szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az infektológus szerint, ha lesz is a koronavírusnak második hulláma, nem valószínű, hogy súlyosabb lesz az elsőnél.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Vagy teljesen eltűnik a koronavírus Magyarországról, vagy nagyon alacsony fertőzésszámmal marad meg – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Magyar Nemzetnek. Szlávik János szerint, ha a kórokozó eltűnik, akkor csak külföldről lehet majd behurcolni; erre lehet most példát látni Ausztráliában és Pekingben.

Gyors járványügyi intézkedésekkel ezt azonban könnyen meg lehet akadályozni

– magyarázta az infektológus.

Amennyiben a vírus az országban marad, időnként kisebb gócok formájában felüti majd a fejét, ám a terjedését ebben az esetben is meg lehet gátolni, ha azonnal reagálunk – tette hozzá. Szlávik szerint ez azért is lehetséges, mert az emberek már ismerik a koronavírus tüneteit, és szinte azonnal lehet tesztelni a gyanús eseteket. Emellett

már tapasztalatból tudjuk, milyen járványügyi intézkedéseket kell hozni, így nem valószínű, hogy az elsőnél nagyobb, súlyosabb lesz a második hullám”

– vélte a szakember. Megjegyezte még: ehhez az is kell, hogy a vírustörzs jelentős mértékben ne változzon.

Szlávik szerint az adatok azt mutatják, hogy hamarosan vége a járvány első hullámának Magyarországon. Arról is beszámolt, hogy a Szent László Kórházban már csak 44 koronavírusos beteget ápolnak, akik közül tízen szorulnak gépi lélegeztetésre. (Az a Koronavirus.gov.hu kormányzati tájékoztatási oldalról derült ki, hogy összesen 194 COVID-19-beteg van kórházban, a lélegeztetettek száma pedig 15.)

Kemenesi Gábor virológus: Ne most menjünk Horvátországba nyaralni

Vakcina nélkül gyakorlatilag nulla az esélye, hogy a világból eltűnjön a koronavírus - mondta a hvg.hu-nak adott interjújában Kemenesi Gábor virológus. A Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Szentágothai János Kutatóközpont munkatársa - aki a Koronavírus Kutató Akciócsoportnak is tagja - a járványügyi védekezésről úgy fogalmazott: most füstöl az avar, de ha lazul a figyelem, leéghet az erdő.

Az oltóanyagokról is beszélt az infektológus. Elmondta, hogy közel száz vakcina fejlesztése zajlik, ezek a tesztelés különböző fázisaiban vannak. Hangsúlyozta, hogy az oltás nemcsak arra szolgálhat, hogy ne kapjuk el a koronavírust, hanem arra is, hogy ne legyenek súlyos szövődmények, illetve ne okozzon halált.

Azt mondta,

nincs kizárva, hogy télen vagy kora tavasszal már több tízezres nagyságrendben tudják oltani az embereket itthon. Bár volt már szó nyári megjelenésről, az még csak a kísérleti oltóanyagot jelenti”.

Nem fogják szerinte kötelezővé tenni a koronavírus elleni oltást, és nem is lenne szükség erre, ha ugyanis sikerülne beoltani az összes idős, krónikus beteget, az immunhiányos embereket, az egészségügyi és szociális szférában dolgozókat, akkor már nem alakulhatna ki súlyos járvány.

Elméletben megtehetnénk, hogy az egész emberiséget beoltjuk, ám ez sem zárja ki, hogy a koronavírus velünk marad, ahogy mutálódik, átalakul, teljesen eltüntetni nagyon nehéz”

– fogalmazott az infektológus.

Arra a kérdésre, hogy miért halhatott meg a 37 éves, alapbetegség nélkül élő férfi koronavírus-fertőzés következtében, Szlávik János azt mondta: valamilyen ismeretlen immunológiai rendellenessége lehetett, amelyet korábban nem fedeztek fel. „Ahogy növekszik a megbetegedések száma, kivédhetetlen, hogy ne legyen egy-két olyan haláleset az egyes országokban, ahol nincs alapbetegsége a páciensnek, de nincs ez másként az influenzánál sem” – fűzte hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ilyet még nem láttunk: sárga színű pingvint kapott lencsevégre egy belga fotós

Ilyet még nem láttunk: sárga színű pingvint kapott lencsevégre egy belga fotós

Eddig bírta, 360 fölé került a forint

Eddig bírta, 360 fölé került a forint

Időkapszulát helyeztek el az év végén megnyíló Magyar Zene Házában

Időkapszulát helyeztek el az év végén megnyíló Magyar Zene Házában