szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tavalyi összes szemétmennyiség öthatodát is eléri a Tiszán és mellékfolyóin eddig Magyarországra sodródott hulladék. Kiskörénél két szeméthullámot észleltek, amiknek a kiemelése hónapokig tart. A szennyezés zöméért felelős szomszédok némelyike a füle botját sem mozgatja a magyar kérésekre.

Idén eddig már 1,4 hektárnyi hulladék sodródott be az országba a Tiszán és a mellékfolyókon, míg tavaly összesen 1,7 hektárnyi érkezett - írja a Népszava. A lap szerint idén alig egy hónapig volt tiszta a folyó a kiskörei vízlépcsőnél, február elején és július végén is jött egy-egy szeméthullám, amit hónapokig tart kiemelni. A szemét a zömmel Ukrajnából, Romániából, és kisebb részben Szlovákiából, valamint a Tisza felső-magyarországi részéről érkezik.

A kiskörei vízügyi dolgozók zöme ilyenkor a szemétszedésre koncentrál saját hétköznapi munkája helyett: kiemelik a szemetet és műanyagot, uszadékfát válogatnak.

A lap szerint a kármentesítés költségei teljes mértékben Magyarországot terhelik, sem a szennyező, sem szennyezéstől megmenekített szomszédok nem járulnak hozzá.

A szemét miatt Áder János köztársasági elnök július elején levelet is írt a román és az ukrán államfőnek, hogy hiába ígértek intézkedéseket, továbbra is jön a szemét. A lap úgy tudja, hogy a levélre csak Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij ukrán elnök válaszolt, aki a júniusi hatalmas árvíz nyomán keletkezett károkat okolta, és jelezte, hogy komplex árvízvédelmi stratégia kidolgozását kezdeményezte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlávik: Jövő év elejére kész lehet a biztonságos koronavírus-vakcina

Szlávik: Jövő év elejére kész lehet a biztonságos koronavírus-vakcina

Itt a 39 percen belül eredményt adó PCR-teszt, Európában is elérhető

Itt a 39 percen belül eredményt adó PCR-teszt, Európában is elérhető

Nyolcszoros a különbség a magyar és a svájci minimálbér között

Nyolcszoros a különbség a magyar és a svájci minimálbér között