szerző:
Kacskovics Mihály
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megkülönböztetés egyiküket sem érte, sőt volt, akit inkább előtérbe helyeztek a párton belül, hogy példát mutassanak a Fidesznek – így vallottak mindennapjaikról melegségüket nyíltan felvállaló ellenzéki magyar politikusok egy keddi kerekasztal-beszélgetésen. Ettől függetlenül nem gondolják, hogy ajtóstul kellene rontani a házba, előbb a társadalommal kell megértetni, miért fontos az esélyegyenlőség. Kormányra kerülésük esetén azonban az Isztambuli Egyezményt azonnal ratifikálnák és eltörölnék a tavasszal elfogadott 33-as törvényt.

Egymást érik nyaranta a fővárosban a rendezvények, ahol a meleg- és transznemű emberek „előbújnak”, és nyíltan felvállalják nemi identitásukat. Sokan azonban továbbra is óvatosak: az elmúlt napokban Budapesten előbb Fradi-szurkolók tépték le és gyújtották fel a IX. kerületi polgármesteri hivatalra kitűzött szivárványos zászlót, majd Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke szedte le a szimbólumot előbb a budapesti Városháza, majd az újbudai önkormányzat épületének homlokzatáról.

Ilyen előzmények után két rendőrautó is állt a terézvárosi Mozsár bisztró előtt, ahol kedd este magyar LMBTQ politikusok tartottak kerekasztal-beszélgetést arról, milyen kihívásokkal szembesülnek munkájukban és a mindennapokban. A szervezők az esemény végén attól is óva intették a résztvevőket, hogy a Paulay Ede utca felé induljanak haza, ahol szélsőjobboldali ellentüntetőkkel találhatták volna szembe magukat. A közel kétórás eseményen egyébként a 2022-es ellenzéki megállapodásra készülő pártok közül csak a Jobbik nem képviseltette magát. Sebián-Petrovszki László a Demokratikus Koalíció, Gáspár Zoltán az MSZP, Turgonyi Dániel a Momentum, Barabás Richárd pedig a Párbeszéd színeiben vállalja nyíltan melegségét.

Nem ronthatnak ajtóstul a házba

Ők viszont már a beszélgetés elején hangsúlyozták: egyiküket sem érte korábban megkülönböztetés vállalt melegsége miatt. Sőt, a jelenleg országgyűlési képviselő Sebián-Petrovszki László a DK-ban érezte már úgy, hogy

azért tolták előtérbe, hogy megmutassák a Fidesznek, náluk ez is lehetséges.

Ördög Ivett (moderátor), Turgonyi Dániel (Momentum), Barabás Richárd (PM), Sebián-Petrovszki László (DK) és Gáspár Zoltán (MSZP)
©

Ugyanerről számolt be Turgonyi Dániel is. Szerinte a Momentum alapvetően toleráns, elfogadó párt, óbudai politikusként elsősorban a kora miatt szólják meg, a nemi identitása fel sem merült soha. Barabás Richárd egyenesen úgy fogalmazott, szerinte a magánélet nem érdekli a választókat. Úgy véli, a kultúráért is felelős alpolgármesterként Újbudán elsősorban a kulturális árkok betemetése a feladata, ebben pedig eddig a Fidesszel is együtt tudott működni egy ideig. Probléma akkor lépett fel, amikor a kormánypárt emberei blogokon kezdték el támadni identitása miatt.

Gáspár Zoltán szerint egyénenként eltérő, ki hogyan éli meg a megkülönböztetéseket, de őt az MSZP-ben ilyen soha nem érte.

„Nem is téma, nem is kérdés, a párton belül sem tudom, hogy ki meleg” – jegyezte meg.

Már jobban megoszlottak a vélemények, amikor arról kérdezték a politikusokat, milyen konkrét programpontokkal tervezik a szerintük út szélén hagyott meleg közösséget beemelni a társadalomba.

„Nem ronthatunk ajtóstul a házba” – reagált rá Barabás Richárd.

A Párbeszéd politikusa úgy fogalmazott, bár szerinte „mindent azonnal be kell vezetni”, egy új kormánynak nem lehet kizárólag a választási siker a célja, kormányozniuk is tudni kell, ehhez pedig a társadalom támogatására van szükségük. Így bár szeretné, de képtelenségnek tartja azt, hogy azonnal az LMBTQ kérdéskör kerüljön terítékre a választások után.

„Ahhoz, hogy ebben a témában értelmes diskurzus alakuljon ki, a társadalmat érzékenyíteni kell” – tette hozzá Turgonyi Dániel. Szerinte, ha egyik pillanatról a másikra teszik lehetővé a házasságot és az örökbefogadást a meleg pároknak, akkor az ellenállásba ütközhet. Mint mondta, „nemcsak jogi értelemben vett egyenlőségre van szükség, hanem arra, hogy a társadalom megértse, miért kell ez”.

