szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

George Floydért tartottak kegyeleti megemlékezést a budapesti Szabadság téren, majd a magyarországi romaellenes rasszizmus elleni tiltakozással folytatódott az esemény. Három ellentüntetőt is láttak vasárnap.

George Floyd halála
Rég nem látott tiltakozási hullámot okozott egy rasszista rendőri túlkapás az USA-ban. A rendőri intézkedés közben meghalt afroamerikai George Floyd haláltusájáról készült videó futótűzként terjedt a neten, zavargásokat váltva ki Minneapolisban és több más városban. Floyd szimbólumává vált a Black Lives Matter jogvédő mozgalomnak, újra napirendre emelve az intézményes rasszizmus problémáját.
Friss cikkek a témában

„A világszerte pusztító rasszizmus áldozatai mellett, az igazságosságért, a globális összefogásért, a rendszerszintű változásért” tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, az Egyesült Államok nagykövetsége előtt. Az esemény oldaláról az is kiderül, hogy azt George Floyd meggyilkolása miatt szervezték, támogatva a több mint egy hete tartó amerikai tüntetéssorozat résztvevőit és céljait.

Több százan gyűltek össze a Szabadság téren a Mérce szerint, az Index tudósításában ezer résztvevőről ír. Az egyik szervező, Komáromy Gergely (G Ras) előadóművész és aktivista nyitó beszédében így fogalmazott:

Ha jobb világban akarunk élni, radikálisan meg kell változtatnunk, ahogy élünk. ... Globális szinten véget kell vetnünk a kizsákmányolásnak, a rasszista gyűlöletnek, a szenvedésnek, ahogy Martin Luther King mondta: senki sem szabad, amíg mindenki nem szabad.

Az őt követő felszólalók rövid beszédükben hangsúlyozták a rendszerszintű rasszizmus elleni fellépés szükségességét a mindennapokban, szerintük „meg kell találni az együttérzést és a szolidaritást magunkban, csak így lehet változást elérni”. A felszólalások és éneklés után a tömeg csendes 8 perc 46 másodperc térdeléssel emlékezett meg George Floydról és a rasszizmus, a rendőri brutalitás áldozatairól.

A megemlékezés után David Cornstein budapesti amerikai nagykövet támogató nyilatkozatot adott ki. A nagykövetség közösségi oldalán azt írja: támogatják azok jogait, akik békésen demonstráltak a rasszizmus ellen a követség épülete előtt. Cornstein úgy fogalmaz:

A rasszizmusnak nincs helye a világunkban.

Három ellentüntetőt is talált a Mérce tudósítója. Ők „European lives matter” („Az európai életek számítanak”) feliratú táblával érkeztek. A rendőrök viszonylag gyorsan eltávolították őket a helyszínről.

A demonstráció után magyarországi romaellenes rasszizmus elleni tiltakozás következett, szintén a Szabadság téren. Mások mellett Both Emőke, a BAGázs Közhasznú Egyesület elnöke szólalt fel. Both arról beszélt, hogy a szegénység és a kirekesztés következményei generációkon ível át. Felkérte a hallgatóságot, hogy a láthatatlan nehézségek jeleit lássák meg, de ne csak a tünetekkel, az okokkal is foglalkozzanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy Gábor hvg360

Sok millió dühös ember Donald Trump jövőjét is eldöntheti

Donald Trump politikájának egyetlen célja a novemberi újraválasztása, aminek esélyét jelentősen rontja a világjárvány rossz menedzselése és a nyomában gyorsan zuhanó gazdaság. Megosztásra építő kampánya George Floyd halálával vált életveszélyessé.

A Golf GTI 45. születésnapját 300 lóerős limitált szériával ünnepli a VW

A Golf GTI 45. születésnapját 300 lóerős limitált szériával ünnepli a VW

Orbán Viktort beoltották

Orbán Viktort beoltották

Ezt a hat számot kellett volna eltalálni

Ezt a hat számot kellett volna eltalálni