szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ihász Sándortól többek között azt várja a Demokratikus Koalíció, hogy egy kormányváltás után segítsen helyreállítani az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Ihász Sándor volt fővárosi főügyész lett a DK igazságügyi szakértője – közölte a parlamenti képviselőcsoportja. A Fővárosi Fellebviteli Főügyészség és a Fővárosi Főügyészség Kiemelt Ügyek Osztályának volt vezetője, az egykori fővárosi főügyész szeptember elsejétől segíti a Demokratikus Koalíció frakcióját ebben a pozícióban.

Ihász feladatai a DK megfogalmazásában "a kormányváltás utáni független igazságszolgáltatás helyreállításával, a Polt Péter által eltussolt bűncselekmények vizsgálatával, és kormányváltás utáni törvényes és jogszerű felelősségrevonással kapcsolatosak".

Ihász ellen márciusban vádat emelt hivatali visszaélés miatt a Központi Nyomozó Főügyészség. Azzal vádolják, hogy a Fenyő-gyilkosság ügyében bizonyítékokat tárolt a hivatalában, amelyeket nem adott át a nyomozóhatóságnak. Az akkor még fellebbviteli főügyészként dolgozó Ihászra házkutatás címén még 2017 novemberében rúgták rá kollégái hivatali irodájának ajtaját. Még aznap visszavonták a vezetői megbízását, és a Pest megyei főügyészségre rendelték ki. Ihász azonban ezt a posztot nem vállalta, inkább lemondott.

Meggyanúsított főügyész: Sosem biztattam Gyárfást, hogy ne tegyen feljelentést

Évtizedes barátként, magánemberként adtam általános jogi tanácsot Gyárfás Tamásnak, és nem ügyészként - állítja a hvg.hu által megszerzett, 15 oldalas vallomásában Ihász Sándor, a bűnpártolással gyanúsított korábbi fővárosi főügyész. Ez is része annak a 15 oldalas vallomásnak, amelyben Ihász azt részletezte, miért abszurd és megalapozatlan a Fenyő-gyilkosság ügyében vele szemben közölt gyanúsítás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Verseny lesz az úszószövetség vezetéséért

Verseny lesz az úszószövetség vezetéséért

Egy svéd rúdugró megdöntötte Bubka 26 éves világcsúcsát

Egy svéd rúdugró megdöntötte Bubka 26 éves világcsúcsát

Egy thai nemzeti park mostantól a turisták után küldi a szemetüket

Egy thai nemzeti park mostantól a turisták után küldi a szemetüket