szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 2018 decemberében a közmédia épületébe bejutó képviselőket még nem hallgatták ki, az ellenük fellépő biztonsági őrök ellen is hiába tettek feljelentést.

Szél Bernadett és Hadházy Ákos a napokban magánemberként iratbetekintést kért a 2018 decemberi, ellenzéki MTVA-székház-foglalással kapcsolatos nyomozás anyagába, a Központi Nyomozó Ügyészség azonban visszautasította a kérést – írja a Népszava.

Másfél éve ellenzéki országgyűlési képviselők egy követeléslistát szerettek volna beolvastatni a köztévében, a fegyveres biztonsági őrök azonban több politikust is letepertek, vagy kidobtak az ajtón az MTVA székházából. Később nem az őrök, hanem az ellenzéki politikusok fellépése miatt indult eljárás. Az akkor szintén jelen lévő Szél Bernadett és Hadházy Ákos most azért akart belenézni az iratokba, mert korábban a Központi Nyomozó Ügyészség (KNYF) ismeretlen tettes ellen indított eljárást, a felvételeken viszont ők maguk is jól beazonosíthatóak voltak. A kérést megtagadta a KNYF, indoklásukban a büntetőeljárási törvényre hivatkoztak: a nyomozás során a politikusok egyénileg nem voltak gyanúsítottak, és nem vettek részt a büntetőeljárásban – így olyan „egyéb érdekeltnek” (tanúnak, átkutatott, megfigyelt személynek) sem számítanak, akiknek iratbetekintési joguk lenne, írja a lap.

„Tényleg nem hallgattak meg vagy ki minket az egész MTVA-ügyben egyetlen vádpontban sem. Ugyanakkor mi is hiába tettünk feljelentést a biztonsági őrök fellépése miatt

 – mondta a Népszavának Hadházy Ákos.

A politikus azt is furcsának tartja, hogy a kérésüket elutasító KNYF az MTVA-ügy elején még engedélyezte nekik az iratok megtekintését. Hadházy elmondta még, hogy nem adják fel, következő lépésük az lesz, hogy már országgyűlési képviselőként kérik ki a nyomozati anyagokat.

2018. decemberében Szél és Hadházy mellett számos képviselő jutott be a székházba, később a Központi Nyomozó Ügyészség (KNYF) közérdekű üzem működésének megzavarása, hivatali visszaélés, a terrorcselekmény elkövetelésével fenyegetés, a személyes adattal való visszaélés, a közveszéllyel fenyegetés, és a közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettének gyanújával indított nyomozást - ismeretlen tettes ellen. A KNYF idén áprilisban azonban bűncselekmény hiányában zárta le a nyomozást, az ellenzéki politikusok fellépése még csak a közérdekű üzem jelentősebb megzavarására sem volt alkalmas, nemhogy súlyosabb következményekkel járt volna. Ráadásul bírósági döntés szerint is joguk volt belépni az MTVA épületébe. Kivételt Varju László (DK) esete jelentett: ellene súlyos testi sértés miatt emeltek vádat, a földön rángatott politikus ugyanis fektében kigáncsolt egy biztonsági őrt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Székházfoglalás: újabb kihallgatások

Mintegy tucatnyi „székházfoglalót” idéztek be a napokban a VI. kerületi rendőrkapitányságra, ezúttal gyülekezési joggal való visszaélés miatt folyik ellenük szabálysértési eljárás. Ezzel párhuzamosan folyik a korábban megkezdett nyomozás a Budapesti Rendőr-főkapitányságon csoportosan elkövetett garázdaság bűntettének gyanújával.