szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyetemet alapító magyar–amerikai üzletember szerint a magyar kormány továbbra is lábbal tiporja az uniós jogot, a legújabb áldozata pedig az SZFE.

Az Európai Unió Bíróságának döntése, amely szerint Magyarország megsértette az uniós jogot, győzelem az EU alapvető értékeinek. A döntés a CEU-nak már túl későn született.

Nem térhetünk vissza Magyarországra, mert a jelenlegi törvények nem felelnek meg az akadémiai szabadság követelményeinek” – írta közleményében Soros György, az intézmény alapítója.

Hozzátette: „A magyar kormány továbbra is lábbal tiporja az uniós jogot, a legújabb áldozat a világhírű Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE). Az EU jelenleg azon tanakodik, hogyan biztosítható, hogy pénzeszközeit a jogállamiságnak megfelelően használják fel. Felszólítom az EU-t, hogy indítson próbapert Magyarországgal szemben.”

Az Európai Bíróság azután hozott döntést a lex CEU-ként elhíresült törvénymódosítás ügyében, hogy az Európai Bizottság 2017-ben kötelezettségszegési eljárást indított a magyar kormány ellen. Ez most zárul majd le az uniós döntéshozatali fórum előtt.

A bizottság érveit korábban a bíróság főtanácsnoka is elfogadta, a keddi ítélet is azokat a megállapításokat tartalmazza:

  • a lex CEU sérti a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) keretében kötött, a Szolgáltatások Kereskedelméről szóló Általános Egyezményt,
  • sérti a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságának az elveit, valamint a belső piaci szolgáltatásokról szóló uniós irányelvet,
  • a kifogásolt rendelkezések a tudományos élet szabadságára, az oktatási intézmény alapításához való jogra, továbbá a vállalkozás szabadságára vonatkozó EU-s rendelkezésekkel is ellentétesek.

A döntés értelmében a vitatott részeket a magyar parlamentnek hatályon kívül kell helyeznie.

Az egyetem azonban azóta a bizonytalan helyzet miatt Bécsbe helyezte át a székhelyét, ott kezdte meg hétszáz hallgatóval a mostani tanévet. Michael Ignatieff elnök-rektor az Európai Bíróság ítéletének megjelenése után sajtótájékoztatót tartott az osztrák fővárosban, ahol kijelentette: „a CEU most szabad”, és szabadon oktathatja amerikai akkreditációjú programjait Budapesten. Jelezte: azt még nem döntötték el, pontosan mely programokat és mekkora számban hoznak vissza a magyar fővárosba, de a bíróság döntése megadta a lehetőséget arra, hogy egyáltalán gondolkodjanak rajta, ami már jelentős előrelépés.

CEU: Maradunk Bécsben, de újra lesznek amerikai akkreditációjú programok Budapesten

Ismertette terveit a Közép-Európai Egyetem, miután az Európai Bíróság jogsértőnek ítélte a lex CEU-t.

A bécsivel egy időben tartott budapesti sajtótájékoztatón Fodor Éva, a Central European University professzora bejelentette, hogy az egyetem új kutatóintézetet hoz létre CEU Demokrácia Intézet néven. Az intézet feladata, hogy „kutassa, megvitassa, terjessze, tanítsa a demokráciával kapcsolatos kérdéseket”.

Ahogy megírtuk, a pártoktól csak a szokásos szófordulatokra futotta az Európai Bíróság döntése nyomán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EUrologus Gazdaság

Az Európai Bíróság elkaszálta a lex CEU-t

Sérti az uniós jogot a magyar nemzeti felsőoktatási törvény 2017-es módosítása, ezért ezeket a rendelkezéseket meg kell semmisíteni - mondta ki az Európai Bíróság. Ez a jogszabály-módosítás Magyarországon csak a Soros György által létrehozott Közép-Európai Egyetemet (CEU) érintette. Az ítélet kimondja, hogy a Magyarország által bevezetett azon feltételek, amelyek lehetővé teszik a külföldi felsőoktatási intézmények tevékenységének Magyarország területén való gyakorlását, az uniós joggal összeegyeztethetetlenek.

A boltok forgalmának csökkenése is mutatja, baj van a magyar gazdaságban

A boltok forgalmának csökkenése is mutatja, baj van a magyar gazdaságban

Soron kívül kap vakcinákat az EU-tól Csehország, Szlovákia és Ausztria

Soron kívül kap vakcinákat az EU-tól Csehország, Szlovákia és Ausztria

Orbán: A bölcsődék nyitva maradnak még, a virágboltok csak keddtől zárnak

Orbán: A bölcsődék nyitva maradnak még, a virágboltok csak keddtől zárnak