szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés szerint az EJEB keddi döntése számos ponton alátámasztja a magyar kormány álláspontját.

Több magyar újságíró szólásszabadsághoz fűződő jogát is megsértette Kövér László, amikor az Országgyűlés elnöke kitiltotta őket a magyar politika legfontosabb helyszínéről, a Parlamentből – állapította meg döntésében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

A döntésre közleményben reagált az Országgyűlés.

Azt írták, hogy bár az ítélet elmarasztaló volt, számos ponton alátámasztotta a magyar kormány perben képviselt álláspontját,

az újságírók kérelmével szemben elismerte, hogy a sajtótudósítás magyar jogban történő szabályozása előrelátható, a jog által előírtság követelményének megfelelő volt.

Hozzátették, hogy az ítélet szerint a parlamenti működés zavartalanságának biztosítása, valamint a képviselők jogainak védelme legitim korlátozási indokok, szintén kiemelték, hogy a bíróság azt is elismerte, hogy az eljárási szabályok időközben – a rendelkezés 2017. július 30-i módosításával – kiegészültek a mérlegelési szempontok meghatározásával, a felfüggesztés időtartamának rögzítésével, valamint fellebbezési lehetőséggel is.

A közlemény szerint az ítélet arra is kitér, hogy az államok nagyobb mérlegelési mozgástérrel rendelkeznek a parlament épületében folytatott tevékenységek szabályozására, így arra is, hogy a parlamenti működés zavartalanságának biztosítására az épületben meghatározott területeket jelöljenek ki a felvételkészítésre.

A Bíróság egyetértett a magyar kormány álláspontjával abban is, hogy az újságírók azzal, hogy nem tartották tiszteletben a tudósítás szabályait, tudatosan vállalták a kockázatát annak, hogy szankcionálhatják őket a házelnöki rendelkezés megsértése miatt.

Az ítéletből nem következik a sajtótudósítás rendjével kapcsolatos jelenlegi szabályok felülvizsgálatának kötelezettsége.

– írta az Országgyűlés Sajtóirodája.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!