szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár már tele vagyunk (legalábbis a raktárak) drágán vett lélegeztetőgéppel, a BM alá tartozó Katasztrófavédelem több száz gépre írt ki beszerzést.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Közbeszerzési felhívást jelentett meg a Belügyminisztériumhoz tartozó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, aminek a tárgya 465 darab lélegeztetőgép - írja a 444. Ez a hír azért figyelemreméltó, mert ahogy az a lap is megjegyzi, a külügyminisztérium 300 milliárd forintos túlvásárlásának köszönhetően lélegeztetőgépből jelenleg 20 ezer darab van Magyarországon. Igaz, a gépek egy része az elmondások szerint raktárban áll.

Az  új beszerzés azért is tűnik indokolatlannak, mert még az Orbán Viktor által ismertetett legrosszabb forgatókönyv szerint is legfeljebb 800 gépre lenne szüksége az egészségügynek.

A Katasztórfavédelem friss közbeszerzési kiírásának egyik melléklete arról árulkodik, hogy az újonnan beszerzendő lélegeztetők abba a 2,5 milliárd forintért készülő raktárba mennek majd, amit uniós pénzből épít Magyarország.

A gyanúsan drága lélegeztetőgépekről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb szentségtörés: itt az összkerekes BMW M3 és M4

Újabb szentségtörés: itt az összkerekes BMW M3 és M4

Új ár-érték bajnok mobil Magyarországon – kipróbáltuk a Realme 8 Prót

Új ár-érték bajnok mobil Magyarországon – kipróbáltuk a Realme 8 Prót

Az utóbbi idők egyik leghasznosabb funkciójával bővült a Chrome

Az utóbbi idők egyik leghasznosabb funkciójával bővült a Chrome