Tetszett a cikk?

Egy hónapon belül másodszor áll ki az Ab a bűnözők jogaiért.

Rövid idő alatt másodszor figyelmeztet az Alkotmánybíróság arra, hogy az Alaptörvényben és más törvényekben rögzített jogok a bűnelkövetőket is megilletik. A testület Juhász Imre vezette tanácsa most négy bírósági ítéletet semmisített meg egyhangúlag, amelyek mind megsértették azt az alapszabályt, hogy minden cselekményt az elkövetésekor érvényes jog szerint kell elbírálni, kivéve ha egy újabb törvény kedvezőbb.

Az Ab szerint a négy különböző bíróság mindegyik ügyben azt a hibát követte el, hogy ezt az elvet nem alkalmazta az úgynevezett összbüntetésbe foglalásra.

Ez a fogalom azt jelenti, hogy ha valakit többször ítélnek határozott ideig tartó (tehát nem életfogytiglani) szabadságvesztésre olyan bűncselekményekért, amelyeket mind a legkorábbi elsőfokú ítélet előtt követett el, akkor a jogerős büntetéseket összbüntetésbe foglalva határozzák meg, hogy végül összesen hány évig kell ülnie az elítéltnek. A magyar jogban nincs 120 éves börtönbüntetés, amilyenről amerikai hírekben lehet hallani, hanem az összbüntetés sem lehet több a legsúlyosabbnak plusz a többi büntetés harmadának összegénél. (Például öt-, két- és egyéves ítélet esetén hat év.)

A 2013 óta érvényes Büntető törvénykönyv (Btk.) szigorította ezt a szabályt, korábban a legsúlyosabb büntetés tartamában határozták meg az összevont időt. Változott a feltételes szabadságra bocsátás szabálya is. Egy 2012-ben hozott átmeneti paragrafus azt mondta, hogy ha az ítéletek közül akár csak egy az új Btk. idején vált jogerőssé, akkor az új, szigorúbb előírást kell alkalmazni az összbüntetésre. Ezt azonban az Ab 2018-ban megsemmisítette mint alaptörvény-sértő visszamenőleges szabályt.

Ezt nem vették figyelembe a most megsemmisített ítéleteket hozó bíróságok, mert hiába kérték az érintett elítéltek az említett Ab-döntés alapján a számukra kedvezőbb összbüntetést, elutasították őket.

Pedig az említett alapelv, hogy az elkövetéskori szabályokat kell alkalmazni, az összbüntetés megállapítására is vonatkozik – mondta most ki határozottan az Ab.

A négy panaszos többszörös visszaeső. Azt ugyan nem nevezi meg az Ab, hogy miért ítélték el őket, de mindegyiküket négy-öt alkalommal sújtották börtönnel, köztük öt-, sőt tízévessel. Tehát nem könnyűsúlyúak. Az Ab-döntés mégis azt mondja ki:

az ő jogaikat sem szabad megsérteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
16 nemzetközi újságírószervezet fejezte ki aggodalmát a magyar média helyzete miatt

16 nemzetközi újságírószervezet fejezte ki aggodalmát a magyar média helyzete miatt

Vizsgálja a rendőrség az infarktusa miatt rossz helyen parkoló, majd megbírságolt nő ügyét

Vizsgálja a rendőrség az infarktusa miatt rossz helyen parkoló, majd megbírságolt nő ügyét

Meghalt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja

Meghalt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja