szerző:
Serdült Viktória
Tetszett a cikk?

Az intézmény közösségi alapjából folyamatosan szűri a diákokat, így derültek ki az igazolt fertőzések.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Huszonegy tanuló és kilenc tanár koronavírusos a Lauder Javne közösségi iskolában – tudta meg a hvg.hu. Horányi Gábor, az intézmény főigazgatója elmondta: az iskolakezdés előtt osztálykirándulásokon voltak a gyerekek, rajtuk az erre a célra létrehozott közösségi alapból végeztek PCR-szűrést, így találtak négy pozitív esetet. A mostani fertőzések nagyrészt hozzájuk köthetők.

A jelenlegi 30 fertőzött mellett három olyan diák is szerepel az adatbázisukban, akik korábban átestek a betegségen. Ez azt jelenti, hogy az 1000 fős intézmény (melyben óvoda, általános iskola és gimnázium is található) 3,3 százalékánál diagnosztizálták a COVID-19 betegséget.

Bár ez az országos átlaghoz képest magasnak számít, a Lauderben nem volt szükség iskolabezárásra, nagyrészt a járványügyi protokolljuknak és a gyors szűrésnek köszönhetően. Ez utóbbit a Vissza az iskolába alapból finanszírozzák, melynek egy részét az iskola, másik részét önkéntes alapon szülők vállalják. Így nemcsak hatékonyan, hanem gyorsan tudják szűrni a gyerekeket, ami azért különösen fontos, mert így gyorsan vissza tudnak térni az iskolába.

A kirándulás után diagnosztizált négy fertőzött egyike egy 27 fős nyolcadikos osztály tagja volt, őket azonnal önkéntes karanténba küldték. Ez volt a szerencse, mert a rajtuk végzett szűrésen kiderült, hogy az osztályban a mentorok és a gyerekek kétharmada is fertőzött lett.

Ehhez persze az is kellett, hogy azonnal lépjenek, ezért telefonon még a hét végén leegyeztették az osztály digitális oktatását, ugyanakkor az Emberi Erőforrások Minisztériumának hivatalos engedélyét a értelemszerűen csak hétfőn tudták megkapni. Formálisan a döntés csak a hivatalos engedélyt követően születhetett volna meg, de a gyerekeket beengedik hétfőn az iskolába, elszabadul a járvány.

Az osztály tagjainak ugyan a jövő héten lejár már a karanténja, de a biztonság kedvéért újra leszűrik őket, és csak utána jöhetnek vissza az iskolába.

Az első fertőzött tanár lauderes gyermekének tesztje is pozitív lett, de ott az összes kontakt teszteredménye negatív lett. A gimnazisták között pedig olyan eseteket találtak, akik már korábban átestek a fertőzésen.

Az érintett diákok nagyrészt tünetmentesek, vagy enyhe tüneteik vannak, a tanárok már rosszabbul vannak, de szerencsére senki nem került kórházba. Van olyan koronavírusos oktató is, aki interneten keresztül tanít, a veszélyeztetett csoportba tartozó tanárok pedig eleve engedélyt kaptak az otthoni munkavégzésre.

Horányi Gábor hozzátette, hogy a minisztériummal jó kapcsolatot ápolnak, és minden segítséget megkapnak, tapasztalataik alapján azonban a budapesti járványügy nincs a helyzet magaslatán.

„A fővárosban egyetlen általunk kiszűrt pozitív eset sem kapta meg a piros cédulát, bár önkéntesen egyikük sem hagyta el a lakását” – mondta. Vidéki diákjaiknál nem tapasztaltak ilyen problémát.

A Lauder Javne iskola egyébként külön járványügyi protokollt készített, és folyamatosan kommunikál a szülőkkel, és a dolgozókkal is. Ezen kívül fontosnak tartják azt is, hogy „nemcsak a járványt, hanem a szorongást is kezeljék”. A protokoll része, hogy a szülők nem léphetnek be az iskolába, a tanárokkal pedig csak indokolt esetben, előzetes egyeztetés után találkozhatnak, továbbá az intézményben kötelező a maszkviselés, ideértve a kiscsoportos órákat is.

Horányi Gábor egyébként azt valószínűsíti, hogy hosszú távon hibrid oktatásra kell majd átállniuk, ami a középtagozaton és a gimnáziumban már tavasszal is hatékonyan működött, az óvodába és az elemiben viszont kétségtelenül nehezebb.

„Szerencsére a diákjaink arra vannak szocializálva, hogy partnerek és közösen vállalnak felelősséget, a jelenlegi helyzet pedig – bármilyen furcsa – közösségépítő hatású is” – tette hozzá a főigazgató.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton az M1-nek adott interjújában azt mondta, az országban eddig három iskolát és 16 óvodát kellett bezárni a vírus miatt, a többi helyen az oktatás „többé-kevésbé a megszokott rendben” zajlik. A számoknak némileg ellentmond, hogy csak a múlt héten több tucat iskolában kellett intézkedéseket bevezetni a koronavírus miatt, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) állásfoglalásában pedig az iskolákban uralkodó fejetlenségre, információhiányra és ferdítésre hívta fel a figyelmet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Muszbek Mihály: Ma annyi állami pénz megy a fociba, hogy fel se tűnik a piaci forrás hiánya

Muszbek Mihály: Ma annyi állami pénz megy a fociba, hogy fel se tűnik a piaci forrás hiánya

Itt vannak a hatos lottó nyerőszámai

Itt vannak a hatos lottó nyerőszámai

Egyelőre maradnak körön kívül az orosz atléták

Egyelőre maradnak körön kívül az orosz atléták