szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt héten tíz esetben kellett intézkedni a MÁV járatain, mert az utasok egy része nem viselt maszkot.

A maszkviselés szabályainak megsértése az elmúlt héten összesen 172 perc késést okozott a vasúti közlekedésben – közölte a MÁV kedden. 

A vasúttársaság – és a Volánbusz – járatain szeptember 15-e óta figyelnek jobban a maszkhasználatra, azóta azokat az utasokat, akik nem takarják el az arcukat, és a felszólítás ellenére sem hajlandók ezt megtenni, kizárhatók az utazásból.

Emiatt az elmúlt héten 10 esetben kellett intézkednie jegyvizsgálónak,

így többek között a pusztaszabolcsi, a szolnoki, az esztergomi és a váci elővárosi vonalon is félórás késést szedtek össze vonatok. 

Egy balatoni vonaton pedig az utas megütötte a vezető jegyvizsgálót, mert az figyelmeztette, hogy kötelező maszkot viselnie.

Az eset miatt a rendőrök is intézkedtek, a vasúttársaság pedig feljelentést is tett. A jegyvizsgálónak orvosi segítségre volt szüksége, a vonat emiatt nem közlekedett tovább.

Az említett esetekből jól látható, hogy aki a felszólítás ellenére sem tartja be az előírásokat, nemcsak a maga és utastársai egészségét veszélyezteti, hanem felesleges, elkerülhető bosszúságot is okoz a vonaton közlekedőknek”

– írta közleményében a MÁV.

Beszédes videó: ezért hasznos, ha mindenki maszkot hord járvány idején

Az alábbi videó remekül bemutatja, hogyan teríti szét a légáramlat az akár fertőző nyálcseppeket zárt helyiségben.

Szeptember 21-től, hétfőtől a maszk használata már nemcsak a közösségi közlekedési eszközökön, hanem minden állomási és megállóhelyi helyiségben kötelező, ahol vonatra várakoznak az utasok.

A vasúttársaságnál várakozás céljából megnyitott helyiséghez tartozik különösen, de nem kizárólagosan a váróterem, az aluljáró, a zárt felüljáró, a pénztárcsarnok, valamint a budapesti fejpályaudvarok esetén a vágánycsarnok – ezeken a területeken mindenhol kötelező a maszk használata. A vasúttársaság a nyitott peronokon, továbbá a nyitott felüljárókon is javasolja mind saját, mind a többi utas egészségének védelmében a maszkhordást. Az előírás a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenkire vonatkozik.

A vasúttársaság minden olyan utasát kizárja az utazásból, aki nem a rendeletben előírt módon viseli az orrot és a szájat eltakaró maszkot 

– figyelmeztettek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több nézőt mondott be a meccsre Seszták Miklós focicsapata, mint amennyien beférnek a stadionba

Több nézőt mondott be a meccsre Seszták Miklós focicsapata, mint amennyien beférnek a stadionba

Orbán influenzaoltással indította a napot

Orbán influenzaoltással indította a napot

Mi köze a pestisjárványnak az ingyenes színházhoz?

Mi köze a pestisjárványnak az ingyenes színházhoz?