Tetszett a cikk?

Nem árulta el Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy kinek a pénzén nyaralt másfél hete az Adrián Szíjj László milliárdos vállalkozó luxusjachtján. A miniszter ugyanarra hivatkozott, mint annak idején a milliós vadászatot ajándékba kapó Semjén Zsolt: ez a magánélet része.

Hat percen keresztül, szinte levegőt sem véve, újságírói kérdésekre jóformán lehetőséget sem hagyva magyarázta Szijjártó Péter külügyminiszter kedden délelőtt, szerinte miért nincs senkinek semmi köze ahhoz, hogy Szíjj László luxusjachtján vakációzott. Az abszurd miniszteri kiállás és érvelés szó szerinti leiratát a cikk végén el is olvashatják.

Szijjártó azzal érvelt, hogy

a családi nyaralás (melyen felesége és gyerekei mellett a barátai is részt vettek) a magánélete része, a magánélet védelme őt is megilleti, a jogszabályokat pedig minden körülmények között betartja.

Röhejes produkciót mutatott be valós magyarázatok helyett a jachtozásról Szijjártó

Hiába volt Magyarországon rövid hetünk, a gazdaság a világban - és persze itthon sem - állt le. Megtudtuk például, hogy a magyar inflációnak Európa-szerte nincs párja, illetve azt is, hogy Szijjártó Péter úgy tud nyaralni egy állami pénzekkel kitömött oligarcha jachtján Horvátországban, hogy közben a dolgozószobájából posztol képeket a Facebookra.

Tényszerűen igazat állít Szijjártó akkor, mikor azt mondja, a jogszabályokat betartja, hiszen az Országgyűlési törvény mindössze annyit mond,

a képviselő képviselői megbízatásával összefüggésben nem fogadhat el olyan ajándékot vagy más ingyenes juttatást, amely a képviselői tiszteletdíj egyhavi összegét meghaladja,

a kormány tagjaira vonatkozó törvény pedig egyáltalán nem tér ki az ajándékokra, csak gazdasági pozíciókat tilt meg. Azonban a jelenség maga ettől még aggályos, hiszen egy, a becslések szerint 30-40 millió forintos útról van szó.

Hogy egy ilyen üdülés mennyire terhelné meg Szijjártó Péter családi kasszáját, arra a 2019-es vagyonnyilatkozata alapján lehet következtetni, eszerint értékpapírban és bankszámlán összesen sem volt 10 millió forintja, ráadásul a szüleinek tartozott 30 millió forinttal a családi házukra adott kölcsön miatt.

Lehet ugyan, hogy a külügyminiszter a barátaival közösen összedobta a jachtbérlést (ennek nyomát a jövő évi vagyonnyilatkozatban kellene majd látni), a valószínűbb azonban az, hogy ajándékba kapta az utat Szíjj Lászlótól, a jacht tulajdonosától, akinek vagyona a NER 10 éve alatt nőtt látványosan. A Forbes tavalyi listája szerint a több mint 100 milliárdos vagyonnal rendelkező üzletember a 9. leggazdagabb magyar.

(null)

(null)

A lényeg, hogy Szijjártó arra sem kerített sort, hogy pontosan megmagyarázza, ki fizette a nyaralását, és az mennyibe került.

Noha Szijjártó magánügynek tartja, hogy kinek a pénzén nyaralt és milyen viszonyban van Szíjj Lászlóval, ez mindent egybevetve korrupciógyanús, az viszont már nem magánügy. Máshol jóval kevesebbért is távoztak miniszterek.

