szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

De azt megtudhatták a szocialista párt politikusai a válaszból, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít a koronavírus elleni védekezésre.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Hány mintavételre került sor?

Ez állt az MSZP-s Mesterházy Attila és Szakács László írásbeli kérdésének középpontjában, amelyet egyenként benyújtottak az összes magyarországi megyére és a fővárosra is. Ugyanis arról már közöl területi adatokat a kormányzati tájékoztató oldal, hogy az egyes megyékben hány fertőzött van, de az elvégzett mintavételek számáról csak egy, összegzett adat ismert – jelenleg ez 17 769. Müller Cecília országos tiszti főorvos pedig soha nem mulaszt el arról beszélni az operatív törzs tájékoztatóján, hogy a mintavétel, illetve a levett minták elemzése folyamatos a hét akkreditált laboratóriumban.

A kérdést az emberierőforrás-miniszternek, Kásler Miklósnak címezték a szocialista országgyűlési képviselők, a tárcavezető megbízásából azonban Rétvári Bence államtitkár reagált.

Amiből választ nem kaptak az ellenzéki politikusok, csak az derült ki, hogy:

  • a kormány kiemelt figyelmet fordít a koronavírus elleni védekezésre,
  • az operatív törzs mindennap ülésezik, utána pedig sajtótájékoztatót tartanak,
  • a mentők az érvényes eljárásrend szerint végzik a házi mintavétel feladatát, megyénként több mentőautóval,
  • Budapesten mentőmotorokkal is,
  • a vírus pedig már bárhol jelen lehet.

Gulyás Gergely miniszter a hét elején jelezte, hogy ha az Országos Mentőszolgálat már nem bírja kapacitással, rendőrök is végezhetik majd a mintavételt, de erről nem szól Rétvári válasza.

Ellenben arról még igen, hogy:

  • jelenleg megfelelő mennyiségű védőfelszerelés áll rendelkezésre,
  • folyamatos a beszerzés is,
  • hónapokig eltart még a védekezés,
  • rendszeresen érkezik Kínából felszerelés,
  • az MSZP politikusai pedig “még most sem képesek félre tenni pártpolitikai érdekeiket” az államtitkár szerint.

Önöknek fontosabb pártpolitikai érdekük, mint a magyar emberek biztonságának megvédése

– zárult Rétvári válasza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!