szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Körlevelet küldött a főigazgató arról, ki és milyen esetben viselhet maszkot az intézményben.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Szigorú szabályokhoz köti a részecskeszűrővel ellátott FFP2 és FFP3 típusú maszkok, de a sebészi maszkok használatát is a főigazgató az Országos Onkológiai Intézetben. Polgár Csaba levelében – amely a 444.hu-hoz is eljutott – azt írja: ambuláns ellátásban vagy a fekvőbetegosztályokon

alapesetben nem hordhat folyamatosan maszkot sem orvos, sem beteg.

A körlevél szerint sebészi maszkot csak az a beteg viselhet, akinek mellkasi tünete van, illetve gyanús, hogy koronavírussal fertőzött.Az egészségügyi dolgozók pedig csak akkor viseljenek maszkot, amikor mellkasi tünetekkel küzdő (köhögés, köpetürítés) beteget látnak el, vagy olyan beavatkozást végeznek, ahol váladékkal érintkezhetnek. Ha a páciens feltételezhetően koronavírusos, a dolgozóknak FFP2-3-as maszkot szükséges felvenniük.

Az operációkor használt sebészi maszkok elzártan tartott készletéhez csak a főműtősnőnek és a helyettesének van hozzáférése, ők osztják ki minden reggel azokat. A dolgozóknak két műtét között tilos "ledobniuk" a maszkokat, cserélni pedig csak akkor lehet, ha beszennyeződött, elszakadt.

Tételesen el kell számolni az ügyeletben elhasznált maszkokkal is, ilyen eszközt pedig az intézmény területéről kivinni szigorúan tilos.

A főigazgató a szakértői ajánlásokra, valamint arra hivatkozott a korlátozások ismertetésekor, hogy a használat "fölöslegesen csökkenti a készleteket", amelyekre nagy szükség lesz, ha rosszabbodik a járvány.

A 444.hu emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök hétfői bejelentése szerint az országban akkor 1,5 millió sebészi és 129 ezer FFP2-3 maszk volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!