szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Soha nem adtam ki üzleti titkot” – mondta az RTL Klubnak az Index kirúgott főszerkesztője.

Index-botrány
Bajban van Magyarország egyik vezető hírportálja: az Index.hu 2020 júniusában átállította szabadság-barométerét a "Veszélyben" fokozatra, de már jóval korábban gyülekeztek a felhők az online médiapiac egyik legnagyobb szereplője körül. Július 22-én kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt, emiatt a szerkesztőség többsége felállt, majd ezrek tüntettek Budapesten a sajtószabadságért. Az Index sorsát cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Exkluzív interjút adott Dull Szabolcs az RTL Klub Híradójának, kirúgása után először szólalt meg.

A leváltásához és a szerkesztőség szétrobbanásához egy olyan átalakítási terv vezetett, aminek értelmében kiszervezték volna a rovatokat az Indexnél különböző cégekhez. Ezt követően állította át a szerkesztőség a függetlenségüket jelző barométert. Erről Dull az RTL-nek azt mondta, hogy világosan látszott, ha kiszervezik a rovatokat, azok megszűnnek indexesek lenni, ez pedig az Index végét is jelentette volna.

Bodolai László és Gerényi Gábor (előbbi az Index.hu Zrt. elnöke, aki egyúttal a lapot tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumának elnöke, utóbbit tanácsadónak kérték fel, és ő az Ungár Péter-féle Azonnali.hu társtulajdonosa, korábban a Mandiner ügyvezetője is volt, az Index egykori társalapítója is) a terv nyilvánosságra kerülése után azt mondta, az lekerült a napirendről, de Dull most azt mondta, nem kaptak megnyugtató választ a kérdéseikre, egy idő után pedig Bodolai mindenkivel titoktartási nyilatkozatot íratott alá.

Mi az a hvg360?

Radar360 című animációs híradónk stílusában foglaljuk össze, hogy mire számíthatnak előfizetőink a hvg360-on.

Amikor Dullt kirúgták, azt mondta, megpróbálták megvenni a hallgatását. Erről most csak annyit mondott, fizetése sokszorosát kínálták neki, de összeget nem mondott.

Az interjúban Bodolai korábbi vádjaira reagálva azt mondta, hogy soha nem adott ki üzleti titkokat.

Ebben a kivégzésben nem én vagyok a hóhér. Áldozat vagyok, akit lefejeztek – mondta.

Az Indexre nehezedő esetleges kormányzati nyomásra vonatkozóan azt mondta, hogy az indexes átalakítási terven túl cikkeket nem vetettek le, témákba nem szóltak bele, de a szerkesztőség átalakítására volt nyomásgyakorlás, érkeztek olyan hatások, hogy valakit ki kellene rúgni. Hogy kinek a részéről érkezett ez, azt Dull nem mondta el, helyette azt mondta, Bodolai oldja fel titoktartását.

A kérdésre, hogy lesz-e új Index, alapítanak-e újságot a felmondott indexesek, Dull csak annyit mondott, azt nem lehet egyik napról a másikra megtenni.

 

Az Index.hu-val kapcsolatban korábban megírtuk, hogy több munkatársnak hétfőn tárgyalták a felmondását, úgy tudjuk, 20-22 embert mentettek fel azonnali hatállyal a munkavégzés alól. Az Index csaknem teljes szerkesztősége pénteken mondott fel, a távozók listája folyamatosan bővült, péntek estére 87-en jelezték távozásukat, hétfőre viszont egy név eltűnt a listáról.

Bodolai múlt hét végén arról beszélt, meglepte, hogy ilyen hirtelen és ennyi ember mondott fel, azonban szerinte lehetetlent kért tőle a szerkesztőség azzal, hogy helyezze vissza Dull Szabolcs kirúgott főszerkesztőt. Szombaton kiszivárgott egy zárt csoportban közzétett Facebook-posztja, amelyben lényegében azzal vádolta Dullt, hogy ellenzéki politikusokkal összejátszva szétrobbantotta az Indexet. A posztban azzal érvelt, Dull üzleti titkokat szivárogtatott ki a konkurenciának, amiért Németországban szíjon viszik el a rendőrök, ő viszont csak kirakta az igazgatóságból júniusban. Erre Dull a hétfői RTL-es híradásban azt mondta, hogy nem is érti, miről beszélt Bodolai.

Kiderült az is, hogy kik írják most az Indexet. Ugyanis a szerkesztőség egy közleményt jelentetett meg hétfőn, amiben arról írnak, hogy „az Index.hu tartalmát a következő napokban/hetekben még a távozó szerkesztőség készíti. Ennek egyszerű oka van: a munkaviszonyunk megszüntetése egy jogszabályok által szabályozott folyamat. Bár a felmondásukat benyújtó munkatársaink többsége kérte, hogy a munkáltató mentesítse őket a munkavégzés alól, a szerkesztőségi dolgozók jelentős részénél várhatóan nem járulnak hozzá ehhez. Ezt azt jelenti, hogy a szerkesztőség egy részének a felmondási idő alatt még dolgoznia kell, így a lapunkban a legfontosabb aktuális hírek továbbra is megjelennek.”

Dull nem sokkal az RTL-es híradó adásba kerülése előtt a közösségi oldalán üzent:

 

Dull Szabolcs: Baloldali politikusokkal egyeztetve robbantottam szét az Indexet? LOL

A független magyar sajtó bedöntése alatt is nagy erőkkel dolgozik az Orbán-kormány külföldi propagandagépezete. Brit lapok szerint ezeknek a Habony Árpádhoz és a Fideszhez köthető angol nyelvű internetes oldalaknak is az illiberális filozófia terjesztése a célja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Történelemhamisítóra sikerült a Trianon-árok, figyelmeztet egy történész

Történelemhamisítóra sikerült a Trianon-árok, figyelmeztet egy történész

Tetoválóművész akart lenni, aztán inkább millimos lett a vicceivel

Tetoválóművész akart lenni, aztán inkább millimos lett a vicceivel

Se veled, se nélküled állapotot eredményezett, hogy rájöttünk, működik a home office

Se veled, se nélküled állapotot eredményezett, hogy rájöttünk, működik a home office