szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Index túlélése attól függ, hogy sikerül-e karakteres új főszerkesztőt találni az élére – véli a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója.

„Három éve körbekerítette az Indexet, bevédte az egész társaságot” – mondta Bodolai Lászlóról, az Indexet tulajdonló alapítvány kuratóriumának elnökéről Demeter Szilárd a HVG Terasz című sorozatunkban. (Az interjú teljes terjedelmében szombaton látható a hvg360.hu-n.)

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatója évek óta ismeri Bodolait, s „az iránta való tiszteletből, pedig nagyon nem egy oldalon állunk”, a meghívására a Tilos Rádióba is elment vele vitatkozni.

Demeter beszélt a Bodolai és az Index elbocsátott főszerkesztője, Dull Szabolcs közötti vitáról is, ami végeredményben a portál szerkesztőségének felbomlásához vezetett. Bodolai azt állította, hogy Dull belső információkat, üzleti titkokat szivárogtatott ki a konkurenciának. Dull ezt tagadja, szerinte maga a Gerényi-tervként ismert elképzelés vezetett a kirúgásához és az újságírók távozásához.

Erről szólva Demeter úgy fogalmazott:

Ha szubjektíven, a valós tények, a teljes háttér ismerete nélkül döntenem kellene Bodolai és Dull igazsága között, automatikusan Bodolaira szavaznék.”

A PIM igazgatója úgy látja, hogy az Index szerkesztőségének szétrobbanása mögött van politika, de nem a kormányoldal járt jól azzal, ami történt.

Ezt most inkább az ellenzéki oldal harcának látom, mintsem a Fidesz érdekének”

– mondta, s hozzátette: az Index mint ellenzéki hírportál léte önmagában bizonyította a magyar sajtó szabadságát. „Az Index okozott kárt a jobboldalnak, de nem akkorát, amiért most bele kellett volna állnia a Fidesznek.”

Demeter inkább az ellenzéki oldal 2022-re hangolását látja a történtek mögött. „Vannak a régi balosok és a DK-s vonal. Gyurcsány ebből a szempontból kifejezetten tehetségesnek bizonyult: bedarálta az egész baloldal régi vonulatát. Az MSZP most fel fog kapaszkodni az ő szekerükre, ami pár éve még fordítva lett volna. Viszont az újmarxista, hasznos idióta, futóbolond gyerekek, a lila ködös momentumosok meg nyilván meg akarják enni Gyurcsányt; az apagyilkosság a politikában természetes történet: akkor kerülök feljebb, ha meggyilkolom a keltetőmet.

Én inkább itt látom a megfejtést. Nem tudom, hogy Dull kivel beszélt, vagy kivel nem. Nem is nagyon érdekel. De az biztos, hogy az Index bedarálása és a másik három-négy portál helyzetbe hozása a balliberális oldalnak volt az érdeke. Az indexesek nem tudták megemészteni Gyurcsányt. Ez az egyetlen érdemük.”

Arra a kérdésre, hogy megmarad-e a régi vagy lesz-e új Index, Demeter úgy válaszolt: az indexesek valószínűleg csinálnak majd egy másik lapot, az Index pedig tovább fog működni. A sorsát azonban alapvetően meghatározza majd, hogy

találnak-e egy olyan új főszerkesztőt a régi Index élére, aki karakter, aki új tartalommal tudja megtölteni az Indexet, és valami olyat tud hozni, ami radikálisan más, mint a 444–HVG–24.hu-vonal, aki olyan más hangvételt, felütést tud biztosítani a régi Indexnek, amitől az megint piacvezetővé válik. Ha nem találják meg ezt a kulcsfigurát, akkor szép lassan el fog sorvadni.”

"Akkor az ATV-nél miért nem állnak fel?" - Bodolai László a HVG Teraszon

Ha igaz, hogy az Index-sztoriban Dull és Bodolai is áldozat, akkor vajon ki az elkövető? - teszi fel a kérdést ez utóbbi szereplőnek, az Index.hu Zrt. Dull Szabolcsot kirúgó elnökének M. Kiss Csaba. A válasz - noha logikus elemekből épül fel - több ponton is elképesztő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A ma születésnapos Antonio Banderas bejelentette, hogy koronavírusos

A ma születésnapos Antonio Banderas bejelentette, hogy koronavírusos

Vekerdy Tamás: Milyen gyerekekből lesznek stressztűrő felnőttek?

Vekerdy Tamás: Milyen gyerekekből lesznek stressztűrő felnőttek?

Gyújtogatás miatt üthetett ki tűz a cseh lakóházban, 11-en meghaltak

Gyújtogatás miatt üthetett ki tűz a cseh lakóházban, 11-en meghaltak