szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A beszerzésükért Magyarország a felelős, a pénzt Brüsszel adja.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

A lélegeztetőgépek mellett FFP2 és FFP3 maszkok, védőköpenyek és kesztyűk is lesznek majd a Magyarországon épülő uniós raktárban – jelentette be az Európai Bizottság. Közleményük szerint Románia és Németország után Dánia, Görögország, Svédország és Magyarország is csatlakozott a rescEU orvostechnikai felszereléseinek tartalékát fogadó országokhoz.

A rescEU-készlet felállítására idén márciusban tett javaslatot az Európai Bizottság, hogy válsághelyzetben a lehető leghamarabb tudjanak orvostechnikai eszközöket és védőfelszereléseket juttatni a tagállamokba. Ennek lényege, hogy az EU közös készletet halmoz fel lélegeztetőgépekből, egyéni védőeszközökből, többször használható maszkokból és laboratóriumi felszerelésekből, majd központilag irányítja, hogy oda jussanak el, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

A beszerzésekért az értintett tagállamok – köztük Magyarország – a felelősek, viszont az Európai Bizottság a készletfelhalmozás és a szállítás költségeinek 100 százalékát finanszírozza.

A raktárak felállítására maguk a tagállamok jelentkezhetnek, úgy tudjuk, Magyarországgal már június környékén is folytak a tárgyalások. A döntésben információink szerint az is közrejátszott, hogy milyen típusú és minőségű eszközöket tudunk beszerezni, valamint mennyit. A Magyar Közlönyből az már korábban kiderült, hogy a magyar kormány 2,5 milliárd forintot szán a bázis felépítésére.

Az biztos, hogy Magyarországnak a lélegeztetőgép-beszerzésekkel eddig sem volt gondja, hiszen összesen 16 ezret vásárolt több mint 300 milliárd forintért. (Bár azt még mindig nem tudni, hogy a drágán megvett gépekből mennyi alkalmas invazív lélegeztetésre, illetve mennyi valóban kifogástalan minőségű.)

A rescEU-t már többször használták: április 27-én Olaszországba érkezett 90 ezer védőmaszk a romániai raktárból, májusban pedig a spanyolok kaptak a közös készletből.

Raktárt építenek a lélegeztetőgépeknek, 2,5 milliárdot ad rá a kormány

A létesítmény uniós pályázat keretein belül készülhet el, és uniós központi bázis is lenne.

(Címlapkép: Maszkok érkeznek Spanyolországba a romániai uniós raktárból.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
18 kocsit tört fel egy tolvaj Tatabányán

18 kocsit tört fel egy tolvaj Tatabányán

Gulyás Gergely: Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk

Gulyás Gergely: Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk

Pintér Béláék új előadása ellentmondásos fogadtatásra számíthat

Pintér Béláék új előadása ellentmondásos fogadtatásra számíthat