szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Igazságügyi Minisztérium szerint őket teljesen kihagyták az Európai Bizottság jogállamisági jelentésének elkészítéséből, ezért 30 oldalas elemzésben bizonygatják a kormány igazát. Közösen méltatta viszont a dokumentumot nyolc civil szervezet – bár ők is hozzáfűztek ahhoz egy több mint 50 oldalas árnyékjelentést.

Első alkalommal hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság (EB) jogállamisági jelentését szerdán. A magyar demokratikus berendezkedés hibáit és hiányosságait részletező dokumentumot közös közleményben értékelte nyolc civil szervezet csütörtökön, de az Igazságügyi Minisztérium (IM) is szükségét érezte, hogy hosszan véleményezze azt. Mind a kormány, mind pedig a civilek úgy érzik, számos érvüket figyelmen kívül hagyták a brüsszeli testület munkatársai.

Civilek: Ismerős képet látni az uniós jogállamisági tükörben

Az EB mind a négy vizsgált területen – igazságszolgáltatás függetlensége, médiapluralitás, a fékek és ellensúlyok rendszere és korrupció – lényegi problémákat azonosított Magyarországon – olvasható a civileknek a Magyar Helsinki Bizottság honlapján is közzétett közleményében. Közös értékelésük szerint a jelentés árnyalt, jelentősen hozzájárulhat a problémák kezeléséhez, az összkép viszont lesújtó.

Terjedelme ellenére, a jelentésből sajnálatosan mégis kimaradtak fontos, rendszerszintű problémák

– állapítják meg a dokumentumot olvasva. Így például nem tér ki az ügyelosztási rendszer átláthatatlanságára, nem említi az uniós pénzek "lenyúlását" is lehetővé tevő közbeszerzési szabályokat, a korrupt hálapénzrendszert, és a közszolgálati média kormányzati megszállását sem – részletezik. Nem foglalkozik a jelentés súlyának megfelelően azzal, hogy a tulajdonviszonyok átláthatatlanok a médiában, és azzal sem, hogy kormánytöbbség módszeresen felszámolta azon intézmények – például az Alkotmánybíróság – függetlenségét, amelyek a végrehajtó hatalom ellensúlyai kellene, hogy legyenek. Kevés szó esik a bírák és bírósági vezetők kinevezésének visszásságairól is.

A lesújtó képen az változtathat – írják –, ha a folyamatban lévő 7. cikk szerinti eljárásban az EB értékelése szerint is fennálló súlyos problémákra konkrét javaslatok születnek, melyeket aztán a magyar kormány végre is hajt.

Emlékeztetnek, a jelentés elkészítése során a közleményt kiadó civilek – az Amnesty International Magyarország, a K-Monitor, a Magyar Helsinki Bizottság, a Mérték Médiaelemző Műhely, a Political Capital, a Romaversitas Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország – együttműködésben válaszoltak az EB kérdéseire. Ennek eredményeként egy több mint 50 oldalas árnyékjelentést is készítettek.

Igazságügyi Minisztérium: Látkép a jogállamiság helyzetéről

Magyarország részletes elemzéseket juttatott el az EB, hogy segítse annak munkáját a jogállamisági jelentésének előkészítésében – hangoztatja a Bizottság jelentéséhez való közreműködését közreműködését az IM. Objektínek és tényszerűnek nevezik a hozzájárulásukat, azonban úgy látják, ennek ellenére

a Bizottság jogállami jelentésében Magyarország hozzájárulását lényegében figyelmen kívül hagyta.

Olvasatukban az az igazságszolgáltatás független, a korrupció elleni küzdelem eredményes, a média sokszínű, illetve a fékek és ellensúlyok rendszere is biztosított. A minisztérium az erről szóló 30 oldalas elemzését honlapján tette közzé, hogy – mint írják – az érdeklődők "valós képet kaphassanak a magyar jogállamiság helyzetéről". A hosszú dokumentumban lényegében a magyar demokratikus berendezkedés intézményeinek ideális működését ismertetik.

Igazságszolgáltatás, sajtó, korrupció - itt sérül Brüsszel szerint a jogállamiság Magyarországon

Az Európai Bizottság első éves jogállamisági jelentésében a brüsszeli testület aggasztónak nevezte a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos átalakításokat, és külön kitértek arra, hogy a korrupciós ügyekben a magas beosztású hivatalnokok felelősségre vonása egyelőre elmaradt. A sajtószabadságot pedig több irányból fenyegetik kormányzati lépések.

Az Európai Bizottság egyébként már korábban jelezte, hogy minden tagállamba személyesen is ellátogattak és meghallgatták az érintettek véleményét, mielőtt elkészítették a jelentést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Arató László (EUrologus) Gazdaság

Nem bánta meg, amit mondott és nem is mond le Vera Jourová

A 27 uniós országra vonatkozó jogállamisági jelentés nyilvánosságra hozatala után néhány újságírónak lehetősége volt beszélgetni Vera Jourovával, a jogérvényesülésért felelős uniós biztossal. Ott volt az EUrológus is, hogy megkérdezzük, még mindig beteg demokráciának tartja-e Magyarországot.

MTI/hvg.hu Itthon

Orbán az EU-csúcsra melegít: Így senki nem beszélhet velünk

Orbán Viktor várja a választ az Európai Bizottságtól Vera Jourová alelnök – szerinte méltatlan – kijelentései ügyében. A magyar kormányfő arra számít, a válságkezelési segélycsomagot nem kötik össze a jogállamisági vitákkal – ellenkező esetben az EU-t meg kell kerülni.

Plusz félmilliárdot kapnak egyházi felsőoktatási intézmények

Plusz félmilliárdot kapnak egyházi felsőoktatási intézmények

Lehet, hogy tévedtek a tudósok, és nincs is semmi életnyom a Vénuszon

Lehet, hogy tévedtek a tudósok, és nincs is semmi életnyom a Vénuszon

Ha a háziorvos rendeli a mentőt, neki kell megmondania, hová vigyék a beteget

Ha a háziorvos rendeli a mentőt, neki kell megmondania, hová vigyék a beteget