szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A börtönök 113 százalékos túlzsúfoltságát 95 százalékra vinné le a kormány szeptember végére.

Börtönt avatott Veszprémben Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn – írja a Népszava. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) közleményéből pedig az is kiderült: egyúttal további kilenc ilyen létesítmény átadása is megtörtént. Az átadón Varga azt ígérte:

nagyjából 95 százalékra csökken a hazai fegyintézetek telítettsége szeptember végére.

©

Arról, hogy a börtönök túlzsúfoltságát a kormánynak szeptember 30-ig meg kell oldania, idén februárban döntött a parlament. A hvg.hu írta meg először, hogy a túlzsúfoltság enyhítésére ötletként az is felmerült, hogy telepített konténerekbe helyezzék el a rabok egy részét. A Magyar Helsinki Bizottság rendre kikéri a börtönadatokat, a lapunk birtokába került kimutatás szerint tavaly november 30-án az átlagos telítettség 113 százalékos volt.

Nem konténer az új börtön
Nem konténerelemekből, hanem úgynevezett könnyűszerkezetes technológiával épült fel a 10 új épületszárny – közölte cikkünk megjelenése után a BVOP, ugyanis cikkünk eredeti verziójában ez szerepelt. Az építés részleteiről honlapjukon bővebben is írnak, ebből kiderül: a falakat gipszkartonból alakították ki.

Az átadott három- és hatágyas szobákban hűtő-fűtő rendszer biztosít lakhatásra alkalmas viszonyokat a Népszava szerint. A légkondícionálás komoly előrelépés a tranzitzónákban használt konténerszállásokhoz képest: a menedékkérők szállásain nyáron 40-50 fokos meleg volt. A veszprémi létesítményben közösségi terek is helyet kaptak, ezekben tartanak majd foglalkozásokat az elítélteknek.

©

Az országban összesen 2750 új férőhelyet hozott létre néhány hónap alatt a Belügyminisztérium, hogy megszűnjön a jogalapja a börtönzsúfoltság miatt a strasbourgi emberi jogi bíróságon született kártérítéseknek. Állampusztán, Pálhalmán, Sopronkőhidán és Szegeden 110-110, Tökölön 220, Baracskán és Veszprémben 330-330, Kiskunhalason és Tiszalökön 440-440, Miskolcon pedig 550 fogvatartott befogadására alkalmasak a könnyűszerkezetes technológiával épült börtönök a BVOP közleménye szerint. Kiskunhalason az Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén, konténerekből alakították ki egy járványkórházat is.

Hogyan lehet egyszerre 2 ezer rabot elköltöztetni? - Már a konténerbörtön ötlete is felmerült

A kormánysajtó rangsorolta, hogy a "börtönbiznisszel" mely ügyvédek keresték a legtöbb pénzt, és rögtön össze is keverték a felperesnek megítélt állami kártérítés összegét a jogi képviseletükért járó illetménnyel. A ranglistán negyedik helyen Fahidi Gergely végzett, aki korábban a HVG munkatársa volt. Ebben a cikkben az érintett ügyvéd magyarázza el, ki keres a jelenlegi szabályozáson, és ki trükközik az előírásokkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megtalálták a Van Másik Kft.-t, amely átmentheti a régi indexeseket

Megtalálták a Van Másik Kft.-t, amely átmentheti a régi indexeseket

Rendőrségen landoltak Vadai Ágnes kérdései a lélegeztetőgép-vásárlásokról

Rendőrségen landoltak Vadai Ágnes kérdései a lélegeztetőgép-vásárlásokról

Lesz intézkedési protokoll az iskoláknak, de még nem tudni mikor

Lesz intézkedési protokoll az iskoláknak, de még nem tudni mikor