szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az LMP társelnöke megpróbálta visszahívni az Index igazgatósági elnökét, de a testület szerint Schmuck Erzsébet erre nem jogosult.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén elutasította a testület LMP-s delegáltjának, Bodolai Lászlónak a visszahívásáról szóló indítványt.

Az NVB elnökét, Rádi Pétert az LMP társelnöke, Schmuck Erzsébet még szeptember 24-én levélben tájékoztatta arról, hogy a párt nevében eljárva visszavonja a testületbe delegált tag, Bodolai László megbízatását. Schmuck egyúttal azt is tudatta a testület elnökével, hogy a bizottságba a párt új személyt delegál.

Az NVB azonban pénteki ülésén egyhangúlag elutasította a Bodolai László megbízatásának visszavonására vonatkozó indítványt. A bírósági nyilvántartás szerint ugyanis Schmuck Erzsébet képviseleti jogosultsága 2020. július 6-án megszűnt, azaz szeptember 24-én nem volt jogosult a delegált visszahívásával és az új személy megbízásával kapcsolatban nyilatkozni.

Az LMP a bizottság szerint ráadásul nem nyújtott be olyan dokumentumot sem, amely a közhiteles nyilvántartás adataival szemben bizonyítaná, hogy Schmuck Erzsébet képviseleti joga fennállt a levél megírásakor.

A választási eljárásról szóló törvény alapján az NVB hét tagját és három póttagját a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés választotta meg 2013 szeptemberében. Az Országgyűlés alakuló ülésétől a következő országgyűlési választás időpontjának kitűzéséig a parlamentben frakcióval rendelkező pártok is delegálhatnak egy-egy tagot a testületbe.

Bodolai 2015 novembere óta az ellenzéki párt delegáltja a testületben, legutóbb a 2018-as országgyűlési választás után bízta meg az LMP. A párt július végén egyébként még azt közölte, hogy Bodolai László kilépett az LMP-ből, és visszaadta NVB delegálti megbízását.

Bodolai László egyébként az Index.hu Zrt. igazgatósági elnöke. Ő volt az, aki kirúgta Dull Szabolcsot, az Index korábbi főszerkesztőjét, arra hivatkozva, hogy a főszerkesztő üzleti titkokat szivárogtatott ki a konkurenciának. Utána két nappal az Index szinte teljes stábja felmondott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kapus félelme szabadrúgásnál: nem mindig kell sorfal

A kapus félelme szabadrúgásnál: nem mindig kell sorfal

Csányi Sándor: Nem kell több stadiont építeni

Csányi Sándor: Nem kell több stadiont építeni

Meglehet Merkel utódja

Meglehet Merkel utódja