szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szegedi önkormányzati képviselőt és társait több százmillió forintos áfacsalással gyanúsítják.

Hétfőn szóltak Joób Mártonnak, hogy a hét második felében elvihetik, ezért szegedi politikusoktól is próbált segítséget kérni – írja az Átlátszó az ügyre rálátó forrására hivatkozva, aki azt nem árulta el, hogy ki értesítette a szegedi önkormányzat képviselőjét. A több százmillió forintos áfacsalással gyanúsított Joóbot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vette őrizetbe kedden, csütörtökön pedig több munkatársával együtt letartóztatták. A lap szerint egy nappal korábban, július 28-án a családi házát is zár alá vették.

A cikkben idézték az ügyészség közleményét, amely szerint Joób és hét társa 250 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. A vádhatóság azt írta: „a megalapozott gyanú szerint a szórólapterjesztéssel foglalkozó – a bűnszervezet tetején álló szegedi székhelyű – gazdasági társaság a 2013 és 2017 vége közötti időszakban valós gazdasági esemény nélküli számlákat fogadott be fiktív számlák kiállítására létrejött cégektől. A számlázási lánc tetején álló cég a szórólapterjesztést négy megye területén folytatta, jellemzően be nem jelentett alkalmazottakkal. (...) A bűncselekményt megvalósító tevékenység leplezése végett a fiktív számlákat kiegyenlítették, de a számlakibocsátásért járó jutalékok levonása után a fennmaradó összeget visszajuttatták a szegedi cég vezetőjéhez.”

Azt is megjegyezték, hogy „a nyomozás során gyanú merült fel arra is, hogy a bűnszervezet tetején álló cég vezetőjének másik, építőipari tevékenységgel foglalkozó cége is fogadott be fiktív számlákat, mintegy 3 millió forint adótartammal.”

Az Átlátszó Joób Mártonnak az önkormányzat honlapján elérhető vagyonbevallására hivatkozva azt írta: a képviselőnek két cége van, az egyik a Műsorkalauz Kft., a másik a Sálem Kft.. Mindkettőben felesége is részes, a vállalkozások székhelye a 11 gyerekes családfő szegedi háza. A lap szerint a cégeken keresztül juthatott el a NAV a politikushoz.

Azt is írta az Átlátszó, hogy több jobb- és baloldali politikussal is beszéltek az ügyről, akik mind azt mondták, hogy Joóbot jó embernek ismerték, aki a családjáért élt. Senki sem fogalmazott meg komolyabb bírálatot. A lap egyik informátora arra utalt, hogy az ügyben fideszes is érintett lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Komoly- és könnyűzene találkozik a kevés megmaradt fesztivál egyikén

Komoly- és könnyűzene találkozik a kevés megmaradt fesztivál egyikén

Misa mackó, az első igazi olimpiai kabalafigura

Misa mackó, az első igazi olimpiai kabalafigura

Halálos buszbaleset: egy kisgyerek is súlyosan megsérült

Halálos buszbaleset: egy kisgyerek is súlyosan megsérült