szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tiszti főorvos szerint a gyógyultak száma „impozáns és tetszetős szám”. Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatója.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Csütörtök reggel a koronavírusról hírt adó kormányzati oldalon arról tájékoztattak, hogy újabb 39 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3380 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 6 krónikus beteg. Ezzel 436 főre emelkedett az elhunytak száma. Az aktív fertőzöttek száma az egy nappal korábbi 1809-ről 1775 főre csökkent.

1169-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból, vagyis egy nap alatt 67-tel nőtt a meggyógyultak száma. 658 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, és 49-en vannak lélegeztetőgépen.

Az elmúlt napon 4758 minta elemzése történt, eddig összesen 123 258 laboratóriumi koronavírustesztet végeztek. Azt nem tették hozzá, hogy ez hány ember letesztelését jelenti.

Az operatív törzs tájékoztatója előtt Kormányinfót tartott Gulyás Gergely, ahol arról beszélt, Pest megyében is jön az enyhítés, Budapest sorsa kérdéses még. Részletek ITT.

Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint a mostani adatok is besimulnak a több napos rendszerbe, egyenletes és minimális a növekedés, a gyógyultak száma pedig „impozáns és tetszetős szám” – mondta.

Nyugvó szakaszba érkeztünk, csökkenés figyelhető. A járvány mérséklődik hazánkban – fogalmazott Müller. Szerinte kijelenthető, hogy a vidéki nyitás nem eredményezett fertőzési többletet eddig, de megvárják a 14 napos lappangási időszakot.

Majd arról beszélt, ha a jövőben az emberek visszatérnek a munkahelyükre a home office-ból, különösen figyeljenek oda. Csak egészséges ember térjen vissza, és mindenki figyeljen a higiéniára és a távolságtartásra.

Kérdések

Békés megyében 11 az igazolt fertőzöttek száma, holott korábban 17 volt. Mi ennek az oka? A fertőződés helye változhat a kontaktkutatás során, ezért korrigálnak később, de Müller szerint ez normális.

Milyen károsodást okozhat a koronavírus? Müller szerint ez összetett kérdés, a fertőzés bőrtünetekkel is járhat, valamint többszervi elégtelenséget is okozhatnak a vérrögök. „Ritkán, de előfordulhat maradandó károsodás is” – mondta, csökkenhet a tüdőkapacitás.

Igaz, hogy az UV-sugárzás és a napsütés jótékonyan hathat a vírusterjedés megállítására? Igaz.

A fertőzöttek hány százaléka lakik szociális intézményben? 23 százalék, körülbelül minden negyedik fertőzött ilyen lakó. Az arány az elhunytaknál is hasonló.

Az is kiderült, hogy az összes fertőzött 13 százaléka egészségügyi dolgozó. Azt azonban nehéz megállapítani, ezek a dolgozók hol kapták el a vírust. Jelenleg 45 kórházi osztályon van jelen a vírus, ezeket lezárták, nem fogadnak betegeket.

Miért módosították (csökkentették több ezerrel) a 11. és 12. héten elvégzett vizsgálatok számát utólag a Nemzeti Népegészségügyi Központ influenzajelentésében? Ez lapunk kérdése. „Ez adminisztratív probléma korrigálása” Müller szerint, márciusban nem voltak tömeges megbetegedések sem az influenzában, sem a koronavírusban. De csak a mintaszámot korrigálták, egyebet nem.

Zala megyében egy nap alatt 18 fertőzöttet regisztráltak. Erről Müller Cecília azt mondta, Zala megyében 2 idősotthonban van jelen a vírus.

Az operatív törzs tájékoztatója előtt ezeket a kérdéseket küldtük el:

  • Lehetséges-e, hogy nem március elején, hanem jóval korábban kezdődött a koronavírus-járvány az országban? Ha nem, mi a magyarázata, hogy a 12. és 13. héten annyi influenza-gyanús betegtől vett mintát küldtek be a Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumba, mint korábban egy teljes influenzaszezonban, de ezek alig 4 százalékánál mutatták ki az influenzavírus valamely fajtáját? Mi lehetett a többi, influenzás tüneteket okozó kórokozó? Vizsgálták-e utólag a fennmaradó mintákat koronavírusra?
  • Miért módosították (csökkentették több ezerrel) a 11.és 12. héten elvégzett vizsgálatok számát utólag a Nemzeti Népegészségügyi Központ influenzajelentésében?
  • Igaz-e, hogy több budapesti és vidéki kórház otthoni használatra tervezett (ResMed Lumis 150 típusú), kínai felhasználófelülettel rendelkező légzést segítő készülékeket kapott lélegeztetőgépek helyett az elmúlt hetekben? Ha igen, összesen hány készüléket szereztek be, van-e folyamatban még további szállítás belőlük? Mi alapján választották ki a típust? Kértek-e orvosszakmai véleményt, hogy a készülék alkalmas-e COVID-fertőzöttek intenzív osztályon történő lélegeztetésére? Mi lesz a sorsa készülékeknek, miután kiderült, hogy az eredeti célra használhatatlanok, kapnak-e a kórházak megfelelőeket helyettük?
  • Hány beteg van pillanatnyilag az újonnan épített kiskunhalasi járványkórházban?
  • Ki ellenőrzi majd a strandokon a kötelező távolságtartási szabályok betartását?
  • Mennyire lehet reprezentatívnak venni – kivetíteni – a négy orvosegyetem tesztelésének eredményét, ha a kiválasztottak ilyen nagy százaléka nem ment el a mintavételre?
  • Következik-e a tesztelés eredményéből, hogy a szükséges óvintézkedések betartása mellett már minimális az utcai fertőzésveszély kockázata, tehát az idősek kijöhetnek a lakásaikból és élhetik a normális életüket?

Csütörtöki percről percre tudósításunkat a vírusról ITT érik el.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Palermóból indulhat a Giro d’Italia

Palermóból indulhat a Giro d’Italia

Olyan súlyos az orosz olajszennyezés, hogy az űrből is látni

Olyan súlyos az orosz olajszennyezés, hogy az űrből is látni

Eddig kudarcot vallott az EU agrárpolitikája a biológiai sokféleség megőrzésében

Eddig kudarcot vallott az EU agrárpolitikája a biológiai sokféleség megőrzésében