Szíjj Lászlót múlt héten a 24.hu érte el, aki csak annyit mondott,

köszönöm az érdeklődést,

majd letette a telefont. Ezért mi a tulajdonában lévő Duna Aszfaltnak írtunk, hogy megtudjuk, ki finanszírozta Szijjártó Péter nyaralását, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Múlt héten a Külügyminisztériumnál is hiába próbálkoztunk, feltett kérdéseinkre – hogy Szijjártó magánrepülővel ment-e Horvátországba, fizetett-e azért, hogy a Lady MRD-n töltötte szabadidejét, miért ezt a hajót választotta, nem aggályos-e, hogy mindeközben a miniszter Facebook-oldalán azt a látszatot keltették, mintha a miniszter az irodájában dolgozna – lényegében ugyanazt a választ kaptuk, amit most Szijjártó ismételt percekig: a KKM nem ad tájékoztatást a miniszter magánprogramjairól, az irodai környezetben készült képeket pedig azért posztolták, mert Szijjártó a szabadsága alatt is dolgozott.

©

A semmitmondó válaszok és miniszteri nyilatkozat után közérdekű adatigényléssel próbáljuk megtudni a nyaralás részleteit, illetve megkerestük a Legfőbb Ügyészséget is, hogy vizsgálják-e az ügyet.

Szijjártó Péter egyébként azután ment Horvátországba, hogy Orbán Viktor a magyaroktól önmérsékletet kérve kiadta a "parancsot": "több Balaton, kevesebb Adria." Hogy maga a miniszterelnök ezt mennyire tartotta be, az kétséges: horvát lapok szerint ugyanis Orbán maga is náluk nyaralt. A hvg.hu birtokába is került olyan felvétel múlt héten, amely szerint egy, a miniszterelnökre nagyon hasonlító férfi Horvátországban tölti az időt. A képet nem hoztuk nyilvánosságra, viszont többször rákérdeztünk Havasi Bertalan sajtófőnöknél, hol nyaralt a miniszterelnök idén, amire egyszer sem válaszolt. Írtunk minden minisztériumnak is, hogy megtudjuk, a miniszterek hol töltötték szabadságukat, mire több helyről ugyanaz a típusú válasz jött:

Magánügy, erről nem adunk tájékoztatást.

Nem én helikopterezek

De térjünk vissza az ajándék utakra. Az érvet, amelyet Szijjártó Péter felhozott, nem most halljuk először. Kicsit nyakatekertebben, de ugyanezzel védekezett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is, aki több milliós vadászatokon vett részt, amit nem maga finanszírozott.

Semjén Zsolt
©

A történetben a különbség annyi, hogy kiderült, az állami tendereken sikeres vállalkozó, Farkas József fizette az utakat. Semjén akkor arra hivatkozott, nem képviselői, hanem vadász minőségében vadászott, így ebben semmi kivetnivaló nincs, éppen ezért a vagyonnyilatkozatában sem tüntette fel az ajándékot. Ehhez a történethez kötődik Semjén legendás mondata, hogy

nem én helikoptereztem, hanem a szarvas,

ugyanis a vadászat után elejtett állatott helikopterrel szállították.

 

Emlékezetes volt Rogán Antal helikopterútja Szabó Zsófia színész vidéki esküvőjére. A miniszter előbb újságírói kérdésre próbálta letagadni a történteket, majd amikor fotókat mutatott be erről a néhai Népszabadság, akkor azzal védekezett, hogy felesége barterezte le neki az utazást. Egy sajtótájékoztatón azt is megpróbálta elmagyarázni, hogy szerinte miért nem volt gond, hogy az elején hazudott.

Orbán Viktor miniszterelnök is megúszta, mikor 2018-ban kiderült, hogy a megbízható NER-oligarcha Garancsi István gépén utazik Videoton-meccsekre.

Harminc éve így mentem. Jövő héten is így megyek, azután is így fogok menni

– zárta rövidre a kérdést a Parlamentben. Arra a kérdésre pedig, hogy így Garancsi majd egyszer kérhet tőle valamit, azt mondta,

szeretném én látni azt az embert, aki engem lekötelez.

