szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az a két beteg, aki lekerült a lélegeztetőgépről, jól van. Az operatív törzs szerdai tájékoztatója.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

A szerda reggeli adatok szerint:

 • újabb 78 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 895 főre nőtt az országban beazonosított fertőzöttek száma.
 • Egy nap alatt 11 beteg halt meg, többségében idős emberek (egyikük 49 éves). Ezzel 58 főre emelkedett az elhunytak száma.
 • 94 fő már gyógyultan távozott a kórházból, ez egy nap alatt 23 gyógyultat jelent.
 • Az országban eddig 25 748 tesztet végeztek el.
 • A legtöbb fertőzött – 387 ember – budapesti. Pest megyében 164, Fejér megyében 49 pozitív esetet találtak, de az ország minden megyéjében vannak betegek.

Mielőtt elkezdődött volna a szerdai tájékoztatót, Karácsony Gergely főpolgármester, Gulyás Gergely miniszter és Szita Károly polgármester arról beszéltek a kormányülés alatt, hogy mi lesz a kijárási korlátozás jövője. Karácsony és Szita szerint, azokat minimum fenn kellene tartani szombat után is, de arra utaltak, a szigorítás is elképzelhető.

Az operatív törzs tájékoztatója előtt Novák Katalin családügyi államtitkár is szólt.

Novák arról beszélt, nincsenek könnyű helyzetben most a családok. “Sok család kicsit fellélegezhetett, talán valami megtakarítást is félre tudtak tenni, meglett az eredménye a családközpontú politikának” – mondta. Nőtt a házasságok és a gyermekáldások száma, a kormány pedig nem szeretné, ha a koronavírus pontot tenne ennek a végére.

©

Most is gondolunk a családban élőkre – mondta.

Majd sorolta, hogy:

 • megvédik a családtámogatásokat – “Egy fillért sem veszünk el innen, minden családtámogatás ugyanúgy elérhető lesz, mint eddig.”
 • segély helyett munka – “Egy család életében az egyik legfontosabb az, hogy tisztességes munkából tudják eltartani gyermekeiket.” Majd azt is elmondta, a kormány célja a munkahelyek megőrzése. Palkovics László innovációs miniszter keddi bejelentéseit ismételte, ezekről ITT írtunk.
 • moratóriumok bevezetése – “Sokan küszködnek azzal, hogy hiteleket törlesszenek, de most év végéig fellélegezhetnek a családok.” Majd elmondta, a veszélyhelyzet végéig meghosszabbították a gyeset, a gyedet és a gyetet.
 • fiatalok támogatása – “Nem kell most a diákhitelt törleszteni.” Bevezetik a szabad felhasználású diákhitelt is az egyetemistáknak, félmillió forintig. De az is a fiatalokat segíti, hogy elengedik a nyelvvizsgafeltételt a diploma megszerzéséhez.
 • idősek támogatása – “Szeretnénk, ha ők is éreznék, nem feledkeztünk meg róluk.” Maradjanak otthon az idősek, kérte. Majd elmondta, fokozatosan visszavezetik a 13. havi nyugdíjat.

Békét, békességet, türelmet és fegyelmezettséget kívánok mindenkinek és kérek mindenkitől a közelgő húsvét alkalmával – mondta Novák.

Müller Cecília a törzs tájékoztatóját először a friss számok ismertetésével kezdte. A 49 éves elhunytról azt mondta, a férfi egyéb betegségei miatt tartozott a kockázati csoportba.

Az a két fő, aki a lélegeztetőgépről lekerült, jól van – mondta.

Kiss Róbert ezredes azt mondta, kedden 5 repülő érkezett Budapestre védőfelszerelésekkel, ezeket beraktározzák. A kijárási korlátozásról azt mondta, egyre többen szegik meg ezeket a szabályokat. Eddig összesen 5918 szabálysértés történt, ebből 4008 esetben figyelmeztetés, 857 helyszíni bírság és 1053 szabálysértési feljelentést tettek a rendőrök. Csak Budapesten 375-tel emelkedett egy nap alatt a szabálysértési feljelentések száma.

Kérdések

Az egészségügyi ellátásra fogunk koncentrálni, mert ez talán nem teljes és nem megfelelő – mondta Müller, ugyanis a jövőben ellenőrizni fogják a szociális intézményeket. Elmondta azt is, négyre emelkedett a Pesti úti idősotthonban elhunytak száma. A vizsgálatok folyamatosak az intézményben, a lakók felét már tesztelték, de folyamatosak a mintavételek, az összes dolgozót is tesztelni fogják.

Elvi lehetőség van a tömeges járvány elkerülésére? Müller szerint a külföldi példák nem ezt mutatják. “De hátha ki tudjuk kerülni a meghozott korlátozó intézkedésekkel. Hátha.”

Mit tehet az, aki azt látja, szomszédja megszegi a korlátozó intézkedéseket? Állampolgári bejelentéssel a rendőrséghez fordulhat.

Miért tértek át a gyorstesztekre a mentősök? Korábban azokat Müller Cecília is megbízhatatlannak nevezte, hiszen sokkal később mutatják ki a fertőzés jelenlétét. Ez lapunk kérdése, Müller szerint a mentőszolgálat mindkét módszert használja.

