Tetszett a cikk?

A kormány ismét szembemegy a fővárossal a Városliget ügyében.

Szerdán ül össze a Fővárosi Közgyűlés, hogy a Városliget építési szabályzatát átírja, így megakadályozza egyes épületek felépítését a Városligetben, a kormány kedd este azonban kiadott egy rendeletet arról, hogy a közgyűlés döntése eleve érvénytelen.

Pedig Orbán Viktor miniszterelnök a tavalyi önkormányzati választás után azt mondta: „Magyarország kormánya nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit a főváros felelős vezetői nem akarnak”. Ilyen az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Fővárosi Városligeti Színház. Átmeneti változtatási tilalmat el is rendelt a közgyűlés, de azt idén tavasszal egy törvénnyel felülbírálták.

Vagyis törvénnyel helyeztek hatályon kívül egy ellenzéki többségű testületben szabályosan elfogadott és kihirdetett önkormányzati rendeletet, és ezzel megteremtették a projekt eredeti tervek szerinti befejezésének lehetőségét.

Most a kormány tovább ment. Kimondta: az említett építési helyeken „épület és építmény létesíthető” a rendeletben megjelölt részletes beépítési szabályok betartása mellett.

Például 40 méter lehet a legmagasabb pont, az „A” jelű építési helyen (azaz a Nemzeti Galériánál) összesen 6000 négyzetméter meg nem haladó területű lapostető kialakítása megengedett zöldtető létesítése nélkül is, a „B” és „F” építési helyeken (ez a Fővárosi Városligeti Színházat és a Magyar Innováció Házát jelenti) eredeti tervek alapján újraépülő épületeken nem kell zöldtetőt létesíteni, és a területen „kizárólag közel nulla energiaigényű” épületek tervezhetőek és kivitelezhetőek.

A rendelet lényege pedig ez, értelemszerűen a jövőben elfogadni kívánt önkormányzati szabályozásra vonatkozóan is: „ha a Városligeti Építési Szabályzat vagy az OTÉK [Országos Településrendezési és Építési Követelmények] a beépítés [e jogszabály] (2)–(6) bekezdésében, valamint a 4/A. §-ban meghatározott sajátos szabályaival ellentétes vagy azzal nem összeegyeztethető előírást tartalmaz, akkor a Városligeti Építési Szabályzatot és az OTÉK-ot nem lehet alkalmazni”.

Baán László szerint nincs itt semmi látnivaló

Cikkünk megjelenése után Baán László miniszteri biztos reagált az elmúlt órák fejleményeire. Szerinte a kormány "semmilyen fővárosi önkormányzat által hozott rendelkezést nem írt felül a városligeti építési szabályozás ügyében". A Szépművészeti Múzeum főigazgatója úgy véli, a kormánynak - csak úgy, mint a Fővárosi Önkormányzatnak - törvény adta joga, hogy rendelkezzen a Városliget építési szabályairól, és ezen jogával élve "a jelenleg is hatályos fővárosi építési szabályzat sarokpontjait emelte kormányrendeleti szintre".

Baán azt állítja, a kormány az elmúlt egy évben sem kezdett építési munkálatokba az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház területén, és ezt a jövőben is mindaddig fenntartja, amíg e tárgyban a Fővárossal egyetértésre nem jut. Az ő olvasatában a most megjelent rendelet továbbra is biztosítja az érdemi szakmai párbeszéd lehetőségét, amelyet eddig a Főváros nem volt hajlandó megkezdeni sem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most az amerikaiak értek el azeri-örmény tűzszünetet Karabahban

Most az amerikaiak értek el azeri-örmény tűzszünetet Karabahban

Hogy könnyebb legyen telefont választani: a képernyőket is értékelni fogja a független tesztlabor

Hogy könnyebb legyen telefont választani: a képernyőket is értékelni fogja a független tesztlabor

Radar360: A rekordbüntetések és Winkler Róbert felmondásának napja

Radar360: A rekordbüntetések és Winkler Róbert felmondásának napja