Szijjártó keddi nyilatkozatának a leirata

Szijjártó Péter: Akkor hadd mondjak egy pár dolgot, mert megjelentek olyan írások, amik az igazságérzetemet némiképpen sértették. Önök az életem megközelítően 100 százalékáról mindent tudnak, az egy nyitott könyv önöknek. Ez azért van így, mert a munkával eltöltött idő nagyjából konvergál a 100 százalékhoz, és azt fenn fogom tartani a jövőben is. Tehát önök minden létező információt meg fognak kapni a közéleti tevékenységemmel és a munkámmal kapcsolatban, de van egy nagyon pici része az életemnek, a magánélet és a családi élet, amiről eddig és ezután sem fogok semmilyen információkat közölni. Márpedig egy családi vakáció a gyerekkel, a feleségemmel és a barátainkkal a magánélet része, magánügy, a magánélet védelméhez fűződnek jogok engem is megilletnek, illetve a családomat, a két gyerekemet és a barátainkat is.

Talán két olyan dolog van, amely fontos lehet önöknek, mert látom, hogy nagyjából mi az, ami izgatja önöket. Egy, hogy nálam a jogszabályok betartása nem szezonális kérdés, nem nyár vagy tél, magánélet vagy közélet kérdése. Ebben biztosak lehetnek, és kérem, ezzel ellentétes rágalmakat ne terjesszenek.

Én a rám vonatkozó jogszabályokat nemcsak a közéletben, a magánéletben is tiszteletben tartom, és nemcsak télen, tavasszal és ősszel, hanem nyáron is. Efelől is nyugodtak lehetnek, ahogy még egy dolog felől is, mert látom, hogy ez is izgat mindenkit, hogy ez az éles határvonal, amit meghúztam a közélet és magánélet között, nemcsak az információk átadásából áll, hanem mindenből. Ami az egyik részében történik az életemnek, annak semmilyen befolyása nincs a másikra, és ez mind a két irányban igaz. Ez igaz volt a múltban és igaz lesz a jövőben is.

Arra kérem önöket, hogy ezt tartsák tiszteletben, a magánéletemről, ahogy eddig sem, ezután sem kívánok nyilatkozni. A jogszabályok tiszteletben tartásában viszont mindannyian biztosak lehetnek. Munkáról ezután is minden információt ezután is meg fogok adni önöknek, és …

A percekig tartó monológ után több újságíró egyszerre kérdez, így nem minden kivehető.

Újságíró: Szíjj László az egyik leggazdagabb vállalkozó, miért döntött úgy, hogy az ő jachtján tölti a nyaralását?

Szijjártó Péter: Még egyszer el tudom önöknek mondani, hogy minden munkával kapcsolatos kérdésükre szívesen válaszolok, egy nagyon pici része az életemnek a magánéletem, egy családi vakáció az az a magánélet része, ezt talán önök sem vitatják. Ha pedig vitatják, akkor ezzel a vitával azt hiszem, hogy együtt kell élniük majd.

hvg.hu: Az megkérdezhető, nem, hogy …

Szijjártó Péter: Minden megkérdezhető, és én el fogom dönteni, hogy mire hogyan válaszolok.

hvg.hu: … hogy a magánélet esetén hogyan tudja finanszírozni az útjait? (ezzel párhuzamosan egy másik kérdés is elhangzik, hogy ha ajándékba kapta az utat, feltünteti-e azt a vagyonnyilatkozatában.)

Szijjártó: Még egyszer szeretném elmondani, hogy a jogszabályok tiszteletben tartása nem közélet vagy magánélet kérdése, a jogszabályok tiszteletben tartása nem évszak kérdése, és a magánélethez fűződő jogok pedig engem is megilletnek, tehát mindaddig amíg én minden jogszabályt tiszeletben tartok, amíg éles határvonal van a magánélet és a közélet között, mindenki nyugodt lehet, és remélem…

hvg.hu: Ön dolgozott is ezalatt az idő alatt… (ismét egy párhuzamos kérdés arról, hogy Szijjártó annak idején luxuskormányozta a baloldalt, de most mennyire biztosítható a puritán kormányzás)

Szijjártó: Ne legyen továbbra sem kétségük afelől, hogy szabadság alatt is dolgozom, ha kell, és most is dolgoztam. Még egyszer szeretném felhívni a figyelmüket arra, hogy egy családi vakáció az a magánélet része.

hvg.hu: És miből finanszírozta a vakációt?

