szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egészségügy helyzetéről és a kormányba vetett bizalomról akkor kell beszélni a főpolgármester szerint, “ha elmúlt a baj”.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

“Mindenkinek van felelőssége a védekezésben és a járvány következményeinek enyhítésében, de a legnagyobb felelősség a kormányé” – értékelte az új koronavírus kapcsán kialakult helyzetet Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn, közösségi oldalán. Hozzátette: a felelősséghez felhatalmazás is kell. 

Erről Karácsony kijelentette: “támogatom, hogy a kormány meghosszabbíthassa az eddigi intézkedéseinek hatályát, és ha szükséges a járvány elleni védekezéshez, újabb, akár előre nem is látható rendkívüli intézkedéseket hozzon. Garanciák persze kellenek”.

Ezalatt a következőket érti: 

  • 90 napnál hosszabb időre nem szólhat a felhatalmazás csak akkor, ha az Országgyűlés igazolhatóan nem tud összeülni; 
  • a rendkívüli felhatalmazás rendkívüli, gyors alkotmánybírósági eljárást is megkövetel; illetve
  • a választási törvényeket, az Országgyűlés működését vagy a sajtó szabadságát nem érintheti a különleges jogrend.

Karácsony szerint az egészségügy helyzetéről és a kormányba vetett bizalomról akkor kell beszélni, “ha elmúlt a baj”.

A rendkívüli jogrendről szóló javaslatot múlt pénteken terjesztették az Országgyűlés elé. Ha ezt elfogadják, azzal az Országgyűlés jóváhagyja az eddigi kormányrendeleteket, és felhatalmazza a kormányt a veszélyhelyzet meghosszabbítására. A veszélyhelyzetben időközi választást és népszavazást nem lehet tartani. A javaslatot számos kritika érte, így például civilek szerint olyan felhatalmazást adna általa a parlament a kormánynak, amivel korlátlan ideig, bármilyen tárgykörben jogot alkothat. Tiltakozásként egy online petíció is indult, amit kevesebb mint 24 óra alatt több mint 50 ezren írtak alá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!