szerző:
Ballai Vince - Windisch Judit
Tetszett a cikk?

Az új Néprajzi Múzeum Budapest egyik emblematikus épülete lesz Baán László miniszteri biztos szerint. Az építkezés a tervezettnél lassabban halad, hamarosan szerkezetkész lesz. Megnéztük azt is, hogy áll a sokat támadott Liget-projekt többi eleme.

Nem dominálja majd a Városligetet, az új Néprajzi Múzeum legmagasabb pontja is a lombkoronaszint alatt van – nyugtatta a kedélyeket Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa a félkész épület bejárása előtt. Ezt a helyszínen ellenőrizni is lehet, ugyanis az 56-osok terén, az egykori parkoló helyére tervezett épület most érte el a legmagasabb pontját. Őszre lesz szerkezetkész, 2022-ben nyílhat meg a látogatók előtt.

A múzeum 70 százalékát a föld alá tervezték, így a kiállítóterek nem foglalnak el helyet a parkból, a különlegesre tervezett tetején viszont nagyszerű lesz a kilátás – mondta Baán.

Nem tolakodó, nem dominálja a teret, és az eddigiekhez képest háromszor nagyobb tér lesz a kiállításoknak. Ez Budapest egyik emblematikus épülete lesz a Zene Házával együtt.

Ez most a legdrágább városligeti beruházás a folyamatban lévők közül az emelkedő költségek miatt megtorpanó Biodóm-építkezés után, ez a jelenlegi adatok szerint 32 milliárdba kerül majd. Két kivitelezője a Mészáros Lőrinc egyik cégének tulajdonában lévő Záev és a szintén NER-hez tartozó Paár Attila tulajdonában lévő Magyar Építő. Az eredeti megbízásban 26 milliárd szerepelt, azonban "előre nem látható körülmények" miatt 6 milliárddal nőttek a költségek. Az átadás is jelentős csúszásban van, 2018-ban Baán még 2020-as befejezésről beszélt.

Végignéztük, hogy a hatalmas tiltakozást és ellenállást kiváltó, és az önkormányzati választás után félig megállított projekt elemei hogy állnak és mennyivel drágultak az eredeti tervekhez képest.

A többség csúszik és drágul

Eddig két épülettel végeztek: a tavaly ősszel megnyílt Millennium Házával, amely a felújított és átnevezett Olof Palme Házat jelenti. A költség itt is nőtt, de másokhoz képest kisebb nagyságrendben: 3 helyett 3,6 milliárdnál állt meg az összeg. A kivitelező az Épkar Zrt. volt.

©

A Szépművészeti Múzeum Román Csarnoka 2018 végére lett kész, és tavaly májusban átadták az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központot, amely a pótmunkák miatt 12 helyett 17,1 milliárdba került.

A Dózsa György úti mélygarázs készül el következőnek, amely a Liget Zrt. szerint átadás előtti állapotban van. Ott 3 szinten 800 autó parkolhat majd, a környéken lakók kedvezményt kapnak. Ez a projekt is csúszott egy évet, és drágult 1,6 milliárd forinttal. Így végül 7,6 milliárd forintért fejezhette be a már említett Paár Attila másik cége, a West Hungária Bau Kft.

A Baán László által említett Magyar Zene Házát 2019 szeptemberére ígérték, ehhez képest idén júliusban készült el a "lebegő lukas palacsinta", vagyis lett szerkezetkész az épület. A jelenlegi tervek szerint 2021-ben megnyíló épület 17,5 milliárd helyett várhatóan 23,04 milliárdba kerül majd, ezt is Paár Attila cége építi.

©

A Városliget Zrt. a hvg.hu-nak azt írta, a kivitelezés jó ütemben halad, most Európában a legnagyobb egybefüggő homlokzati üvegtáblákból álló üvegfal-felületet építik, várhatóan 2022 elején nyílik meg.

A legnagyobbak elestek (?)

Az önkormányzati választási kampányban Karácsony Gergely a Liget-projekt leállításával kampányolt, majd megválasztása után a Fővárosi Közgyűlés novemberben meg is szavazta azt, csakhogy miután ez kiemelt állami beruházás, a Fővárosnak valójában korlátozottak a lehetőségei.

