szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egyetem dolgozói a jövő hétfőn lépnek sztrájkba, ha addig nem teljesülnek a követeléseik.

Egyetértenek a Színház- és Filmművészeti Egyetem munkavállalóinak sztrájkköveteléseivel – közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Azt is jelezték, hogy

abban az esetben, ha tárgyalásaik nem járnak eredménnyel, és ezért kénytelenek lesznek a sztrájkkal mint végső nyomásgyakorló eszközzel élni, a PDSZ, a sztrájkjukkal megegyező időpontban – legkorábban szeptember 21-én – 2 órás szolidaritási sztrájkot hirdet.”

Már Orbán Viktor miniszterelnöknek is írtak azért, hogy „hatásköréből következően haladéktalanul jelölje ki azt a személyt, akivel a szolidaritási sztrájk ideje alatti még elégséges szolgáltatásról egyeztethetünk”.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dolgozói a múlt csütörtökön jelentették be, hogy sztrájkköveteléseket nyújtottak be a kormánynak. Azért hirdettek sztrájkot, mert álláspontjuk szerint az intézmény új, Vidnyánszky Attila vezette fenntartója, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány alapítói okirata, illetve szervezési és működési szabályzata (szmsz) „sérti a munkavállalók érdekeit”.

Az alapító okirat és az szmsz miatt mondott le korábban az egyetem teljes vezetése és szenátusa is.

Vidnyánszky Attila: Büszke, egyenes gerincű embereket kell képeznünk

Lényegileg, filozófiáját tekintve másképp képzelik el az oktatást a kuratórium tagjai, mondta a Nemzeti Színház igazgatója.

Az egyetemi dolgozók sztrájkbizottsága akkor arról tájékoztatta a kormányt, hogy szeptember 21-én határozatlan idejű sztrájkba kezdenek, amennyiben nem teljesülnek az egyetem autonómiájának és a szenátus jogköreinek visszaállítására vonatkozó követeléseik.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata, illetve az egyetem vezetői és oktatói hétfőn jelentették be, hogy a múlt heti rektori határozat értelmében megkezdik a tanévet. Ezzel együtt továbbra is folytatódnak a tiltakozások, és nem adják fel a korábbi követeléseiket, az egyetem közössége ugyanis továbbra is ragaszkodik az autonómiához.

Selyem Zsuzsa: Jachtokkal parádézó hatalom próbálja elnémítani az SZFE diákjait

Az első világvége, amit együtt töltöttünk című kötet szerzője írásaiban az elesettek szemszögéből vizsgálódik; egyetemi oktatóként kiáll az SZFE hallgatói mellett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Harcok Hegyi-Karabahban: már több mint 90 halott

Harcok Hegyi-Karabahban: már több mint 90 halott

Gyulai István atlétikai emlékversenyt rendeznek négy éven át, 3,2 milliárdért

Gyulai István atlétikai emlékversenyt rendeznek négy éven át, 3,2 milliárdért

Őrizetbe vett a rendőrség egy szegedi önkormányzati képviselőt

Őrizetbe vett a rendőrség egy szegedi önkormányzati képviselőt