szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Inflációt követően nő majd az egészségügyi szolgáltatási járuléka annak, akinek nincs munkahelye, és háromról hat hónapra növelik azt az időszakot, amennyi nemfizetés után kiszámlázzák az ellátást.

A társadalombiztosítási szabályokhoz is hozzányúl a kormány a 2021-es költségvetést megalapozó, most benyújtott törvényjavaslattal. Egy tavaly elfogadott törvény szerint kiszámlázhatják az orvosi kezeléseket azoknak, akik három havi tb-vel tartoznak, és az ő gyógyszereiket nem is támogatja majd a társadalombiztosítás. Most nekik egy kis könnyítést adnak: három helyett hat havi tb-vel kell tartozni ahhoz, hogy érvénytelenítsék a tajszámot. A lépést többen aggályosnak tartják, erről itt olvashatnak bővebben.

Akinek nincs olyan jövedelme, amely megalapozná a biztosítási jogviszonyt, az saját maga fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ők most havi 7710 forintért kapnak jogosultságot az egészségügyi ellátásra, ez az összeg viszont nőni fog a jövő évtől, a júliusi infláció mértékében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit Itthon

Ha a vizitdíjból akkora balhé volt, képzelhetjük, ebből mekkora lesz

Jövő októbertől kifizettetik a kezeléseket azokkal a páciensekkel, akik már három hónapja tartoznak az egészségügyi járulékkal. Egyes becslések alapján akár 700 ezer embert is érinthet az intézkedés, az Orvosi Kamara szerint pedig szélsőséges helyzeteket idéz majd elő az új szabály.