Az ígéret ellenére a már futó építkezések nem is álltak le, a három legnagyobb beruházásnak – az Új Nemzeti Galériának, a Magyar Innováció Házának és a Városligeti Színháznak, ahol még egy kapavágás sem történt – viszont nem álltak neki.

Orbán Viktor miniszterelnök és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszer megígérte, a városvezetés egyetértése nélkül nem kezd beruházásba. A Városliget Zrt. mostani megkeresésünkre azt írta, a három épület tervei elkészültek (az Új Nemzeti Galéria több, mint 70 milliárdba kerülne), érvényes és végrehajtható építési engedéllyel rendelkeznek,

a Városliget Zrt. pedig a kormány döntésétől függően indítja el a szóban forgó kulturális intézmények kivitelezését.

Februárban egy háttérbeszélgetésen Baán László megerősítette, hogy a kormány a főváros egyetértése nélkül nem kezd budapesti beruházásba, "ám ez nem jelenti azt, hogy a jövőben ne látná a lehetőséget egy olyan kompromisszumra, ami lehetővé tenné a Liget teljes körű megvalósítását." Éppen ezért az Új Nemzeti Galériának nem is keresnek másik helyszínt.

A nyilatkozat után nem sokkal, a veszélyhelyzet alatt a Parlament egy, Semjén Zsolt által benyújtott salátatörvénnyel eltörölte a Városligetben a változtatási tilalmat, amit nem volt nehéz úgy értelmezni, hogy a kormány szembe menve Karácsonnyal felépít mindent, amit eltervezett. A főpolgármester viszont nem aggódott emiatt, a hvg360-nak adott interjúban elmondta, ez nem azt jelenti, hogy a kormány befejezheti a Liget-projektet, csak változtatási tilalmat nem tud elrendelni a Közgyűlés, de erre nincs is szükség. Azt mondta, hamarosan elfogadják az új építési szabályzatot, ami után nem lehet majd új épületet felépíteni. Megkerestük a fővárost, hogy mikor dönthetnek erről, azonban hivatalos választ nem kaptunk, de informálisan fővárosi forrásaink megerősítették, hogy az ősszel szavazhatnak a kérdésről.

©

Eredetileg a Közlekedési Múzeum is a Városligetben lett volna a Petőfi Csarnok helyén, azonban arról még Karácsony érkezése előtt letettek. Végül Kőbányán épül majd meg.

A Biodóm a legnagyobb blama

A Liget-projekt folyamatosan dráguló beruházásai eltörpülnek a Fővárosi Állat- és Növénykertben épülő Biodómhoz képest. Ott nem a kivitelező (pontosabban az előre nem látható költség) volt a ludas, hanem a korábbi főigazgató, Persányi Miklós álmodott egyre nagyobbat, tavaly év végén közölte, nem elég a kormány által biztosított 43,7 milliárd forint (ami eleve egy megtoldott összeg volt), kell még 20 milliárd.

©

A vita ezen a ponton mérgesedett el, a kormány és a főváros is közölte, nem fizet, úgyhogy kérdés, benépesül-e valaha állatokkal a Biodóm, mint ahogy azt Persányi Miklós megálmodta.

Az új városvezetés egy külsős céggel is átvilágíttatta a beruházást, ennek eredményére még várnak. Persányi Miklós nem sokkal később lemondott. Közben folyik egy NAV-nyomozás is, az adóhatóság emberei 2019-es iratokat foglaltak le a számviteli rend megsértésnek gyanúja miatt. Megkerestük a NAV-ot, hogy hogy áll a nyomozás, de folyamatban lévő ügyről nem beszélhetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Digi szerint ellehetetlenítik indulásukat az új frekvenciapályázaton

A Digi szerint ellehetetlenítik indulásukat az új frekvenciapályázaton

Annyira kevés az utas, hogy újabb részt zárnak le Ferihegyen

Annyira kevés az utas, hogy újabb részt zárnak le Ferihegyen

Egy tétel megdőlt - Gyükeri Mercédesz a hvg360 első évéről

Egy tétel megdőlt - Gyükeri Mercédesz a hvg360 első évéről