szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A főpolgármester szerint szándékos politikai lépésről van szó, máshol ugyanis nem így bánnak az önkormányzatokkal.

“Segítség helyett kivéreztetné a 2021-es költségvetéssel az önkormányzatokat a kormány” címmel tartott sajtótájékoztatót Karácsony Gergely főpolgármestere és hivatala kedden. A Facebookon közvetített élő videóban Karácsony azt mondta, a kormány arra használja a járvány nyomán kialakult válságot, hogy tönkretegye az önkormányzati szektort. (Ennek jelei már korábban megmutatkoztak.)

Hittünk abban, hogy a polgárok akaratát még a kétharmados Orbán-kormány is tiszteletben tartja”

– mondta Karácsony a sajtótájékoztatón.

A főpolgármester szerint két olyan változás is van a vonatkozó törvényjavaslatban, amelyek drámai mértékben lehetetlenítenék el az önkormányzatokat. Az egyik a gépjárműadó elvétele, amely korábban nagyban hozzájárult a bevételeikhez. Karácsony szerint a kormány azonban nem átmeneti változtatásban gondolkodik.

A másik elem az önkormányzatokra kivetett a szolidaritási hozzájárulás, ennek a következő költségvetésben tervezett összege a főpolgármester szerint a négyszeresére nő. Az adó a Fővárosi Önkormányzat esetében is növekszik. Karácsonyék számítása szerint az idei évre vonatkozó 10 milliárd forint helyett ennek nagyjából a négyszeresét kell majd – adó formájában – befizetnie a fővárosnak a központi költségvetésbe.

Mindezt egy olyan helyzetben, amikor drámai mértékben csökkennek a jegybevételeink, és az iparűzési adó”

– mondta Karácsony Gergely.

A főpolgármester szerint szándékos politikai lépésről van szó, máshol ugyanis nem így bánnak az önkormányzatokkal: az osztrák kormány hétfőn jelentette be, hogy nagymértékű mentőcsomaggal segíti az ottani önkormányzatokat, sőt kompenzálják is a kieső költségeiket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!