szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak a lakosság 38 százaléka elégedetlen azzal, ahogyan az országban mennek a dolgok.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az utóbbi öt évben egyszer sem volt olyan alacsony a kormánnyal való elégedetlenség szintje, mint most – írja a Népszava. A lap a Publicus kutatását ismerteti. Kiderült, hogy

mindössze 38 százalék nem szereti, ahogy az országban mennek a dolgok.

A lap szerint az elégedetlenek alacsony (és az elégedettek magas) száma összefügg a járványhelyzettel, az emberek zöme hinni akarja, hogy a kormány sikerrel oldja meg a problémát. Az elmúlt öt évben pedig egyszer sem volt olyan alacsony a kormánnyal elégedetlenek száma.

A járványveszély másik hatása, hogy csökkent a választási részvételi kedv is, méghozzá drasztikusan. Februárban még a megkérdezettek 75 százaléka vallotta, hogy elmenne szavazni, mostanra ez a szám 48 százalék lett.

A március eleji állapothoz képest nőtt a Fidesz népszerűsége. A teljes népesség körében csak 1 százalékkal (29-ről 30-ra), a biztos pártválasztók körében 4 százalékkal (48-ról 52-re.)

A többi párt így áll a biztos pártválasztók között:

  • DK – 13
  • MSZP–P – 11
  • Jobbik – 10
  • Momentum - 4
  • Kutyapárt – 2
  • Mi Hazánk – 2

A bizonytalanok 41 százaléknyian vannak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!