Ez is: "a veszélyhelyzet bevezetése és az egészségügy átszervezése óta lapunknál is sok beteg panaszkodott arra, hogy nem jutnak megfelelő orvosi ellátáshoz. Ennek súlyos következményeire a Magyar Orvosi Kamara is felhívta az Emberi Erőforrások Minisztériumának figyelmét, és azt kérték, találjanak megoldást a járóbeteg szakellátások működésére. Ez alapján terveznek-e változtatni a közeljövőben az alapellátás és a járóbeteg-szakellátás szigorú korlátozásain?” Erre is Müller válaszolt. Átszervezték az egészségügyi ellátást, hétről-hétre változtatnak, folyamatosan növelik a kapacitásszámot is. A halasztható beavatkozásokat halasztották, a sürgés eseteket azonban nem. Ha ezzel kapcsolatban panasz van, lehet fordulni a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz és az intézményekhez is. Azonban – folytatta –, a háziorvosi rendszer jól átszervezte önmagát, “a rendszer működőképes.”

Mi számít rémhírnek? A rémhírek terjesztése békeidőben is súlyos bűncselekmény, mondta Kiss. Majd arról szólt, amikor valaki fake newst terjesztett arról, hogy lezárnák Budapestet, ami jelentős többletfeladatokat jelentett a rendőröknek.

Kedden egy nyolcadik labort is kijelöltek tesztelésre, a Korányi Pulmunológiai Intézetet. A lista bővíthető, de a jelenlegi kapacitás el tudja látni a tesztelést.

Miért Budapesten ilyen magas a fertőzöttek száma? Mert itt sokan laknak és sok az intézmény is. A nyírségi magas számot pedig a megye határszéli elhelyezkedése jelentheti Müller szerint.

A boltok előtt dohányoznak, italoznak az emberek. Mit tesz a rendőrség? Alapvetően az önkormányzatok rendelkeznek a közterületi alkoholfogyasztásról, tehát a különleges jogrend idején sem lehet ilyet. Aki most ilyet tapasztal, tegyen bejelentést és a rendőrök intézkednek.

A tájékoztató előtt ezeket a kérdéseket küldtük el a törzsnek:

 • A kijárási korlátozás szigorítására tett-e javaslatot az operatív törzs a kormánynak, és ha igen, mit kértek? Vonatkozhat-e Budapestre a többi országrésztől eltérő szabályozás?
 • Idősek otthonában azonosítottak új beteget? Ha igen, melyikben?
 • A tiszti főorvos szerint hogyan került a fertőzés a Pesti úti Idősek Otthonába? Karácsony Gergely korábban azt javasolta, hogy végezzék el a tesztet azokon, akiket – más betegségük után – visszavisznek az otthonokba a kórházból, nehogy így kerüljön be a betegség. Ezt indokoltnak tartják?
 • Vannak-e olyan budapesti kerületek, ahol a fertőzöttségi mutató magasabb, mint a többiben? Melyek ezek?
 • Egy tudomásunkra jutott esetben egy tüneteket mutató felnőtthöz a háziorvos javaslata alapján kiment a mentő, hogy mintát vegyen, de a családban ugyancsak tüneteket mutató gyerektől nem vettek. Szakszerűnek tartja ezt a gyakorlatot? Ha nem, akkor nem kívánják gyakorlattá tenni, hogy ilyenkor kötelezően teszteljék az egy háztartásban élőket?
 • Miért tértek át a gyorstesztekre a mentősök? Korábban azokat Müller Cecília is megbízhatatlannak nevezte, hiszen sokkal később mutatják ki a fertőzés jelenlétét.
 • Információnk szerint koronavírusos lett az ombudsmani hivatal egyik biztonsági őre. Milyen állapotban van az érintett személy és tesztelték-e közvetlen munkatársait?
 • A nyilvánosságra hozott fertőzöttségi mutatókból sajnos nem derül ki, hogy akik a veszélyhelyzet kihirdetését követően is fertőződnek, azok tipikusan milyen körülmények között fertőződtek meg? Például családon belül, vagy munkaközösségekben? Melyek azok az élethelyzetek, amelyekben a korlátozások ellenére is sokan megfertőzzük egymást?
 • Mindeddig hány egészségügyi dolgozó fertőződött meg, és milyen állapotban vannak?
 • A veszélyhelyzet bevezetése és az egészségügy átszervezése óta lapunknál is sok beteg panaszkodott arra, hogy nem jutnak megfelelő orvosi ellátáshoz. Ennek súlyos következményeire a Magyar Orvosi Kamara is felhívta az Emberi Erőforrások Minisztériumának figyelmét, és azt kérték, találjanak megoldást a járóbeteg szakellátások működésére. Ez alapján terveznek-e változtatni a közeljövőben az alapellátás és a járóbeteg-szakellátás szigorú korlátozásain?
 • Amennyiben kifejlesztik a koronavírus elleni vakcinát, várható-e, hogy az ugyanúgy hat a leginkább veszélyeztetett 70-80-90 éves korosztály esetében, mint a fiataloknál?

Szerdai percről percre írásunkat itt találja.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
A magyarok legalább harmadának már van légkondicionálója

A magyarok legalább harmadának már van légkondicionálója

Rövidesen minden légitársaság gépet indíthat Kínába

Rövidesen minden légitársaság gépet indíthat Kínába

Stresszoldás: ez az app megtanítja helyesen lélegezni

Stresszoldás: ez az app megtanítja helyesen lélegezni