szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Michael Ignatieff arra figyelmeztetett: a járvány hatására szabadságjogokat korlátoznak világszerte, és eddig biztosnak vélt alapelvek tiszteletben tartása kerül veszélybe.

A CEU pénteken megtartotta a Bécsbe költöztetett egyetem 2020–2021-es tanévének virtuális megnyitóját, ahol Michael Ignatieff rektor azt hangoztatta: „a 2017-ben ellenük intézett támadás egy nagyobb, szisztematikus offenzíva része volt, mely Magyarország független tudományos és kulturális intézményeit vette célba, így a Magyar Tudományos Akadémiát is, és most a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, amelyet az épületben magukat elbarikádozó bátor diákjai védenek. Most már tudjuk, hogy ami velünk történt, csak a kezdet. És nem itt fog véget érni.”

Ignatieff a nyílt társadalmak radikális próbatételének nevezte a koronavírus-járványt. Mint kifejtette: "a körülöttünk működő nyílt társadalmak elkezdtek bezárkózni, közegészségügyi érveket felhasználva korlátozzák az eddig magától értetődőnek vett szabadságjogainkat". A CEU rektora szerint a vezetők világszerte megkérdőjelezik a tudományos bizonyítékokat, és a tényalapú közpolitika alapjait. „Az alapelvek, amelyekben hiszünk – nyílt, nyilvános vita a közösen elfogadott tények alapján – olyan kihívással néznek szembe, mint még soha. Ez nem az a pillanat, amikor visszavonulunk és védekezésre rendezkedünk be.

Most minden egyetemnek – a miénknek különösen – meg kell kérdőjeleznie a szabadság és közegészségügy közötti egyensúlyról alkotott közvélekedést, és ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy döntéseinket a rendelkezésre álló legbiztosabb tények alapján hozzuk meg

– mondta.

Ignatieff úgy gondolja, a szabadságjogaink csökkentését jelentő drasztikus kísérlet alanyaivá váltunk. Több kérdést is megfogalmazott ezzel kapcsolatban: Megtaláltuk a helyes egyensúlyt, vagy túl messzire mentünk? Megbízhatunk a politikai hatalomban, amely ezeket a döntéseket hozza? Megbízhatunk azokban a tudósokban, akiknek a kutatásai alapján a döntések születnek?

Ezek olyan kérdések, amelyeket egy nyílt társadalomnak fel kell tennie, amelyeknek egy egyetem tantermeiben, kutatólaborjaiban és könyvtárában el kell hangzaniuk – mondta a rektor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A washingtoni tárgyalás után is folytatódott a harc Hegyi-Karabahban

A washingtoni tárgyalás után is folytatódott a harc Hegyi-Karabahban

180 milliárd forint kölcsönt kapott a kormány az EU-tól

180 milliárd forint kölcsönt kapott a kormány az EU-tól

Rózsaszín hölgy: az alma, amelynek az a lényege, hogy kevés van belőle

Rózsaszín hölgy: az alma, amelynek az a lényege, hogy kevés van belőle