szerző:
Gomperz Tamás
Tetszett a cikk?

Nem Donald Tusk találta meg Carl Schmittet, hanem a kormányszopkodó ifjúkonzik.

Az Európai Néppárt elnöke azt nyilatkozta, hogy Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra. Ha valaki nem ismerné az illető munkásságát, ő egy náci jogász. (Nem az Orbán, a másik.) Az Európai Néppárt tagjaként twitterező Deutsch Tamás annyira megrendült a kijelentéstől, hogy menten bocsánatkérést követelt az apostoli főhadúr lenácizása miatt.

Azért furcsa ez a felháborodás, mert elsőre azt lehetett hinni, hogy a fideszes szélsőkonzervatív publikum dicséretnek veszi a kijelentést. Carl Schmitt az ő hősük. A kormányhű, KESMA-alkatrész Mandineren közelről tanulmányozható ennek a rajongásnak a természete, lényegében az összes felsorolt cikkben pozitív hivatkozási pontként jelenik meg a világot barát-ellenség szembenállásra redukáló birodalmi teoretikus munkássága, amelynek fókuszában a szuverén (helyi nyelvjárásban: a führer) alkotmányos jogrenden túli hatalmának legitimálása állt. G. Fodor Gábortól Lánczi Andrásig kritika nélkül rajongták körbe, és hajtogatták, mennyire igaza volt.

A NER egyik ideológusa például már 2010-ben (!) Schmitt doktrínájával igazolta a MAL Zrt. állami felügyelet alá helyezését.

Idézet következik tőle (Nem Schmittől, a másiktól):

"A jelenlegi helyzetben viszont nyugodtan beszélhetünk arról, amit Schmitt Ausnahmezustandnak nevezett: precedens nélküli rendkívüli helyzet, amelyben a döntéshozónak cselekednie kell. Nem csupán arról van szó, hogy a procedurális eljárás ez esetben nem szolgál megoldással, hanem arról is, hogy ha esetleg az alapján kívánjuk a rendkívüli helyzetet megoldani, az mindenképpen rossz megoldás lesz."

Hát most még inkább precedens nélküli rendkívüli helyzet van, a döntéshozó pedig a fenti idézettel összhangban cselekszik.

Akkor meg mi a nyavalyától vannak kiborulva?

Ez pont olyan, mintha Lenin megsértődött volna azon, ha valaki megjegyzi: Marx is büszke lenne rá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így kezelik az utasbiztosítók, ha külföldön betegszünk meg koronavírussal

Így kezelik az utasbiztosítók, ha külföldön betegszünk meg koronavírussal

A futballszurkolók lázadása elsöpörte a milliárdos Szuperliga ötletét

A futballszurkolók lázadása elsöpörte a milliárdos Szuperliga ötletét

Kecskemét fideszes polgármestere nem szeretne ellenzéki előválasztást

Kecskemét fideszes polgármestere nem szeretne ellenzéki előválasztást