©

Bár a konkrét programpontok egyelőre nincsenek meg – ahogy az ellenzéki együttműködés részletei sem tisztázottak –, de abban minden politikus egyetértett, hogy az Isztambuli Egyezményt azonnal ratifikálni kell, valamint el kell törölni a tavasszal elfogadott, úgynevezett 33-as törvényt. (Ezt az Országgyűlés a veszélyhelyzet ideje alatt fogadta el azonnali jelleggel, a törvény életbelépése ellehetetlenítette a nemváltást Magyarországon, egyúttal bevezette a „születési nem” fogalmát.)

A résztvevők egyetértettek abban is, hogy minden az Orbán-kormány alatt kérdésessé vált intézkedésnél, törvénynél szakpolitikai megoldásra van szükség. LMBTQ kérdésben ugyanakkor nem kell, hogy az adott szakpolitikus „valamelyik betű tagja legyen, hiszen a nyugdíjreformokkal sem feltétlenül a nyugdíjasok foglalkoznak” – fogalmazott Gáspár Zoltán.

Szükség van-e vadhajtásokra?

Mint mondták, nem Novák Előd az első olyan radikális jobboldali politikus, aki nyíltan szembemegy a melegek bármilyen típusú integrációs kísérletével. Novák pártja, a Mi Hazánk folyamatosan támadja a közösséget, ennek pedig csak az egyik megnyilvánulása az, hogy a politikus most éppen zászlókat lopkod. Bár poén szinten a keddi eseményen is utaltak a nemzeti radikális „zászlógyűjteményére”, a résztvevők szerint a probléma rendszerszintű.

„Vékony a határvonal szólásszabadság és gyűlöletbeszéd közt” – mondta Gáspár Zoltán. „Korlátozások kellenek, konkrét, kijátszhatatlan jogi szabályozásra van szükség”. Azonban a szabályozás mikéntje folyamatos vita tárgyát képezi ellenzéki térfélen is.

Sebián-Petrovszki László például meghagyná az ilyen „vadhajtásokat” is. Szerinte a demokráciának része kell, hogy legyen az ellenvélemény, még ha az radikális is. A problémát, mint mondta, nem tiltani kell, hanem meg kell próbálni kezelni, így például a propagandával is kell valamit kezdeni.

Jogi megoldásra szerinte is szükség van, de nem nemi, hanem szakpolitikai úton. A DK politikusa elmondta: a 33-as törvényről volt olyan ellenzéki koordináció a törvényjavaslat bizottsági vitáján, amibe be tudták vonni a politikai centrumba csak az utóbbi években tolódott Jobbikot is.

Érdeklődnek, veszik a fáradtságot, hogy meghallgassanak minket, megpróbálják megérteni, hogy ez nekünk miért fontos

– mesélte.

Barabás Richárd hozzátette: egy demokráciában, főleg koalíciós kormány esetén mindenkinek kompromisszumot kell kötnie, így nekik és a Jobbiknak is bizonyos kérdésekben. Szerinte „nem arra kell fókuszálni, ami szétválaszt, hanem arra, ami összeköt”. Más kérdés, hogy a Jobbikkal LMBTQ kérdésben még így is nagyon nehéz lehet a koordináció. Barabás és Turgonyi is kiemelte, hogy elsődleges feladatnak tartják a közbeszéd színvonalának javítását. Turgonyi szerint emellett az agresszív kommunikáció egy tünet, például egy elhanyagolt oktatási rendszeré, így még az is reformra vár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Élet+Stílus

Nem lesz idén Budapest Pride felvonulás

A járvány miatt csak a Budapest Pride Fesztivál kisebb eseményeit rendezik meg idén, húszezer embert nem hívnak össze egy helyre, a felvonulás elmarad - közölték a szervezők.

Vége a találgatásoknak: Banksy elismerte, hogy ő készítette a nottinghami házfalon feltűnt graffitit

Vége a találgatásoknak: Banksy elismerte, hogy ő készítette a nottinghami házfalon feltűnt graffitit

Kiemelt figyelmet kap majd a környezetvédelem Jacinda Ardern következő ciklusában

Kiemelt figyelmet kap majd a környezetvédelem Jacinda Ardern következő ciklusában

Családi dízel kombi a kis villanyautó ellen: Skoda Octavia vs. Opel Corsa-e

Családi dízel kombi a kis villanyautó ellen: Skoda Octavia vs. Opel Corsa-e