkívánja” – fogalmazott Benkő Tibor.

Ligeti szerint ez az egyik aggodalomra okot adó körülmény: a cégek minden adatához való hozzáférés azt jelenti, hogy akár az összes céges titkot, az üzleti terveket, a szerződéseket, megrendeléseket, árképzési és más bizalmas adatokat is megismerhetnek az irányító csoportok. „Ha a veszély elmúltával az a kormányalkalmazott, aki ilyen bizalmas adatok birtokába jutott, netán visszaélne ezzel a tudással, az hatalmas károkat okozhat az érintett cégeknek. Ezért a cégek ilyenkor joggal várhatják, hogy az irányítást ideig-óráig átvevő, vagy legalábbis abba beleszóló és belelátó állami felügyelők titoktartási garanciákat adjanak” – magyarázta.

Kiemelte, hogy a titoktartási nyilatkozat polgári jogi okirat, vagyis megszegése esetén a cég a polgári bíróságoktól kérheti az igazának a védelmét és a kárai megtérítését. „De ilyenkor nemcsak az a konkrét személy kell helytálljon, aki a titoktartási nyilatkozatot aláírja, hiszen nem ez az ember, hanem a magyar állam láthat bele a cégek irányításába. Vagyis ha a cégeknek kára keletkezik abból, hogy esetleg szivárogni kezdenek olyan adatok, amelyek a veszélyhelyzet idején kerültek az állam birtokába, akkor az állammal szemben keletkezik kártérítési igényük” – mondta Ligeti, hozzátéve, hogy egyelőre még ez csak egy hipotetikus kérdés, mert egyelőre semmi nem utal arra, hogy a vészhelyzeti intézkedés bármikor meghaladhatná a törvényben megengedett kereteket.

Már az utcán lesznek, ha bevezetnék a kijárási tilalmat

Az irányító csoportok delegálásával együtt Benkő Tibor azt is bejelentette, hogy péntek reggeltől nagyobb létszámban jelennek meg a katonák az országban, amit ebből a szempontból hét járőrkörzetre osztottak. Fotóriporterünk így ma körbejárta a város olyan pontjait, ahol a csütörtökön nyilvánosságra hozott lista, illetve a józan paraszti ész alapján megjelenhetnek, de egyelőre nem látszott nyoma katonai jelenlétnek, például az MTVA, a Főtáv és más szolgáltatók, több nagy gyógyszeripari központ vagy akár a Zrínyi Laktanya környékén.

Tálas Péter szerint több szempontból lehet jelentősége a katonák hangsúlyosabb megjelenésének az utcákon, közterületeken. „Egyrészt az ilyen rendkívüli helyzetekben elindul egy sor negatív társadalmi mozgás, például más országokban már előfordult, hogy még WC-papírért is egymásnak estek a felvásárolni induló emberek. Ezeknek elejét lehet venni, egyben fokozni a biztonságérzetet, ha katonákat látni mindenhol. Másrészt ha bekövetkezne a kijárási tilalom bevezetése, akkor ennek betartásához is szükség van rájuk, együttműködésben nyilván a rendőrséggel” – mondta.

Ha Ön ilyen érintett cégnél dolgozik, információja vagy személyes tapasztalat van arról, hogyan is működnek a gyakorlatban ezek a honvédelmi irányító csoportok, akkor garantáltan anonim módon beszámolhat nekünk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!