szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Internethez jelenleg csak napközben, az egyetem Szentkirály utcai épületében tudnak hozzáférni a diákok.

Kancellári utasításra péntek reggelre blokkolták a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) irodáinak számítógépein a Facebook-hozzáférést – értesült több egyetemi forrásból a Telex. A portál úgy tudja, hogy az egyetem Vas utcai épületének irodáiban van vezetékes internet, mert az ottani gépeken munka folyik, de a közösségi oldal nem érhető el.

Az internet még október 13-án, kedden ment el az SZFE blokád alá vont Vas és Szentkirályi utcai épületében. Szarka Gábor kancellár később elismerte, hogy ő kapcsoltatta ki. A Telex úgy tudja, hogy pénteken napközben visszakapcsolták az internetet a Szentkirályi utcában, a Vas utcai épületben viszont nem, az irodákat kivéve.

Csütörtökön a gondnokok elzárták a hallgatók elől a fórumok helyszínét, az Ódry Színpadot, a bent tárolt holmijaikat pedig kipakolták, a kancellár később megígérte, hogy a fűtést nem fogja kikapcsoltatni.

Az SZFE hallgatói és oktatói péntek reggel alkotmányjogi panaszt adtak be az Alkotmánybíróságnak, azt kérve, hogy a testület semmisítse meg az egyetemet üzemeltető alapítványt létrehozó törvényt. Szerintük a törvény sérti a jogbiztonság elvét, a diszkrimináció tilalmát, a véleménynyilvánítás szabadságát, és az Alaptörvény 10. cikkébe foglalt tanszabadságot és autonómiát. A diákok emlékeztettek, hogy az Alkotmánybíróság korábban már kimondta, hogy az egyetemi autonómia hordozója a felsőoktatási intézmény, vagyis az oktatók, a kutatók és hallgatók közössége.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Horn Gábor hvg360

Horn Gábor: Az SZFE ellenállása jóval túlmutat a Vas utcán

A Színház- és Filmművészeti Egyetem tervezett átalakítása a kultúrharc része, írja szerzőnk. Másfelől illeszkedik az egyébként központosításban utazó NER azon gyakorlatába is, hogy mindent ki kell játszani a haveroknak – kinek-kinek "érdeklődése" szerint. Mindemellett az SZFE-ügy sok szempontból egyedülálló történet. Vélemény.

Hamvay Péter hvg360

Vidnyánszky volt helyettese szerint a szakma nagy része az SZFE mellett áll

Hogyan irányította Vidnyánszky Attila a Magyar Teátrumi Társaságot, hogy és hol születtek a döntések, milyen mozgástere volt a Színházművészeti Bizottságnak? – erről beszélünk Vasvári Csaba színésszel, az előbbi szervezet volt alelnökével, az utóbbi testület korábbi elnökével.

Megadta a GVH az engedélyt, mesterséges intelligenciát fejlesztő cég került a 4iG-hez

Megadta a GVH az engedélyt, mesterséges intelligenciát fejlesztő cég került a 4iG-hez

Pikó András is megfertőződött a koronavírussal

Pikó András is megfertőződött a koronavírussal

Somogyi Zoltán: Krumplizmus – Az ellenzék esélyeiről

Somogyi Zoltán: Krumplizmus – Az ellenzék esélyeiről