Tetszett a cikk?

A Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia a legtöbb feladatot a belügyminiszternek adja.

A hvg.hu a napokban számolt be arról az uniós felmérésről, amely szerint a korrupciót az európai polgárok 69 százaléka elfogadhatatlannak tartja, de a magyarországi válaszadók esetében ez az arány mindössze 38 százalék, ami a legalacsonyabb érték a felmérésben részt vevő tagállamok közül.

A péntek délután megjelent Magyar Közlönyben olvasható a kormány által elfogadott, a 2020–2022 közötti időszakra szóló középtávú Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia, amely a legtöbb feladatot a belügyminiszternek adja, bár a többi kormánytagot is be kell vonnia.

Így például Pintér Sándor feladata lesz, hogy készítse el az e-közigazgatási fejlesztések tervezése és megvalósítása során érvényesítendő egységes korrupciómegelőzési szempontrendszert, és biztosítsa annak folyamatos érvényesülését intézkedjen egyes – a hatáskörébe tartozó – eljárások vonatkozásában automatizált döntéstámogató rendszer kifejlesztéséről a döntéshozatali folyamat átláthatóságának és ellenőrizhetőségének javítása, valamint ezáltal az eljárás korrupciómentességének biztosítása érdekében; az OECD Vesztegetés elleni Munkacsoport ajánlásait figyelembe véve terjessze a külföldi hivatalos személy megvesztegetésével kapcsolatos feljelentési kötelezettséggel, valamint a jogi személyek nemzetközi vesztegetéssel összefüggő felelősségével kapcsolatos ismereteket a közszféra intézményei, illetve az üzleti élet szereplői, kiváltképpen a kis- és középvállalkozások körében; gondoskodjon az állami szervek integritásfejlesztési folyamatait támogató képzések, oktatások és kommunikációs célra felhasználható médiatartalmak kidolgozásáról.

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert azzal bízták meg, hogy – az innovációért és technológiáért felelős miniszter, a pénzügyminiszter, a belügyminiszter és az igazságügyi miniszter bevonásával – vizsgálja meg az egységes jogszabályi háttér megteremtésének lehetőségét a közpénzből finanszírozott jelentős beruházások előkészítésére és lebonyolítására, illetve integritási kockázatainak kezelésére.

Hogy különböző vizsgálatok miben látják a magyarországi korrupció okait, arról itt írtunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Vállalkozás

A NER igazi sikertörténete: a magyar korrupció reformja

Kevés ügyben tudott a Fidesz olyan alapos, hatékony, igazi újdonságokat hozó reformer lenni, mint a magyar korrupció átalakításában. A NER tíz évét összegző sorozatunk mostani részében az előző évtized korrupcióval foglalkozó kutatásait mutatjuk be: ha ezeket egymás mellé rakjuk, látjuk, hogyan épült teljesen új alapokra a rendszer.

Az Apple egykori tervezőzsenije, Jony Ive átszabja az Airbnb-t

Az Apple egykori tervezőzsenije, Jony Ive átszabja az Airbnb-t

A vasárnap nagy részét elmossa az eső

A vasárnap nagy részét elmossa az eső

Láncra kötve vonszoltak egy félholt kutyát Apcon, a postás mentette meg

Láncra kötve vonszoltak egy félholt kutyát Apcon, a postás mentette meg