Tetszett a cikk?

Ezt a gazdasági helyzetre mondta, holott összesen 173 ezer olyan magyar van, akik nem találnak munkát, de szeretnének dolgozni, és a kormányhoz fordultak segítségért. Mégis a lelkesedés határán áll. Arról is beszélt péntek reggeli interjújában, hogy ha nem vigyázunk, visszaerősödhet a járvány. A baloldalt, Sorost és az EU-t ekézte, Káslert magasztalta.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón többek között arról beszélt, hogy:

  • Magyarország védekezése az egyik legsikeresebb,
  • a kormány jövő kedden nyújtja be az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amelyben kéri a rendkívüli jogrend megszüntetéséről és az egészségügyi járványügyi készültség fenntartásáról szóló döntés meghozatalát, miközben a veszélyhelyzeten túlnyúló kormányrendeletek fenntartását is törvényben kell rendezni, és
  • kiderült az is, hogy a kormány megszünteti a tranzitzónákat.

Péntek reggelre pedig a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban azt közölte a kormányzati tájékoztató oldal, hogy meghalt újabb 3 idős beteg és 3678-ra nőtt a fertőzöttek száma, miközben az aktív fertőzöttek száma 1615-re csökkent.

Járvány, Kásler, baloldal

Ilyen előzmények után adott interjút Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban.

A kormányfő azzal kezdte Nagy Katalin műsorvezetőnél, hogy a különleges jogrendet azért vonják vissza, mert „annyira jól állunk” a védekezésben. Büszkék is lehetünk erre, de több ember is meghalt, ezért nehéz ezt sikerként értékelni. „De mégis, ha ezen túl tudunk lépni, akkor azt látom, a kulcs a fegyelem és az összefogás volt.” Orbán úgy látta, a baloldalt leszámítva mindenki összefogott, de ők most

megkapják a magukét, és szégyenszemre elkulloghatnak a kertek alatt.

A rendkívüli jogrend Orbán szerint a legjobb döntéseik közé tartozott. Szerinte jelentősége történelmi a védekezésben, van annak haszna, ha az egészségügyet egy orvos vezeti. Orbán dicsérete furcsa, ugyanis sajtóhírek szerint inog a miniszter széke. A kormányfő mégis agyondicsérte tárcavezetőjét. „A védekezés olyan hatékony volt, hogy nem lett a járvány tömeges.” A rendkívüli jogrend azért volt segítség, hogy nem kellett egy rendelettel bemennie a parlamentbe „egy ilyen ellenzékhez”, gyorsan tudott dönteni.

A nyáron nem lesz tömeges járvány szerinte, ezért adják vissza a különleges jogrendet, de a járványügyi készültség marad. Orbán szerint most nem a baloldallal kell foglalkozni, hanem az emberekkel, a nyitással. „Ausztria megy elől, a magyar vidék két héttel követi, utána két héttel jön Budapest” – mondta. A június 2-i iskolanyitásról ITT olvashat bővebben.

A helyi, polgármesterek által vezényelt védekezésről Orbán azt mondta, azok a polgármesterek, akik a baloldali pártközpontok utasítását követték és nehezítették a védekezést, azok rosszul teljesítettek, akik azonban az emberek védelmét helyezték az előtérbe, jól.

Visszaüthet a lazítás? Erre a kérdésre Orbán azt mondta:

a veszély reális.

Hisz látja, „szinte kitört az élet.” Ezért mindenkit arra kért, tartson védőtávolságot. Ha visszaerősödik a járvány, az idősek újra veszélybe kerülnek.

Soros, menekültek, EU

Vírus után a menekültekre és a tranzitzónákra tért át a műsorvezető. Miért zárták be a tranzitzónákat? Föléledtek a brüsszeli bürokraták Orbán szerint, ezért született ez a döntés az EU-ban, a kérdés még mindig az, hogy ki dönthet arról, kivel akarnak együtt élni a magyarok. Orbán úgy értelmezte az uniós döntést, hogy nem lehet a tranzitzónákban várakozni, ezért zárták be. Aki be akar jönni az országba, az nagykövetségeken adhat be erre igényt. Szerinte ez a megoldás rosszabb, mint a tranzitzónákban történő várakozás. A kormányfő arra számít azonban, hogy Brüsszel ebbe a magyar megoldásba is bele fog kötni.

A menekülthelyzetről egyébként azt mondta, nehéz hónapokra számít. „Benne ülnek egy Soros György nevű ember zsebében” a brüsszeli bürokraták, ezért nem látják ott, hogy a magyar tranzitzóna Európát is védi a menekültektől – magyarázta Orbán. Soros hálózatának válság kell, ezért akarnak menekülteket Európában, hogy hitelt adhassanak a kezelésre. „Ez egy nem túl bonyolult kifosztási mechanizmus, Soros ebben nagy mester.”

Orbán azért nem akar keveredni más népekkel – derült ki –, mert a történelem során sokszor összekevertek minket másokkal, és abból soha nem kerültünk ki jól. Nem akarunk multikulturális társadalmat, „magyar Magyarországot akarunk” – mondta.

Gazdaság, munkanélküliek

Eddig a napjai 90 százalékát a járvány kötötte le, de ez lassan 50 százalék alá megy, emelkedik a gazdasági kérdésekkel foglalkozó munkaórák száma. „Munka, munka, munka” – ebben hisz. A titkos ambíciója az, hogy több munkahelyet teremtenek, mint amennyit a vírus elpusztított.

Orbán bejelentette, több mint egymillió olyan ember van ma, akinek a munkahelyének a megmentésében, megtartásában a kormány eddig segítséget nyújtott.

101 ezer olyan ember volt tegnap, akik munkanélküli segélyen voltak – jelentette, 71 ezren pedig több mint három hónapja nem találnak munkát. Összesen 173 ezer olyan magyar van, akik nem találnak munkát, de szeretnének dolgozni, és a kormányhoz fordultak segítségért.

Megoldásként 200 ezerre emelték a közmunkában foglalkoztathatók számát, továbbá 3 ezer olyan emberre számítanak, akik katonának állnak. Mi lesz? Orbán erre azt mondta, magabiztosabb, „fickósabb, macsósabb így péntek reggel”, látja, mi fog történni. Szerencsére a gazdasági szereplők sem kornyadtak, tette hozzá.

Kézben vannak a dolgok. Lesz egy nagyon nehéz április, a májusi adatok sem lesznek szépek, de ha az intézkedések így hasítanak, korábban vissza fogunk találni a járvány előtti útra, mint vártuk.

A következő hónapokban minden energiát a munkahelyek teremtésére, megtartására fog összpontosítani a kormányfő, erre a feladatra egy, az operatív törzshöz hasonló testületet is fel fog állítani, amit minden bizonnyal ő maga fog vezetni.

A megalapozott bizakodás és a lelkesedés határán állok – ezzel a mondattal zárta Orbán az interjút.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Robbantások ellen is véd a páncélozott új Mercedes G-osztály

Robbantások ellen is véd a páncélozott új Mercedes G-osztály

Még nincs is itt Orbán születésnapja, de egy parádés videót már kapott ajándékba

Még nincs is itt Orbán születésnapja, de egy parádés videót már kapott ajándékba

Androidos? Titkosítós üzenetküldőt kap a telefonjára

Androidos? Titkosítós üzenetküldőt kap a telefonjára