szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Duan Jielong a Magyar Nemzetbe írt cikket, David Cornstein a követség honlapjára.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

A Magyar Nemzet közölte publicisztikarovatában Duan Jielong Budapestre akkreditált kínai nagykövet cikkét, amelyben David Cornstein, az amerikai nagykövet véleményére reagál. A cikk címe: "Az amerikai nagykövet hazugságai".

Cornstein ezt megelőzően az M1-nek adott interjút, amelyben beszélt arról, hogy a koronavírus-járványért Kína is felelős, mert nem lépett fel megfelelően a vírus elszabadulásakor.

Jielong azt írja, "a kínai kormány és nép" határozott, szigorú intézkedéseket hozott, amelyek eredményesek voltak. Emellett időt nyertek a világ számára, és tapasztalataikat megosztották. Megemlíti, hogy ekkor Kína kapott segítséget más államoktól, köztük Magyarországtól, amit nagyra értékelnek. Eközben az Egyesült Államok azzal volt elfoglalva, hogy a járványt Kínával társítsák, "kínai vírusként" emlegessék, rasszizmussal manipuláljanak.

A kínai nagykövet szót ejt arról, hogy később Kína nyújtott segítséget és védőeszközöket másoknak, ilyenek jutottak Amerikának is. Az Egyesült Államok azonban továbbra is a felelősség elhárításával foglalkozott, megtámadták a WHO-t, sőt bejelentették kilépésüket.

Jielong nem említi a Kínának szokásosan felrótt emberi jogi problémákat, így a tömegesen deportált, táborokba zárt ujgur kisebbség ügyét vagy Hongkongot, viszont azt írja, az amerikaiak "beavatkoznak Kína belügyeibe, nyíltan támogatják és finanszírozzák a Kínával szembeni terrorista és szeparatista erőket"; továbbá katonai jelenlétüket is felemlíti a kínai határ közelében.

David Cornstein a budapesti amerikai nagykövetség honlapján, angol nyelven válaszolt a cikkre. A nagykövet azt írja, fontos felmérni, kiben bízhatunk, és tapasztalatai szerint a világon sehol sem bíznak abban, amit a Kínai Kommunista Párt mond. Cornstein ragaszkodik eredeti állításaihoz, és hozzáteszi, hogy a magyarok saját történelmükből is tudják, hogy a kommunista diktatúrák nemcsak otthon, hanem külföldön is gyakorolják az elnyomást, ha tehetik. Említi a keresztények és muszlimok tömeges üldözését, a hongkongi eseményeket, a Dél-kínai tengeren folytatott akcióikat, és ismét a járványra adott reakciókat. Cornstein szerint a kínaiak rossz minőségű, túlárazott eszközöket szállítottak a koronavírussal küzdő partnereiknek. Felhívja továbbá a figyelmet, hogy a kínai informatikai vállalatok, mint a Huawei és a ZTE kötelesek együttműködni az állami titkosszolgálattal.

A döntés napról napra egyszerűbb: szabadság és demokrácia az egyik, zsarnokság és tekintélyelv a másik oldalon – írja Cornstein, aki azzal zárja a sorait, hogy bízik a "csodálatos, szabadságszerető magyarok" választásában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Túszokat ejtett egy férfi Le Havre-ban egy bankban

Túszokat ejtett egy férfi Le Havre-ban egy bankban

Több mint ráncfelvarrás: nagy frissítést kapott a 27”-es iMac

Több mint ráncfelvarrás: nagy frissítést kapott a 27”-es iMac

Több mint 270 esethez kellett kivonulniuk a tűzoltóknak a vihar miatt

Több mint 270 esethez kellett kivonulniuk a tűzoltóknak a vihar miatt