szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A főpolgármester szerint döntésével a Közbeszerzési Hatóság csak a versenyt szűkíti. A hatóság elnöke viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogszabályok alkalmazása nem fakultatív.

„Egyeseknek a Lánchíd felújításánál fontosabbak a Lánchíd felújítói. Vagyis, hogy melyik cég kapja a megbízást” – írta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a közösségi oldalán azután, hogy kiderült: egy öt éve érvényes kormányrendelet miatt a Közbeszerzési Hatóság visszadobta a híd rekonstrukciójára kiírt közbeszerzést. Hogy pontosan miért nem fogadták el a tendert, arról ebben a cikkben írtunk.

Kormányrendelet miatt dobták vissza a Lánchíd közbeszerzését

A jogszabályok nem teszik lehetővé építési beruházások közbeszerzéseinél a jelentkezők 8 évnél régebbi referenciamunkáinak figyelembevételét, a BKK mégis 10 éves referenciaidővel írta ki a Lánchíd-tendert. Ide kapcsolódó érdekesség: decemberben lesz 9 éve, hogy véget ért a Margit híd felújítása, amit a Simicska-féle Közgép, a Strabag és az A-Híd csináltak.

Karácsony szerint a közbeszerzési törvény mást mond, mint a kormányrendelet. A főpolgármester az RTL Klub Híradójának azt modta: „Az új kiírással az egyik induló már nem fog tudni indulni, és sajnos pont az, amelyik a legolcsóbb ajánlatot tette.”

A Közbeszerzési Hatóság Karácsony szerint tovább szűkíti a versenyt a piacon, pedig „a magyar építőiparban már most is van a Mészáros Lőrinc, a Mészáros Lőrinc és Társa és a Mészáros Lőrinc és Fia”. A riport szerint a főpolgármester attól is tart, hogy a kormány csak akkor adja a felújításhoz megígért pénzt, ha a munkát nekik kedves cég végezheti el.

Minden út Felcsútra vezet. Hogy végső soron mennyibe fog kerülni a budapestieknek a Lánchíd felújítása, könnyen lehet, hogy egy felcsúti vacsorán döntik el”

– fogalmazott Karácsony Gergely, akinek kijelentését visszautasította Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke. Mint mondta, ők az Országgyűlésnek vannak alárendelve, a kormány nem gyakorol fölöttük semmilyen irányítást. Azt is jelezte: számukra teljesen mindegy, hogy ki végzi el a munkát.

Az elnök megismételte: csak azért nem fogadták el a tender kiírását, mert nem felelt meg a szabályoknak.

A jogszabályok alkalmazása nem fakultatív, azokat mindenkinek be kell tartania”

– jelentette ki.

A Híradó Karácsony Gergely kijelentései miatt megkereste a Mészáros csoportot. A cégtől azt a választ kapták, hogy politikai megnyilatkozásokra nem reagálnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG hvg360

Karácsonyt simán újraválasztanák, pedig megosztottak a budapestiek

A kormány és a főváros közötti tartós feszültség, a folyamatos konfliktusok a szemben álló szavazótáborok megszilárdulását hozták. Ez azt is jelenti, hogy ha „most vasárnap” újra főpolgármester-választás lenne, Karácsony Gergely megismételné tavaly októberi győzelmét.

Hiába Orbán kirohanása, Von der Leyen megbízik a kormány által bírált EU-biztosban

Hiába Orbán kirohanása, Von der Leyen megbízik a kormány által bírált EU-biztosban

„Nem tudom, képes-e felismerni, hány élet ment tönkre”

„Nem tudom, képes-e felismerni, hány élet ment tönkre”

Harcok Hegyi-Karabahban: már több mint 90 halott

Harcok Hegyi-Karabahban: már több mint 90 halott