szerző:
Kovács Panka
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Legalább tizenegy halálos áldozatnál jár a szokásosnál is könnyebben ölő dizájnerdrog, a bika. Budapesten már délelőtt könnyen bele lehet futni magába roskadt emberekbe, de persze egyiküknél sem egyértelmű, mit használtak. Az önkormányzatoktól közös stragégia kellene a legszegényebbeket érintő gyilkos szerek elleni harcban, de erről még csak tervek léteznek.

Magyarország új ellenséget talált az elmúlt napokban: a bika névre hallgató dizánerdrogot a rendőrség mutatta be augusztus első felében, miután már tizenegy halálesetet tudtak közvetlenül hozzá kötni. Ezek közül öt Borsodban történt, de Budapesten, Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád és Tolna megyében is azonosítottak halálesetet. A bika nemcsak könnyebben öl, hanem minden jel szerint a használók magába roskadását, illetve az őrjöngést is gyorsabban meghozza, mint az eddig ismert dizájnerdrogok, amik továbbra is ott vannak párhuzamosan az utcán az új szerrel.

A dizájnerdrogok esetében többszázas szercsoportról beszélünk, és senki nem tudja, mi kapható épp pontosan az utcán, ahogy azt sem, hogy mi az "ideális" adagolás: sokszor a hagyományos drogoknak (speed, kokain) megfelelő csíkokat húznak ki a porból, miközben legfeljebb egy gyufafejnyit lehetne. (Már ha drogok esetében egyáltalán beszélhetünk erről.)

Olcsó és hatásos

Tehát lehet puszta véletlen is, hogy épp mostanában jelentek meg a zombiállapotban bóklászó használók például a Madách-téren, de szinte minden másban is sötétben tapogatózunk a bikával kapcsolatban: például az sem egyértelmű, miért így hívják, hiszen ez a megnevezés az anyag kémiai nevére (4F-MDMB-BICA) utal, és nem arra, ahogy vásárláskor emlegetik. Mindenesetre a sajtóban már bikáról van szó, miközben ugyanúgy nevezhetik a szokásos varázsdohánynak vagy hatónak is.

“A budapesti középosztály akkor szembesül ezzel a problémával, amikor felbukkan egy villamoson, vagy egy téren. De valójában csak láthatóvá válik ekkor: lehet, hogy egy csapat elfoglal egy teret, de a probléma mélyebben van, és nagyjából tíz éve tart.

Ezt mindig besöpörjük a szőnyeg alá, de amikor a rojt szélére, tehát az 1-es villamos vonalán belülre kerül, akkor felhördülünk. És sajnos addig is érdekes, ameddig látjuk”

- mondta a Kék Pont Alapítvány projekt koordinátora, Dávid Ferenc a hvg.hu-nak.

Dávid Ferenc
©

Pedig a tágan értelmezett belvárosban már rég jelen vannak a dizánerdrogok, még ha nem is ott, ahol a reklámszakemberek támasztják a falat: a Bajza és a Bulcsú utcát összekötő gyalogos alagútról, ismertebb nevén a Halálalagútról többen is azt állítják, általában lehet ott venni a sokszor 300-500 forintból elérhető drogokból, amiket sokszor már előre cigire szórva, máskor simán alufóliában árulnak.

©

Az eldobott fóliák könnyedén kiszúrhatók a húgyszagú alagút két bejáratánál, ahogy a dizánerdrogok eredményei is: más nem okozná, hogy már délelőtt görnyedve ülő nőket is lehet látni a Lehel tér aluljárójában, miközben tőle pár méterre egy gyanús figura magyarázza épp ismerősének, mi van a nővel:

Gyógyszer, varázsdohánnyal!”

De teljesen mindennapos a turistaközpontnak számító Deák téren is az olyan figurák látványa, akik jobb esetben fákhoz beszélnek, rosszabban a környéken sétálóknak ordibálnak artikulálatlanul. De még ebben sem lehet teljesen igazságot tenni, hiszen ugyanúgy lehet ez a már szinte megszokott biofű/herbál is, mint valamelyik új stimuláns. Nem mintha az sokkal egészségesebb lenne.

©

De honnan jön ez a sok szemét?

Főleg Kínából jön az alap, ezt permetezik rá akár rossz minőségű kenderre, akár dohányra. És bármilyen meglepő, a dizájnerdrogok a keresettel rendelkező drogfogyasztók között jelentek meg. 2010-ben az összeomló MDMA (az ecstasy hatóanyaga - a szerk.)-piac romjaira érkezett a mefedron és a kati, és innen szivárgott le a nyomorba. A mefedron utáni szerek már nem adnak örömérzetet, nincs hatásuk hatása a kultúrára, mint akár az LSD-nek az 1960-as évek ifjúsági szubkultúrájára, hanem énvesztett és kiüresedett állapothoz vezetnek. Ezekhez a használó akkor nyúl, ha már amúgy is romokban van az élete. Nekik ezek olcsón hozzáférhető szerek, és mivel gyorsan függőséghez vezetnek, alkalmasak lettek egy újabb drogpiac létrehozásához.

