Oroszi Babett
Oroszi Babett
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bezárult a kör, egyre reménytelenebb, hogy bármi is kiderül Szijjártó Péter adriai luxusjachtozásának részleteiről.

Ahogy arról lapunk elsőként beszámolt, a külgazdasági és külügyminisztert egy ismeretlen magánszemély azután jelentette fel, hogy az Átlátszó augusztus 18-án lefotózta Szíjj László luxusjachtján, a Lady MRD-n. A tárcavezető később magánügynek nevezte nyaralásának részleteit, és azt állította, hogy minden rá vonatkozó jogszabályt maradéktalanul betartott.

Bár a feljelentés részletei nem nyilvánosak, Polt Péter legfőbb ügyész Vadai Ágnes kérdésére elárulta: az ügyészség elutasította azt. Az információt az ügyészség a hvg.hu-nak is megerősítette, annak részleteit azonban nem hozták nyilvánosságra.

Annyit viszont elárultak, hogy

a feljelentés hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt született,

az elutasító határozatot bűncselekmény hiányában, augusztus 29-én hozták meg.

Bezárult a kör

Úgy tűnik, az idő múlásával egyre reménytelenebb lesz, hogy bármi is kiderül Szijjártó Péter adriai luxusjachtozásának részleteiről. Lapunk az ügyben megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot (KKM) is, de ők sem adtak semmilyen érdemi információt.

Válaszukban azt írták, hogy a miniszter „családi nyaralása semmilyen módon nem érintett közpénzt” és hozzátették, hogy éppen ezért a „magánút” tekintetében a minisztérium nem rendelkezik közérdekű adattal, így nem tekinthető adatkezelő szervnek.

A KKM ezen kívül csak a szokásos paneleket ismételte:

A külgazdasági és külügyminiszter mindig – így a szabadsága alatt is – minden törvényt betartott és betart”, a nyaralás maga pedig teljes mértékben a magánélet része, a magánélet védelme pedig mindenkit megillet”

– írták.

A minisztériumtól kértük azt is, küldjék meg, milyen szabályok vonatkoznak arra, ha egy dolgozó ajándékot kap. Azt válaszolták, hogy egy minisztériumi utasítás (27/2017. (VII. 13.) rendelkezik az ajándékok elfogadására vonatkozó magatartási szabályokról. Ennek 16. paragrafusa szerint a minisztérium dolgozóinak a többi közt a következő szabályokat kell betartaniuk:

  • tartózkodni kell minden olyan ajándék elfogadásától, amely esetében vélelmezhető az ajándékozó munkavégzéssel kapcsolatos befolyásolási szándéka;
  • köteles közvetlen felettese számára haladéktalanul bejelenteni, ha munkája ellátása kapcsán befolyásolási szándékkal kapott ajándékban részesült;
  • belföldön és külképviseleten a mindenkori illetményalap 10 százalékát meghaladó értékű, illetve szóróajándéknak nem minősülő ajándékok tekintetében a megajándékozott köteles az ajándék értékének megállapítására és közvetlen felettese tájékoztatására.
  • Ebben az esetben a szervezeti egység vezetője haladéktalanul elektronikus úton értesíti az integritás tanácsadót, aki kivizsgálja az ügyet.

Azt nem tudjuk, hogy Szijjártó esetében volt-e ilyesmiről szó, kérdeztük erről is a minisztériumot, de egyelőre nem válaszoltak. Bár az is tény: egyelőre az sem tisztázott, hogy ajándékba kapta-e az utat. A vagyonnyilatkozata alapján mindenesetre nem engedhette meg magának.

Az ügyben a Jobbik is vagyonnyilatkozattételi eljárást kezdeményezett, de közleményük szerint a mentelmi bizottság fideszes elnöke nem vette napirendre a kérdést, így ez a kezdeményezés is elhalt.

Polt szerint Szijjártó luxusjachtozása nem bűncselekmény

A legfőbb ügyész a Demokratikus Koalíció egyik politikusának kérdésre válaszolta ezt, a „rendelkezésre álló adatok alapján”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szalai Ádám Mainzban akar maradni

Szalai Ádám Mainzban akar maradni

Az Európai Bizottság alelnöke szerint Orbán beteg demokráciát épít

Az Európai Bizottság alelnöke szerint Orbán beteg demokráciát épít

Bezártak a kocsmák a járvány miatt, a britek az utcákon isznak tovább

Bezártak a kocsmák a járvány miatt, a britek az utcákon isznak tovább