szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felmentést kapott Gerényi Gábor a titoktartási kötelezettsége alól, meg is írta, mit javasolt az Index átalakítására, és miért.

Index-botrány
Alig néhány hónap telt el azóta, hogy az Index főszerkesztőjének kirúgása miatt felállt a szerkesztőség és új hírportál indított Telex néven, máris menesztették a helyükre kinevezett vezetőket az Index éléről. Szűk fél év alatt tehát két fordulatot is megélt Magyarország egyik vezető hírportálja - kövesse velünk az eseményeket cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A blogján magyarázta el Gerényi Gábor, hogy miért javasolta azt az új struktúratervet az Index számára, amely miatt a portál dolgozói úgy érzik, veszélyben van a szerkesztőség. A tanácsadónak felkért Gerényi azt írta: eddig titoktartási szerződése miatt nem írhatott semmit, de „tekintettel arra, hogy a dologból már úgysem lesz semmi, és annyiféle verzió kiszökött már a nyilvánosság elé”, felmentést kapott ez alól.

A terv némi leegyszerűsítéssel az lett volna, hogy az Index rovatait, vagy ezek egy részét kisebb cégekhez szervezzék ki, maga az Index a címlap maradt volna, amely a rovatokat készítő cégektől rendel cikkeket.

Gerényi arról írt, hogy korábban már volt ilyesmire példa az Indexnél, még 2001-ben szervezték ki az autós rovatot a Totalcar Kft.-be, de az ott dolgozók ugyanúgy az Index szerkesztőségébe jártak be. Megpróbálkoztak később a sportrovatnál is ezzel, de a Sport Géza üzletileg nem lett annyira sikeres, ezért ott visszaállították az eredeti állapotot.

Gerényi Gábor
©

A Facebook és a Google modelljéről is írt: ez a két óriáscég tartalomdisztribútorként nyer hatalmas összegeket, miközben a tartalmat nem ők állítják elő. Gerényi szerint az Indexnél lehetett érdemes ebben a koncepcióban gondolkozni, magyar viszonyok közt az ő címük olyan, amely versenyre tud kelni a két amerikai óriással. A 2020-as évek szerinte a tartalomdisztribúció további koncentrálódását hozzák majd.

Tóta W.: Index jobbra

Múlt héten országos felháborodás kényszerítette lemondásra a vasalódeszkás tanárt megalázó kormányszolgát. Balázs József két nappal azután, hogy tette ismertté vált, iszkolva menekült. Igazságtalanul megtaposott áldozata jelenleg a legnépszerűbb magyar tesitanár. Ez csak a jéghegy csúcsa, időben és térben is. Nem először követeli ki a közvélemény, hogy itt-ott egy kicsivel enyhüljön a nyomás, eltakarodjanak alkalmatlan figurák, hogy kicsit jobb legyen a világ.

Gerényi szerint a terve nem az volt, hogy teljesen álljon át erre a modellre az Index, hanem az, hogy kettő vagy három belsős rovattal próbálják ki, működtethető-e külső, önálló egységként. A leányvállalatok önálló márkanevet kaphattak volna igény szerint, az újságírók pedig tulajdonrészt kaptak volna ezekben a cégekben.

Ebben a rendszerben a függetlenség véleményem szerint nem csökkent, hanem nőtt volna – hiszen a tartalomkészítés felelőssége és ellenőrzése teljes egészében kikerült volna a politikailag kitett központi cégből, és dolgozói vezetés alá került volna formailag és jogilag is

– tette hozzá.

Arról, hogy korábban hogyan viszonyult Gerényi Gábor az Index esetleges átalakításához, a HVG hetilap írt:

„Egy újjáépített, átfazonírozott Index kinek kellene?"

Az Index szerkesztőségének azonnali átvétele helyett a főoldal kontrolljával próbálná semlegesíteni a hírportált a hatalom - írja a HVG. A fokozódó harc első áldozata a kiadó vezérigazgatója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!