Szijjártó (másra nézve ismétli): A magánélethez fűződő jogok engem is megilletnek, a családomat is…

hvg.hu: Mit fog mondani Szíjj Lászlónak, ha ezért cserébe kér valamit?

Szijjártó: … mindenfajta kérdésben ezután is önök rendelkezésére állok, ami a munkámat illeti, most is itt állok önök előtt, sokféleképpen feltehetik a kérdést…

hvg.hu: Nem válaszolt még.

Szijjártó: De, de, de.

Újságíró: Szíjj Lászlóról nem akar beszélni…?

Szijjártó: De, válaszoltam.

Újságíró: ... akinek a jachtján töltötte a nyaralást?

Szijjártó: … elmondtam önöknek, hogy ami a magánéletemet illeti, az annak védelméhez fűződő jogok engem is megilletnek, mindaddig, amíg a jogszabályokat természetesen tiszteletben tartom….

Újságíró: De hogyan tudta finanszírozni a magánbevételeiből ezt az utat?

Szijjártó: … és mindaddig, amíg a magánéletem és a közélet közötti éles határ megmarad. Ez így volt a múltban is, és ez így lesz a …

Újságíró: De egy olyan vállalkozó jacthján nyaral…

Szijjártó: ...és ez így lesz a jövőben is.

Újságíró: … aki sokat nyer közbeszerzéseken.

Szijjártó: Sokféleképpen elmondhatja ezt, én egyféleképpen tudom elmondani.

Újságíró: Milyen viszonyban van Szíjj Lászlóval?

Szijjártó: Sokféleképpen el tudom mondani a válaszomat, hogy ami a munkámat illeti, arra mindig válaszolok, ami a nagyon pici magánéletemet illeti…

hvg.hu: És ha Szíjj László kér öntől valamit cserébe…

Szijjártó: Elnézést, befejezhetem? Mert szerintem erre már válaszoltam.

hvg.hu: Nem.

Szijjártó: De, de, de. Tehát, amit azt a nagyon pici magánéletemet illeti, annak semmi köze, semmi köze nem volt, nincs és nem is lesz a közélethez.

hvg.hu: De hogy lehet azt mondani, hogy nincs köze, mikor a leggazdagabb magyar vállalkozó (valójában a 9. leggazdagabb magyar – a szerk), állami pénzen meggazdagodott vállalkozó jachtján utazott?

Szijjártó: Még egyszer szeretném leszögezni, hogy ez ügyben megnyugodhatnak, ugyanakkor azt is le kívánom szögezni, hogy ami a magánéletemet illeti, az ahhoz fűződő jogok megilletik a külgazdasági és külügyminisztert is, megilletik a feleségét, megilletik a gyerekeit is, akik 6 és 9 évesek és akikről ezek szerint fürdőgatyában nyugodtan lehet sunyiban készített képeket publikálni. Ez nálam kicsit vonal alatti, ez ügyben is biztosan lennének vitáim, de ezzel együtt tudok élni. Most viszont megyek tovább.

hvg.hu: Hogyan tudta finanszírozni az utat?

Szijjártó: A munkára szeretnék koncentrálni (mondja, majd elmegy az újságíróktól).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kínában vezet számlát Donald Trump cége

Kínában vezet számlát Donald Trump cége

Nagy szerencse és nagy lehetőség: találtak két új exobolygót

Nagy szerencse és nagy lehetőség: találtak két új exobolygót

Néhány új InterCityt, járatsűrítéseket és több járat megszüntetését jelentette be a MÁV

Néhány új InterCityt, járatsűrítéseket és több járat megszüntetését jelentette be a MÁV