szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felmérés készült az I. kerületben a koronavírus-válság kezelésére bevezetett intézkedés népszerűségéről.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Az I. kerületi önkormányzat a Závecz Research segítésével kutatást végzett a koronavírus első hulláma alatt bevezetett válságkezelő alapjövedelemről. Közleményükben azt írják, a megkérdezettek 79 százaléka szerint megfelelő segítségnyújtás volt ez a rászorulóknak.

A felmérés szerint a megkérdezettek közül az ellenzéki pártok szavazóinak 78 százaléka, a Fidesz-KDNP szavazók 70 százaléka támogatja a segítségnyújtás ilyen formáját. Azt pedig csak 10 százalék mondta, hogy ez nem megfelelő segítség a rászorulóknak.

Emlékeztetőül: Orbán Viktor többször is kifejtette a járvány miatti válság kezeléséről szóló viták során, hogy a kormány csak "munkán keresztül" hajlandó segíteni a nehéz helyzetbe került embereken. Így is történt, a kormány lényegében csak a cégeknek nyújt segítséget, az egyre növekvő számú munkanélkülieket Magyarországon továbbra is Európa egyik legmostohább rendszere várja. Az álláskeresők fele áprilisban például egy fillér segélyt sem kapott, az ígért állami munkaerő-felszívó programnak pedig nyoma veszett idő közben.

Orbán márciusban azt is kifejtette a parlamentben, hogy minden magyar ki tudja számolni, mibe kerülne az országnak, jó lenne-e fizetés-kiegészítő alapjövedelmet adni a Párbeszéd által felvetett módon. A Závech kutatása szerint az I. kerületben 82 százalék örülne, ha ilyenre a továbbiakban is sor kerülne. 79 százalékuk fideszes, 78 ellenzéki, 90 százalék pártnélküli.

A párbeszédes V. Naszályi Márta vezette Budavári Önkormányzat április 15-én vezette be a válságkezelő alapjövedelmet, amit mindenki megkaphatott, aki a munkahelyét a járvány miatt elvesztette, és akinek bevételei összességében nem érték el a 100 000 forintot. Az ő jövedelmüket a Népjóléti Közalapítvány három hónapig 100 000 forintra egészítette ki. Közel 400 kerületi lakó részesült a segítségben, az átlagosan kifizetett összeg 65 000 forint volt. 

A Závecz Research kutatása 300 fős mintán vizsgálta a válságkezelő alapjövedelem ismertségét és elfogadottságát július 8. és 11. között. A felmérés reprezentatív.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Porhintés vírusügyben: a türkmén elnöknek higgyünk, vagy Orbán Viktornak?

Porhintés vírusügyben: a türkmén elnöknek higgyünk, vagy Orbán Viktornak?

Tihanyban Mészáros Lőrinc háza papíron akár istálló is lehetne

Tihanyban Mészáros Lőrinc háza papíron akár istálló is lehetne

Mindfulness-céget alapított Habony Árpád unokatestvére

Mindfulness-céget alapított Habony Árpád unokatestvére