Völner Pált és a Magyar Hírlapot is beperli a Magyar Helsinki Bizottság

Völner Pált és a Magyar Hírlapot is beperli a Magyar Helsinki Bizottság

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az igazságügyi minisztériumi államtitkár a jogvédők szerint súlyosan sértette a jóhírnevüket, a Magyar Hírlap pedig úgy közölte a politikus nyilatkozatát, hogy sem előtte, sem utána nem kereste meg a Magyar Helsinki Bizottságot, hogy megvédhessék magukat.

A Magyar Helsinki Bizottság személyiségi jogi pert indít Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára és a Magyar Hírlap ellen – közölte a jogvédő szervezet. Mint felidézik, Völner múlt hétfőn nyilatkozta a Magyar Hírlapnak a következőt:

Utánanéztünk, a 2006-os véres rendőrattak, a gumilövedékek és a szemkilövetések idején a Soros-szervezetek egyetlen eljárást sem kezdeményeztek a magyar állam ellen a gyülekezési joggal összefüggésben. Sem a TASZ, sem a Magyar Helsinki Bizottság nem lépett akkor, úgy tűnik, nálunk az érzékenység kormányfüggő, ahogy Soros fütyül, úgy ugrálnak.

Csakhogy, mint a jogvédők írják, ez olyannyira nincs így, hogy 2006-ban a még ellenzékben lévő Fidesz is dicsérte a munkájukat. Példaként hozzák fel, hogy felemelték a szavukat a tömeges előzetes letartóztatások ellen, és más jogvédő szervezetek – így a TASZ – mellett ügyvédi segítséget nyújtottak a rendőri erőszak áldozatainak. Több nemzetközi szervezetnek is jelentést tettek a jogsértésekről, így az ENSZ Kínzás elleni bizottságának, az ENSZ Emberi jogi bizottságának, valamint az Európa Tanács Kínzás elleni bizottságának.

A Magyar Hírlappal szemben azért perelnek, mert sem a – mint fogalmaznak – Magyar Helsinki Bizottság jóhírnevét súlyosan sértő egyoldalú politikusi nyilatkozat közlése előtt, sem pedig utána nem keresték meg őket, hogy kommentálják Völner kijelentéseit.

Hozzászólások