Ez a drogpiac mostanra semmiben nem kapcsolódik a hagyományos drogpiachoz, és csak a társadalmi ranglétra legalját érinti. Annyira, hogy a magyar heroinfogyasztást szinte teljesen lenullázta az elmúlt tíz évben.

©

A dizájnerpiac vidéki nyomortelepeken él, de vannak Budapesten is szegregációs területek, ahol megvetette a lábát. “Ez nyomorprobléma, aminek addiktológiai vetülete is van: a világ összes addiktológusa sem oldaná meg ezeknek az embereknek a problémáit” - mondta Dávid, aki szerint a jelenség sem különösebben új, hiszen régen a szipu is megélt a hagyományos drogok mellett, és azt sem a menő diszkókban csinálták. “Ezekbe a társadalmi csoportokba már általában nem felülről estek bele az emberek, hanem ebbe születtek. Ameddig reprodukálja magát a droghasználat, mi pedig azon morgunk csak, hogy megjelentek a Madách téren ezek az emberek, addig nem lesz megoldás. És szándékot sem nagyon látni.”

Van szándék?

Az, hogy a magyar kormánypárt drogstratégiája milyen, rég tudjuk:

a 2013-ban elfogadott Nemzeti Drogellenes Stratégia szerint épp erre az évre kellett volna elérnünk a teljesen drogmentes állapotot.

Ezen akkor akár nevetni is lehet, ha besétálunk Budapest népszerű szórakozóhelyeire, viszont annál kevésbé vicces a drogmentes Magyarország szókapcsolat, ha megnézzük a szegényeket.

Viszont idő közben ellenzéki vezetést kapott több önkormányzat is a fővárosban, ami ha nem is váltja ki az állami drogstratégiát, valami irányváltásra ad lehetőséget. Főleg, mivel a leglátványosabban érintett kerületek váltak ellenzéki vezetésűvé.

Dávid szerint az önkormányzatoknak nem is kifejezetten a Kék Pontnak kéne segíteni, inkább ők tudnának az önkormányzatoknak, de ehhez háttér kell. “Fontos, hogy kialakítsanak egy olyan ellátórendszert, ami megpróbál segítséget nyújtani a szenvedélybetegeknek, ezeket a programokat pedig össze kéne foglalni a fővárosban. Most nincs olyan átfogó drogpolitika Budapesten, amiben az önkormányzatok meg tudnák találni a helyüket. Az lehetne a legfontosabb szerepük, hogy segítsék visszaépíteni a felépülők emberi kapcsolatait, akár védett munkahelyek létrehozásával, mert aki a melegedőből jön, azt most nincs hova visszaküldeni” - mondja.

©

A szakvélemény és a vezetőségcsere ellenére ennek egyelőre nem sok nyoma van önkormányzati oldalról: Erzsébetvárosban egyelőre csak igény létezik, a hvg.hu-nak nyilatkozó polgármester, Niedermüller Péter állítása szerint “szívesen részt vesznek minden olyan intézkedésben, amely olyan problémákat igyekszik orvosolni, amelyek nem ismerik a kerülethatárokat. A drogprevenció jelesül ilyen.” Terézvárosban már dolgoznak drogprevenciós programon, ami főleg a középiskolásokkal foglalkozik, és saját bevallásuk szerint tervezik felvenni a kapcsolatot a szomszédos kerületekkel, hogy a dizájnerdrogokra fókuszálva közös stratégiát alkossanak.

Ferencváros kicsit előrébb tart a kérdésben: Döme Zsuzsanna, a kerület MKKP-s alpolgármestere, egyúttal a helyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke arról tájékoztatott, egyeztetett a Kék Pont szakembereivel az ellátórendszer megerősítéséről, illetve segítséget nyújt a kerületeken átívelő hálózatok kialakításában. "A kerületi kapitány felé hiába tolmácsolom a szakmai szervezetek kérését, hogy ne a rendőrségi hírekből tudják meg, ha van ilyesmi. A válasz mindig az, nekik egységesen, ugyanazt kell kommunikálni a témáról. Ott tartanak egyébként, hogy örülnek, ha 'hagyományos' drogügybe futnak, ott legalább tudják, hogy mi lehet a hatás és le lehet sittelni a fogyasztót is. Azt hiszem, ők sem bánnák, ha nem a rendőrség feladata lenne a szenvedélybetegekkel foglalkozni."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Szakértő: Nem tudni, hogy hatnak a dizájnerdrogok a magzatra

A Péterfy Sándor Utcai Kórház toxikológiai osztályának adjunktusa azt mondta, állapotos szerhasználókkal kapcsolatban még nincs egészségügyi protokoll, mert nem volt széleskörű probléma. De úgy tűnik, ki kell alakítani egy stratégiát - tette hozzá.

Soros György az EU helyett most a tagállamoknak javasolja az örökkötvényt

Soros György az EU helyett most a tagállamoknak javasolja az örökkötvényt

Az Európai Parlamentben sincs egyetértés a Covid-oltással kapcsolatban

Az Európai Parlamentben sincs egyetértés a Covid-oltással kapcsolatban

Visszahozta a Volkswagen a legőrültebb Polót

Visszahozta a Volkswagen a legőrültebb Polót