szerző:
Ballai Vince-Csányi Nikolett_Serdült Viktória
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Először szólalt meg a nyilvánosság előtt a külgazdasági és külügyminiszter, mióta kiderült, hogy a múlt héten Szíjj László hatmilliárd forint értékű luxusjachtján utazott.

A 471. számú főút Debrecen és Hajdúsámson közötti szakaszának átadási ünnepségére érkezett kedd reggel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki nem szólalt meg nyilvánosan, mióta lefotózták a Szíjj László tulajdonába tartozó luxusjachton az Adrián. Az eseményen egy egész csapat mondott beszédet: a miniszteren kívül ott volt Tasó László országgyűlési képviselő, Pántya József, a NIF Zrt. beruházási igazgatója, Papp László, Debrecen polgármestere, valamint Antal Szabolcs, Hajdúsámson polgármestere.

©

Szijjártó az összegyűlt újságíróknak a múlt heti jachtozásól is beszélt. Ennek elején úgy fogalmazott:

a megjelent írások az igazságérzetét sértették.

"Az életem egy nyitott könyv, ez azért van, mert a munkával fenntartott idő 100 százalék" – mondta. Szijjártó szerint ugyanez viszont nem igaz a családi életére és a családi vakációjára, a jachtozást ennek tartja. Mindenkit arra kért, hogy ezt tartsa tiszteletben, munkáról - fogadkozott - ezután is minden információt meg fog adni.

"Nálam a jogszabályok tiszteletben tartása nem szezonális kérdés, abban biztosak lehetnek, hogy a rám vonatkozó jogszabályokat a közéletben és a magánéletben is tiszteletben tartom" – mondta.

Az is kiderült, hogy a jachton a feleségén és gyermekein kívül barátaik is ott voltak.

Amikor arról kérdezték, miért Szíjj László jachtján töltötte a nyaralását, a miniszter megismételte: a családi vakáció a magánélet része. "A jogszabályok tiszteletben tartása nem évszak kérdése, a magánélet védelméhez fűződő jogok pedig engem is megilletnek" – tette hozzá. A hvg.hu kérdésére, hogy miből fizette ki a jachton töltött időt, nem válaszolt.

A politikus hozzátette, hogy nála „kicsit vonal alatti”, hogy 6 és 9 éves gyermekeiről fürdőgatyában nyugodtan lehet sunyiban készített képeket publikálni, de ezzel együtt tud élni.

Posztolás helyett jachtolás

Az Átlátszó írta meg múlt kedden, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy hatmilliárd forint értékű luxusjachton utazott, amely Szíjj László tulajdonába tartozik. Eddig a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem osztott meg arról információt, hogy Szijjártó mennyi ideig vagy milyen alapon használta a hajót.

Szíjj az építőipari cégeivel rengeteg állami és önkormányzati megbízást elnyert az elmúlt években, Mészáros Lőrinccel is több közös cége van, és a Forbes legutóbbi gazdaglistája szerint a 4. leggazdagabb magyar.

Ráadásul miközben a miniszter a jachton tartózkodott, Facebook-oldalán olyan képpel együtt posztolt a fehérorosz helyzetről, amelyen öltönyben, a telefonjával a kezében ül egy asztalnál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

És akkor megtudtuk, senki sem tud úgy nyaralni, mint Szijjártó Péter

Hiába volt Magyarországon rövid hetünk, a gazdaság a világban – és persze itthon sem – állt le. Megtudtuk például, hogy a magyar inflációnak Európa-szerte nincs párja, illetve azt is, hogy Szijjártó Péter úgy tud nyaralni egy állami pénzekkel kitömött oligarcha jachtján Horvátországban, hogy közben a dolgozószobájából posztol képeket a Facebookra. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Az Apple mellé állt a bíró a Fortnite-ügy meghallgatásán

Az Apple mellé állt a bíró a Fortnite-ügy meghallgatásán

400 kórházat ért kibertámadás az Egyesült Államokban

400 kórházat ért kibertámadás az Egyesült Államokban

Nehézfegyverzettel és törökökkel zajlik már Karabahban az örmény–azeri háború

Nehézfegyverzettel és törökökkel zajlik már Karabahban az örmény–azeri háború