szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Többszörösébe kerülnek a települési fásítási program nagy tételben vett fái, mintha a kiskereskedelemben vennék meg.

Településfásítási programot indított az Agrárminisztérium, június 15-től minden tízezer fő alatti település pályázhatott belterületen ültethető fákra, 10-30 fát lehetett igényelni. A 12000 darab fa szinte rögtön gazdára talált - írja az Átlátszó.

A pályázat a tavaly ősszel indított Országfásítási Programhoz kapcsolódik, célja a közterületek, az óvoda- és iskolaudvarok, oktatási és önkormányzati intézmények területének fásítása. Az ültetések 2020 őszén és jövő tavasszal lesznek.

A fásításra félmilliárd forintot szánnak, ami alapján 40 ezer forintra jön ki a fák darabja. A minisztérium számára az állami tulajdonú KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. biztosítja a fákat. Az Átlátszó szerint felvetődik a kérdés, hogy miért került legalább négyszer annyiba egy fa a KEFAG-tól beszerezve, nagy tételben, mint bármelyik faiskolától egy darabot megvásárolva.

A lap megkereste a pályáztatást lebonyolító Országos Erdészeti Egyesületet (OEE), ők azt mondták, árkülönbség oka az, hogy:

  • minden fához 3 darab támasztó karót,
  • rögzítő hevedereket,
  • a törzset védő hálót és
  • talajtakaró mulcsot is kapnak a pályázók, valamint a házhozszállítás díja is a kiírót terheli.

A cikk szerint az egyesület 40 millió forintot kap azért, hogy lebonyolítja az igényléseket, kapcsolatot tart az önkormányzatokkal, és biztosítja egy-egy erdész szakember jelenlétét az ültetések során.

Az OEE elnöke egyébként Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért volt felelős államtitkára. Zambó tavaly február óta dolgozik a minisztériumnál, miután elődjét, Bitay Márton Örsöt menesztették a hivatalából.

(Képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvette, majd átnevezte a Disney a 20th Century Foxot

Megvette, majd átnevezte a Disney a 20th Century Foxot

Rájöttek a tudósok, milyen zenét kell hallgatnunk, hogy lassabban együnk

Rájöttek a tudósok, milyen zenét kell hallgatnunk, hogy lassabban együnk

Szijjártó megszólalt Fehéroroszországról: A keleti partnerséget félti az EU döntéseitől

Szijjártó megszólalt Fehéroroszországról: A keleti partnerséget félti az EU döntéseitől