Oroszi Babett
Oroszi Babett
Tetszett a cikk?

A külügyminiszter úgy nyaralt Szíjj László luxusjachtján, hogy arra a vagyonnyilatkozata alapján nem volt pénze, ha viszont ajándékba kapta az utat, az korrupciós problémákat vethet fel. Szijjártó eddig nem adott magyarázatot, valaki viszont feljelentette. Kérdés, mire jut az ügyészség, már ha jut valamire egyáltalán.

Augusztus végén fordultunk a Legfőbb Ügyészséghez, hogy megtudjuk, Polt Péter hivatala szerint felveti-e a korrupció gyanúját, hogy Szijjártó Pétert egy olyan vállalkozó luxusjachtján fotózták le nyaralás közben, aki főként állami megrendelésekből szerezte vagyonát. Megkérdeztük azt is, indítanak-e vizsgálatot, eljárást amiatt, hogy felmerül annak a gyanúja, a külügyminiszter a vállalkozótól ajándékba kapta az óvatos becslések szerint 40-60 millió forintba kerülő utazást.

A Legfőbb Ügyészség kérdésünkre azt közölte, megkeresésünket a Központi Nyomozó Főügyészséghez (KNYF) irányította, ők fognak válaszolni. A KNYF pedig reagált is, bár nem túl hosszan, válaszukból csak az derült ki, hogy valaki az utazás miatt feljelentette a külügyminisztert, ám eredmény még nincs, egyelőre a feljelentés elbírálás alatt van.

 

Szijjártó a Semjén-érvelést vette elő a luxusjachtos magyarázkodása közben

Köszönjük, üzenetét elküldük a szerzőnek. Köszönjük, üzenetét elküldük a címzettnek. Nem árulta el Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy kinek a pénzén nyaralt másfél hete az Adrián Szíjj László milliárdos vállalkozó luxusjachtján. A miniszter ugyanarra hivatkozott, mint annak idején a milliós vadászatot ajándékba kapó Semjén Zsolt: ez a magánélet része.

Szerettünk volna megtudni részleteket magáról a feljelentésről is, a KNYF viszont erre a levelünkre már egyáltalán nem reagált.

Szijjártónak ugyanakkor nem csak ez a feljelentés okozhat gondot, már ha ez okoz neki egyáltalán. Vagyonnyilakozat-tételi eljárás is indulhat ellene, ha erre az illetékes mentelmi bizottság rábólint. Az eljárást a jobbikos Stummer János kezdeményezte, aki szerint ez a közelmúlt legnagyobb fideszes korrupciós botránya, a miniszter pedig semmilyen magyarázatot nem adott rá.

 

A kormánypropagandában Szijjártó-ügy nincs, csak Szijjártót gyalázók

Az állami megrendelésekből gazdagodó oligarcha luxusjachtján töltött külügyminiszteri nyaralást nehéz lenne megmagyarázni, ezért augusztus közepe óta a kormány és a hozzá tartozó propagandalapok is próbálnak a lehető legkevesebbet beszélni Szijjártó Péter nyaralásáról. Ha mégis beszélnek, akkor is csak a külügyminiszter magánéletéről ejtenek szót.

Szijjártó az egyetlen interjújában, amit a nem baráti médiának adott, azt ismételgette, hogy a nyaralása magánügy, a családi vakáció a magánélet része. Ezt az interjút augusztus 25-én adta, azóta pedig az ügyben egyáltalán nem szólalt meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Beültünk az első hazai Suzuki Swace-be: mit tud a 8 milliós Toyota Corolla testvér?

Beültünk az első hazai Suzuki Swace-be: mit tud a 8 milliós Toyota Corolla testvér?

 Kell-e szégyenkezned, ha nácik voltak a felmenőid?

Kell-e szégyenkezned, ha nácik voltak a felmenőid?

Magyarországon 9 millió forint felett nyit az új kombi VW Golf

Magyarországon 9 millió forint felett nyit az új kombi VW Golf