szerző:
Kacskovics Mihály Béla
Tetszett a cikk?

Óriási pusztítást végzett az árvíz Zala és Somogy megyében, többeket ki kellett költöztetni otthonából. Az egyik liszói képviselőnek is odaveszett mindene. A hvg.hu-nak elmesélte, hogyan mentették az embereket szombat éjjel, de kiderült az is, az egyik kisgyereke azóta nem tud elaludni a sokkhatástól.

„Mi mentünk a házba szorult embereket menteni, mi szivattyúztunk, közben néztük, ahogy mindent visz a víz” – mesélte a hvg.hu-nak Paulin Imre, a liszói képviselőtestület tagja, akinek a házát szintén elöntötte az árvíz hétvégén.

Ő az egyik legnagyobb károsult. A Zala megyei Liszóra és több más környékbeli településre hétvégén óriási eső zúdult, volt, ahol több mint 100 milliméter (az éves országos átlag hatoda) esett pár óra alatt.

„Liszó körül több magántulajdonban lévő horgásztó is van, zsilippel és fogógáttal azért, hogy a vizük ne zúduljon a falura. Amikor a tavak az eső miatt túlcsordultak, nem volt gát, ami megállítsa őket, így zúdulhatott a házainkra” – idézte fel a szombatról vasárnapra virradó éjszaka eseményeit Paulin. Szerinte a károk a megfelelő intézkedésekkel minimalizálhatók lettek volna.

Állítása szerint már szombat este, a vihar kezdetén kezdett víz folyni az udvarukra. Mint mondta, nem ez volt az első eset, direkt úgy építették meg a ház körüli vízelvezető csatornákat, hogy hevesebb esőzésnél az elvezesse a vizet a hátsó kertbe, mely reményeik szerint elnyelte volna azt. Csakhogy az a mennyiség, ami az eső hatására megáradt horgásztavakból érkezett, kifogott a rendszeren.

„Néztem a bátyámat, ahogy elkezdtük a legfontosabb holmijainkat kihordani a házból. Az első fordulónál még csak bokáig ért a víz, a másodiknál már combig, a harmadiknál derékig.” Az ár pedig hamar beért a házba, felemésztve mindazt, amit Paulin elmondása szerint az elmúlt nyolc évben felépített. De az igazi fejetlenség csak ezután következett.

A képviselő elárasztott háza
©

„Jöttek a tűzoltók, jött a katasztrófavédelem. Kérdeztem, hogy homokzsákok, szivattyúk? Mire kérdőn rám nézett a katasztrófavédelmis, hogy ide mégis minek? Így mi mentünk a barátaimmal terepjáróval a játszótérre és az ottani homokból próbáltunk gátat építeni” – meséli Paulin. Cikkünk megjelenése után a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azt írta, a legelső bejelentések után a lehető leghamarabb vonultak ki, a káreset felmérése után azonnal intézkedtek, de érdemben nem cáfolták Paulin kijelentéseit.

Az utcákat hamar elöntötte a víz, de többen még ekkor is a házaikban maradtak, a tűzoltóság pedig nem tudott megindulni az árban, hogy kimentse őket. „Beültettek egy tisztet a terepjárónkba és mi mentünk. Szedtünk ki 94 éves, begipszelt kezű nénit a vízzel körülfolyt házából, kicsit később pedig négy lányt is a szüleikkel. Sokkos állapotban voltak, ahogy a mi gyerekeink is.” Paulin felesége így fogalmazott: „Három gyerekünk van, három-, öt- és nyolcévesek. A nyolcéves azóta nem alszik, nem tér magához abból, ami történt velünk.”

De mi is történt velük? Elmondásuk szerint a víz elvitte mindenüket. Nyolc éven keresztül építették liszói életüket, a víz pedig ezt mosta el: a házat, a garázst, a kazánt, a mosógépet, a szárítógépet, a fűnyírókat és az egész műhelyüket. Paulinék húskészítmények gyártásával foglalkoztak házilag, így az ár el tudta sodorni a daráló, illetve a hústöltő felszereléseiket is, vagyis a megélhetésük került veszélybe.

„Az önkormányzattól meg sem kérdezték, jól vagyunk-e, tudunk-e hova menni, van-e mit ennünk. Kaptunk egy ebédet vasárnap a faluházban, de ennyiben kimerült a segítségük. Az volt a szerencsénk, hogy a bátyámhoz tudtunk ideiglenesen beköltözni” – mondta a képviselő.

Felmerül a kérdés, hogy természeti katasztrófa esetén vajon lehet-e bárkit hibáztatni. Korábban is voltak arról tudósítások, hogy problémához vezethet az, hogy hosszú ideje elmaradt a liszói patak medrének a kotrása, illetve a falu árkainak tisztítása, de Paulin szerint a probléma jóval mélyebben gyökeredzik. Mint mondta, a település évek óta pályázik a horgásztavi gátrendszer felújítására, a pályázatokat pedig rendre meg is nyeri, de mégsem történik semmi. Másik probléma az, hogy Liszóban nincs szennyvízelvezetés, mindenki a kertjében „tárolja” a szennyvizet. Egy árvíz pedig ha betör, viszi azt is. „Képzelheti, hogy nézett ki mindez után a környék.”

„Belegondolva lehet, hogy akkor járok a legjobban, ha megvárom, míg a biztosító fizet, aztán elmegyek innen a családommal együtt. Persze, baj az, hogy érdemben nem segítenek, de a legnagyobb probléma az, hogy a jövőben sem fognak tenni semmit. Jön az ősz, jönnek a nagyobb esők, minden viharnál feküdjek le úgy éjszaka, hogy rettegek?” – teszi fel a költői kérdést Paulin.

Még hétfőn, korábbi cikkünk írásakor telefonon elértük Novák Csabát, Liszó polgármesterét, ő pedig nagyon tömören így rázta le kollégánkat: „Elég volt a médiából, elég volt a hatalomból, ez nem segít, az állam sem segít, úgyhogy viszonthallásra.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Másmilyen volt a Hold tegnap éjjel, mint szokott

Másmilyen volt a Hold tegnap éjjel, mint szokott

Ha a háziorvos rendeli a mentőt, neki kell megmondania, hová vigyék a beteget

Ha a háziorvos rendeli a mentőt, neki kell megmondania, hová vigyék a beteget

Új mobilgyártó tör be Európába

Új mobilgyártó tör be Európába