szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tesztelésről árultak el részleteket.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Augusztus 1-ig a fertőzött "sárga" vagy "piros" besorolású országból érkező külföldiek PCR-tesztjét is ingyen elvégzi az állam - derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának válaszából. Ez a feltétele annak, hogy a beutazó 14 napon belül elhagyhassa a karantént.

Azt írták,

a feladatot országszerte az igényekhez igazodó kapacitással végezi az OMSZ, a jelen bejelentéshez kapcsolódóan várható új eljárásrend kihirdetése esetén a Mentőszolgálat a rászabott feladatoknak eleget tesz majd.

Az OMSZ a fertőzött országokból hazatérő magyarokat is augusztus 1-ig teszteli ingyen, hogy utána mennyit kell fizetni a tesztekért, egyáltalán, ők végzik-e a feladatot a továbbiakban is, továbbra sem tudni, így újabb kérdést tettünk fel. Az Emmi annyit írt,

augusztus 1-je után bármely olyan laboratórium eredménye elfogadható, amely rendelkezik mikrobiológiai laboratóriumi diagnosztika tevékenységre jogosító működési engedéllyel és végez molekuláris biológiai vizsgálatot SARS-CoV-2 irányába. Az augusztus 1-je utáni tesztek költségeivel kapcsolatban az adott szolgáltató árai lesznek az irányadóak.

Karanténkötelezettség nélkül azok léphetnek be az országba, akik bemutatnak kettő, a belépés előtt legfeljebb öt nappal, 48 óra különbséggel elkészült PCR-tesztet, de szabadon mozoghatnak akkor is, ha igazolni tudják, hogy fél éven belül átestek a vírusfertőzésen. A tartózkodási hellyel nem rendelkező külföldieket a Kútvölgyi Kórházba viszik karanténba.

 

Feltettünk 11 kérdést, bullshit választ kaptunk az operatív törzstől

Nagyon sok a nyitott kérdés a vasárnap bejelentett szigorításokkal kapcsolatban, az operatív törzs nem segít a tisztázásban.

A környező országok többsége zöld besorolást kapott, miután ott a kormány számításai szerint alacsony a fertőzések száma. Azt, hogy pontosan mi alapján számolt a kormány, illetve az országos tiszti főorvos, nem egészen világos: valószínűleg az aktív fertőzöttek számát és a fertőzés ütemének növekedését nézték, lakosságarányosan. Horvátországban ugyan egyre több a fertőzött, azonban a zöld kategóriában maradt, amit Gulyás Gergely miniszter vasárnap azzal indokolt, hogy ott még mindig kevés a fertőzött.

A környező országok közül Románia és Szerbia került a "sárga", vagyis kevésbé fertőzött országok közé, Ukrajna lett piros, vagyis súlyosan fertőzött. Az érintett határokon ellenőzrik a belépőket, kérdőívet töltetnek ki velük, feltérképezik utazási előzményüket és megmérik a lázukat, de nem végeznek rajtuk tesztet - egyértelműsítette Müller Cecília országos tiszti főorvos az M1 reggeli műsorában. Az onnan - vagy ezen országokon keresztül érkezők két hét otthoni karanténba kerülnek, amit a "sárga" országok esetében 1, a "pirosaknál" 2 negatív PCR-teszttel hagyhatnak el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A NER Tihanyban: a rozsdaövezeti adókedvezményre hajtanak a luxuslakópark építői

A NER Tihanyban: a rozsdaövezeti adókedvezményre hajtanak a luxuslakópark építői

A PSZ arra kéri a kormányt, hogy mielőbb hozza nyilvánosságra a járványügyi protokollt

A PSZ arra kéri a kormányt, hogy mielőbb hozza nyilvánosságra a járványügyi protokollt

A TikTok legalább 15 hónapon át gyűjtött titokban, tiltott adatokat a felhasználóiról

A TikTok legalább 15 hónapon át gyűjtött titokban, tiltott adatokat a felhasználóiról