szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem írt Soros György olyat, hogy próbapert kellene indítani Magyarország ellen a lex CEU miatt.

Miután az Európai Bíróság hétfőn kimondta, hogy a lex CEU sérti az uniós jogot, az is bekerült a hírekbe, hogy Soros György közleményben szólította fel az EU-t, indítson próbapert a magyar kormány ellen. Erre aztán Orbán Viktor is reagált a Hír Tv-ben, arról beszélt, hogy nem meglepő Soros lépése, azért támad, hogy a baloldal legyen kormányon. Gulyás Gergely pedig a csütörtöki kormányinfón mondta azt, hogy az EU-jog szerint nem is indíthatna Soros ilyen pert.

Csakhogy valójában szó sem volt semmilyen próbaperről.

A Mérce szúrta ki, mi volt a tévedés oka: a közlemény eredeti, angol verziójában Soros arról írt, hogy az EU épp most vitatja meg, hogyan lehet az uniós pénzeket jogállami kritériumokhoz kötni, ebben pedig Magyarország lehetne a tesztalany. Ezt a test case kifejezést értelmezte hibásan, mint ha próbaperről lenne szó, szinte a teljes magyar sajtó - köztük mi is -, majd a kormány is. A Mérce megszólaltatta a Nyílt Társadalom Alapítvány szóvivőjét, Csontos Csabát, aki azt mondta: az adott szövegkörnyezetben helyesebb precedensteremtésről beszélni.

Természetesen a precedens teremtése és a próbaper jelenthet hasonló dolgot, legalábbis azok számára, akik a politikával foglalkoznak, nem a joggal. De Soros ahhoz a vitához szólt hozzá, amely az Európai Parlamentben, az Európai Bizottságban és az Európai Tanácsban folyik. Az ilyen kérdések nem az Európai Bíróságon dőlnek el, vagyis perről nem is lehet szó.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gifeket, videókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EUrologus Gazdaság

Az Európai Bíróság elkaszálta a lex CEU-t

Sérti az uniós jogot a magyar nemzeti felsőoktatási törvény 2017-es módosítása, ezért ezeket a rendelkezéseket meg kell semmisíteni - mondta ki az Európai Bíróság. Ez a jogszabály-módosítás Magyarországon csak a Soros György által létrehozott Közép-Európai Egyetemet (CEU) érintette. Az ítélet kimondja, hogy a Magyarország által bevezetett azon feltételek, amelyek lehetővé teszik a külföldi felsőoktatási intézmények tevékenységének Magyarország területén való gyakorlását, az uniós joggal összeegyeztethetetlenek.

Duma Aktuál: Lawrence Butcher simán lenyomná Trumpot és Bident

Duma Aktuál: Lawrence Butcher simán lenyomná Trumpot és Bident

A párkapcsolat lehet az egészség titka, ha hiszünk a statisztikáknak

A párkapcsolat lehet az egészség titka, ha hiszünk a statisztikáknak

Varga: Három év múlva térhet vissza a régi növekedési pálya

Varga: Három év múlva térhet vissza a régi növekedési pálya